Care este sensul vieţii?

20 11 2013
Piramida nivelurilor neurologice. Grafic de Răzvan Goldstein

Piramida nivelurilor neurologice. Grafic de Răzvan Goldstein

Robert Dilts, cercetător american în domeniul ştiinţelor comunicării, a postulat un nivel neurologic superior, chiar în vârful piramidei nivelurilor neurologice: cel “spiritual” sau de comunicare cu “ceea ce este dincolo de noi, mai mult, mai mare decât noi şi imaterial”. Iar această postulare s-a fundamentat în remarcarbila capodoperă epistemologică a lui Alfred Korzybski (unul din cei mai mari filosofi ai secoului XXI, care a revoluţionat gândirea ştiinţifică în 1933 prin cartea sa), “Science and Sanity”. Deci, chiar şi pentru persoanele care se declară atee, există această necesitate de comunicare cu o entitate care în diferite religii este într-o anumită formă o fiinţă supremă. Mai multe despre acest model în cartea lui Robert Dilts din 1991, “Visionary Leadership Skills”. Vezi modelul din figură.

57 de cercetători au efectuat 40 de studii separate, în 20 de ţări, în cadrul unui proiect condus de două cadre didactice de la universitatea din Oxford, Marea Britanie. Unul dintre ei, Roger Trigg (Centrul Ian Ramsey al Facultăţii de Teologie, concluzionează că „acest proiect sugerează că religia nu este doar ceva pe care nişte indivizi aparte îl fac în zilele de duminică în loc să joace golf. Am adunat o cantitate mare de dovezi care demonstrează faptul că religia este o realitate a naturii umane chiar în societăţi diferite. Acest lucru sugerează că încercările de a suprima religia sunt şi vor fi cel mai probabil de scurtă durată pentru că gândirea umană pare a fi înrădăcinată în concepte religioase, precum existenţa de fiinţe supranaturale sau posibilitatea de a exista o viaţă de apoi”.

În vârful ei, stă misiunea, viziunea, spiritul, căutarea sensului suprem al existenţei: „pentru ce?”. Robert Dilts, autorul modelului, a postulat o piramidă inversată, una care începe din vârful primeia, extinzându-şi baza în sus. Mergând de la grup sau echipă până la comunitatea globală din care face parte, nivelul final transcende planul primei piramide, constituindu-se ca o reflexie în oglindă, extinzându-se până la nivelul întregii umanităţi.

Aplicaţiile acestui model de cercetare şi interpretare în psihologia organizaţională duc la o înţelegere profundă a leadershipului, o întreagă reconceptualizare, dar şi la confirmarea unui adevăr demonstrat prin cercetare că pilonii strategici, temelia identităţii fiecărui om, sunt daţi de credinţa sa, şi nu în sensul de convingeri, idei sau concepţii asupra lumii, ci însăşi încrederea deplină că există o altă lume, nevăzută, dincolo de lumea prezentului şi a sinelui, care este stăpânită de un Creator.

Piramida nivelurilor neurologice, ca model, este cu desăvârşire lipsit de conţinut. Mesajul şi utilitatea lui se găseşte în structură. Astfel, este doar un instrument, iar religia care se regăseşte în vârful piramidei depinde de la om la om, de la cultură la cultură, de la societate la societate, de la civilizaţie la civilizaţie.

Sensul vieţii se regăseşte în vârful piramidei. De aceea, idealurile şi motivaţia sunt cele care îi inspiră pe oameni să continue să facă lucruri care nu le plac – în speranţa că eforturile lor vor servi unui scop mai înalt. Atunci când nu ştim care e acel scop, acel sens, toată direcţia noastră este pierdută.

Ei bine, răspunsul la întrebarea: „care este sensul vieţii?” depinde de răspunsul la întrebarea: „eşti creştin?”. Dacă da, atunci sensul vieţii este mântuirea sufletului dincolo de această viaţă trecătoare care se consumă într-o lume materială. Însăşi conştiinţa este mărturisirea, dovada că sufletul există mai presus de minte şi trup: atunci când greşim, ne mustră conştiinţa (cu condiţia să nu fie adormită). Conştiinţa reprezintă o busolă care să ne ajute să (re)găsim drumul către Dumnezeu, acela pe care El şi-l doreşte pentru mântuirea noastră.

Iată cum o structură teoretică se poate umple de conţinut atunci când punem întrebările corecte.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi 11 intrebari fundamentale pentru identificarea scopului tau in viata, un excelent articol de Andy Szekely care îl completează pe al meu.

PS: Mâine, joi, 21 noiembrie 2013, se sărbătoreşte intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Te invit să citeşti despre semnificaţia, importanţa şi istoria acestei sărbători aici.

4-intrarea

Referinţe:

Trigg, Roger, apud Ulea, Alexandru (25 iulie 2011) Religia este o realitate a naturii umane, ziarul Lumina, Centrul de presă BASILICA al Patriarhiei Române
Dilts, Robert (1996) Visionary Leadership Skills, Meta Publications, Cupertino, California, USA, pp 22-23

În 2014, am publicat aproximativ 20 de articole care dezvoltă cu numeroase exemple şi aplicaţii fiecare nivel al piramidei nivelurilor neurologice. În toamna lui 2015, lucrez la o carte despre piramida nivelurilor neurologice care porneşte de la respectiva serie de articole. Până când va fi publicată, te invit să citeşti aceste articole care mai sunt publice pe site:

Piramida nivelurilor neurologice, după Robert Dilts

Graniţe conceptuale în mişcare

precum şi cele două capitole dedicate acestui model în cartea Modelarea din NLP, o cale rapidă spre excelenţă.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

secţiunea Ortodoxie” a blogului Discerne

Îţi mulţumesc!

O sărbătoare binecuvântată mâine!

Ştefan Alexandrescu

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Anunțuri

Acțiuni

Information

7 responses

27 02 2014
Cine se recunoaşte, se adună | DISCERNE

[…] Care este sensul vieţii? […]

Apreciază

26 09 2014
Arta de a pune întrebări puternice cu discernământ | DISCERNE

[…] Care este sensul vieţii? […]

Apreciază

29 08 2015
Graniţe conceptuale în mişcare | DISCERNE

[…] Care este sensul vieţii? […]

Apreciază

27 05 2016
Piramida nivelurilor neurologice, după Robert Dilts | DISCERNE

[…] Care este sensul vieţii? […]

Apreciază

30 05 2016
Articole despre structuri ale personalităţii | DISCERNE

[…] Care este sensul vieţii? […]

Apreciază

30 09 2016
Cum să câştigi bani UŞOR. Citeşte aici! | DISCERNE

[…] şi nu o priveşti doar ca pe o sursă de bani, atunci viaţa ta va fi mai plăcută şi plină de sens. Ca să îţi placă munca ta, trebuie să faci ceva care să cunoşti şi la care să fii bun/ă, […]

Apreciază

3 12 2016
Care este esența vieții? | DISCERNE

[…] diferite. Măcar am reușit unele pe care alţii încă le mai cred imposibile și descoperit sensul vieții (dacă nu ești de acord, atunci poți selecta și de aici). Esența vieții? Eh, esența încă o […]

Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s
%d blogeri au apreciat asta: