Stupida Stupidis Urbanaeum (proasta de oraş) ramurile 5-11

Am devenit în ultima vreme interesat de prostie. Ca obiect de studiu, desigur. Ca o completare a seriei mele despre prostie, mi-am adus aminte cu umor de o altă serie de articole, de data aceasta pamflete, scrisă de Mihai “Andy” Spiridonică şi preluată cu permisiunea scrisă a autorului, via Resursa de Fun (1,2,3,4,5). Copyright © Mihai Spiridonică, 2002-2013. Dacă îţi plac articolele acestui guest author pe Discerne, te invit să citeşti mai multe pe blogul lui: blog.andix.org . S-ar putea de asemenea să îţi placă fotografiile lui, pe care le găseşti la http://simplestudio.ca/.

Lectură plăcută!

Despre ramurile 1-4 ale speciei Stupida Stupidis Urbanaeum te invit să citeşti aici.

5. STUPIDA STUPIDIS U. COMUNITAE (Proasta de bloc) ocupa locul doi ca arie de răspândire în zonele urbane. Ea există ca o consecinţă a urbanizării forţate din perioada comunistă şi s-a răspândit proporţional cu numărul de blocuri. Ca şi comportament, poate fi asemănata cu termita (organizează colonii care au ca unic scop procurarea hranei) şi dacă este lăsată singură, moare.

Proasta de bloc are nevoie de comunicare permanentă cu alte proaste de bloc şi are că trăsătura principală interesul pentru vieţile altora. Dacă proasta de bloc nu ştie ce are în casa vecinul de palier, sau la ce oră se întoarce acesta acasă (şi cu cine), moare.

Proasta de bloc este o consumatoare vorace de programe TV subculturale (concursuri de aşa-zisă inteligenţă, telenovele şi emisiuni de umor fără umor) dacă o pană a televizorului se prelungeşte prea tare, proasta de bloc moare.

Proasta de bloc este specia de proastă care îşi aranjează cel mai meticulous vizuina nu veţi întâlni niciodată apartament în care locuieşte o asemenea proastă, fără mileuri, vaze, peşti de sticlă şi flori de plastic; dacă îşi pierde aceste obiecte, sau dacă-i sunt furate, proasta de bloc moare.

6. STUPIDA STUPIDIS U. PSEUDOCOMUNITAE (Proasta mutată la bloc) se află, după unii cercetători, la originea speciei analizate anterior. Strămutată din mediul rural, unde-şi avea originea, proastă de bloc nu poate abandona câteva trăsături specifice, nici măcar la a doua generaţie. Proasta mutată la bloc nu are noţiunea de linişte şi va vorbi puternic indiferent de oră şi loc.

Aşa cum deja ştim, nu va vorbi decât lucruri de strictă necesitate (pentru ea), dar o va face încontinuu. Ne putem aştepta de la proasta mutată la bloc să crească în balcon găini sau porumb.

Proasta mutată la bloc va sporovăi cu cealaltă proastă mutată la bloc, ţinând uşa apartamentului deschisă pentru ea blocul nu este decât o uliţă pe verticală, unde viaţa îşi duce ritmul (aparent liniştit) în dulcele stil patriarhal. Dacă proasta mutată la bloc va avea nevoie să arunce mobila veche în şopron, va folosi drept şopron uscătorul comun al blocului, indiferentă la protestele celorlalţi locatari.

Au fost semnalate chiar cazuri de proaste mutate la bloc care au crescut porci în dormitor. Tot acestei specii de proastă îi este atribuită şi proprietatea de a striga de la balcon, fie la copii fie la soţ, ca şi prezenţa permanentă în acelaşi balcon la toate nunţile/înmormântările/mutările sau celelalte evenimente majore din viaţa cartierului. Aparent benignă, proastă mutată la bloc va atrage mereu privirile trecătorilor şi-i va face să simtă o acută nevoie de armă în dotare.

7. STUPIDA STUPIDIS U. COMUNOTRANSPORTIS (Proasta de autobuz, troleibuz, tramvai, maxi-taxi) este o specie viageră, întâlnită în toate mijloacele de transport în comun. Împreună cu alte proaste de autobuz, aceasta proastă va discuta cu voce tare despre subiectul favorit.

Operaţia. Da, proasta de autobuz este Operată sau, dacă nu e, va fi cât de curând. Operaţia îi conferă dreptul suveran de a sta jos într-un autobuz plin de invalizi, iar ea este gata să fluture în orice clipă un certificat care să-i ateste calitatea de Operată. Dacă aveţi ocazia să călătoriţi lângă două sau mai multe proaste de autobuz, puteţi fi siguri că la sfârşitul drumului veţi şti totul despre chisturi, ovare extirpate, hernii sau cancere la sân. Eventual (dar nu garantat) puteţi afla şi în ce zile are menstruaţie Gina (nu ştim încă cine este Gina, dar facem cercetări în acest sens).

Atunci când nu discuta despre Operaţie (a ei sau a altcuiva), proastă de autobuz face opinie publică. Proastei de autobuz i se atribuie toate situaţiile în care controlorii au fost linşaţi în mijloacele de transport în comun.

Proasta de autobuz provoacă întotdeauna un scandal atunci când cineva de care nu-i place îndrăzneşte să stea jos (chiar dacă autobuzul e gol, sau chiar dacă stă şi ea jos). Atunci când este interpelată (ce te bagi cucoană? este formula cea mai recomandată), proasta de autobuz lăsă privirea în jos sau priveşte pe geam şi tace.

Să nu vă lăsaţi înşelaţi… e doar o tactică: va înjura birjăreşte când va coborî şi se va simţi în siguranţă. Proasta de autobuz este cea care a văzut hoţii de buzunare, dar nu va avea păreri decât atunci când aceştia au coborât cu portofelele tuturor călătorilor. Oricum, ea i-a văzut prima!

8. STUPIDA STUPIDIS U. COMERCIANTIS (STUPIDA STUPIDIS VANDANS) Proasta de magazin (vânzătoarea) este una din cele mai comune sechele ale regimului comunist. Se aseamănă cu Stupida Corporatiis prin faptul că nu face nimic, dar protestează foarte puternic atunci când i se cere să iasă din această stare, chiar şi atunci când este chemată săşi facă datoria, la tejghea.

Tejgheaua, pentru această specie de proastă, este un mic imperiu în care e indicat să nu calci regulile; nu-ţi convine, n-ai decât să te cari în altă parte. Nu vom detalia aici toate ramificaţiile acestei subspecii, dar câteva exemple merită amintite: proasta de librărie, proastă de alimentară şi proasta de ghişeu, toate foarte zgomotoase, foarte obraznice şi complet nejustificate.

Viaţa proastei de magazin, atunci când este vânzătoare, nu trebuie întreruptă sub nici o formă din monotonie dacă totuşi riscaţi să faceţi aşa ceva, nu va miraţi că aţi fost serviţi cu pâinea cea mai veche, cu salamul cel mai mucegăit sau cu un n-avem! sec şi enervat, chiar dacă marfa cerută se află sub nasul dvs.

9. STUPIDA STUPIDIS U. COMERCIANS (STUPIDA STUPIDIS ACQUIS) este opusul vânzătoarei, într-o simbioză incredibilă. Vânzătoarea nu poate exista fără cumpărătoare, tot aşa cum aceasta nu poate exista fără prima.

Cumpărătoarea este la originea tuturor cozilor din magazine, va întoarce toate rafturile pe dos cercetând defecte şi zgaibe şi va sfârşi prin a cumpăra o papiotă de 1 leu spre disperarea tuturor celor care-şi aşteaptă rândul. Pe lângă Cât costă? din vocabularul Stupidei Acquis nu lipsesc expresiile E de piele? şi Dincolo era mai ieftin.

10. STUPIDA STUPIDIS U. JUVENILIS (Proasta tânără) merită analizată în acest tratat deoarece ea este forma primară a tuturor celorlalte subspecii de proaste. Proasta tânără este caracterizată de faptul că nu citeşte niciodată o carte, ascultă manele, are gradul cel mai mare de risc la viol (justificat, au arătat cercetările, chiar dacă ea se va mira ulterior) şi este lipsită complet de gust la orice capitol. Primează aici machiajul şi îmbrăcămintea.

Dacă vedeţi pe strada o proastă tânără pe tocuri de 12, puteţi fi siguri că tot atâţia ani număra. Proasta tânăra îşi doreşte cu disperare să arate de 35 de ani la 15 şi de 12 la 20. Evident, nici una din aceste încercări nu-i reuşeşte.

Există referinţe şi despre proastele tinere de cartier, dar despre acestea nu se ştie decât că sunt învăţate să dea din buric de la vârste fragede şi că sunt plesnite peste gura cu sau fără motiv (ceea ce, în ultimă instanţă, nu este chiar un lucru  aşa de rău, ci doar la modă). În sfârşit, de cartier sau nu, proastele tinere, asemenea microbilor, arată toate la fel şi, tot ca şi microbii, o dată contractate, se dau duse foarte greu.

11. STUPIDA STUPIDIS U. SUPERMARKETIS MALLUS (Proasta de mall), cea mai recentă subspecie apărută, poate fi întâlnită în supermagazine şi mall-uri. Activitatea preferată este vorbitul la telefonul celular (o formă tehnologizată de a spune aceleaşi şi aceleaşi prostii, într-un consum inutil de energie şi bani).

Se distinge după culorile mov, roz (sau combinaţii ale acestora) şi par vopsit indiferent de culoare, vopsit să fie. Proasta de mall are tocuri, indiferent dacă ştie sau nu să meargă pe ele şi poşeta minusculă (atunci când poşeta este transparentă, va purta în ea neapărat şi un pachet de tampoane, ca să ştie tot mall-ul în ce perioadă a vieţii se află). Dacă n-are buze, proasta de mall şi le desenează.

Acelaşi lucru este valabil şi pentru ochi. Proasta de mall nu are creier dar nici nu încearcă să şi-l deseneze, spre deosebire de toate celelalte subspecii de proaste care, culmea, o fac. Proasta de mall nu pricepe mare lucru din ceea ce se întâmplă în jurul său, dar nici nu are nevoie să priceapă. Reperele ei sunt foarte simple: haiducul de care atârnă şi maşina acestuia, de preferinţă MARE.

Au fost cazuri în care proastele de mall şi-au încurcat haiducii între ele, dar niciuna din părţi nu a sesizat diferenţa. Proasta de mall ţine cură de slăbire, ca să justifice cantităţile industriale de cartofi prăjiţi cu maioneză pe care le ingeră pe teritoriul mall-ului (singura ei alimentaţie, se pare).

Fiind o specie atât de recentă, nu se ştie nimic despre viitorul proastei de mall. Specialiştii au încercat câteva simulări, dar niciuna din acestea nu a dat vreun rezultat, astfel încât comunitatea ştiinţifică, de comun acord, considera că în general, vieţile proastelor de mall nu duc nicăieri.

Nu se ştie nimic despre viaţa lor sexuală şi nici nu s-a putut deduce. Aceeaşi comunitate ştiinţifică aşteaptă cu interes să afle cum se reproduce proasta de mall, ca să afle câteva obiceiuri aşa-zis intime ale acesteia.

Un gând despre „Stupida Stupidis Urbanaeum (proasta de oraş) ramurile 5-11

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.