Unde nu-i cap, vai de picioare!

„Inteligenţa fără ambiţie este precum o pasăre fără aripi”

Salvador Dali

Acesta este un nou articol despre prostie, care continuă seria deja începută, pe care o găsiţi listată la sfârşitul articolului. Reiau schema din articolul iniţial. Vorbim despre cadranul al treilea, C.

taxonomia prostie vs. inteligenta

  

C10. Homo Stupidus Aptaretur/Prost adaptat

Descriere: Nu are inteligenţă, nu are educaţie, nu are cunoştinţe, nu are pretenţii sau scopuri. Tace şi bine face, căci atunci când începe să vorbească, spune prostii. Poate fi ascultător, şi asta e bine, deoarece atunci când face după capul său, face prostii. Poate fi un bun executant, atâta vreme cât nu se plasează prea multă putere de decizie sau responsabilitate pe umerii săi.

Exemple: vă invit să urmăriţi şi să studiaţi episodul 21 al sezonului 7 din „The X-files”, „Je Souhaite” al cărui trailer îl reproduc mai jos. Exemple: Leslie Stokes (jucat de Will Sasso) şi Anson Stokes (Kevin Weisman):


A nu se confunda cu: Omul simplu de la ţară. Omul simplu de la ţară nu se încadrează întotdeauna în această categorie, deşi vorbele: „ţăran” şi „cioban” au şi un sens peiorativ, care se referă mai degrabă nu la nivelul de inteligenţă, ci la conformitatea cu normele sociale privind manierele.

A nu se confunda cu: angajaţii de multinaţionale care ascultă orbeşte de reguli şi proceduri stupide, cum se întâmplă aici. Aceasta este o adaptare într-o societate în care promovarea se face pe criterii de obedienţă, nu de competenţă. Învăţarea acestei reguli este, prin urmare, o dovadă de inteligenţă, iar nu de prostie.

A nu se confunda cu: Homo Intelligens Pasiva/Inteligentul pasiv, despre care voi scrie într-un articol viitor.

Contraexemplu: Unii călugări începători, fără prea multă şcoală sau inteligenţă, care ascultă de stareţul lor şi care dobândesc, în timp, experienţă şi înţelepciune. În cazuri de excepţie, ajung chiar sfinţi şi ajung să obţină cunoştinţe şi abilităţi mult peste pregătirea lor, aşa cum s-a întâmplat cu părintele Paisie Aghioritul.

  

C11. Homo Novitius Nullo Ambitiones/ Noivice fără ambiţii

Descriere: Are inteligenţă, poate sau nu să aibă o anumită pregătire (o altă faţetă a Homo Stupidus Aptaretur/Prost adaptat), nu are experienţă şi este complet dezinteresat să obţină cunoştinţe, pregătire mai bună, experienţă şi obiective. Aceasta poate fi şi o stare tranzitorie în viaţa unui tânăr, deci această clasificare nu poate fi făcută categoric decât în unele cazuri evidente.

Exemplu: Actriţa americană Megan Fox, care declară public cât este de proastă şi nu aspiră nici măcar la crearea unei iluzii. Totuşi, ea îşi foloseşte cu succes frumuseţea fizică pentru a juca în filme comerciale şi de obicei proaste. A primit deja patru nominalizări la Zmeura de Aur şi a jucat în doar 11 filme. Din întâmplare, unul dintre filme se numeşte „Whore” (2008, R. Thomas Dekker).

A nu se confunda cu: Numărul ridicat de tineri şomeri din UE, pregătiţi, care nu au găsit un loc de muncă pentru specializarea lor, nu sunt înregistraţi ca şomeri şi au renunţat să se mai perfecţioneze şi să mai caute un loc de muncă, mulţumindu-se cu o activitate de subzistenţă.

Contraexemplu: Femeile casnice care aleg să îşi dedice viaţa familiei de la o vârstă fragedă. Chiar dacă pot fi lipsite (doar) uneori de o inteligenţă practică (pot munci mult, degeaba şi ineficient), dedicarea lor pentru a gospodări o casă şi adesea, a oferi o educaţie morală în familie, nu este deloc de neglijat şi nu poate fi sub nicio formă pusă sub semnul prostiei, ci merită apreciată şi respectată (cu excepţia situaţiei în care casnica se încadrează cu succes într-una din celelalte categorii).

Vă aştept cu interes să urmăriţi seria de articole pe care am început-o despre prostie, aici, pe Discerne. Articolele deja publicate pe acest subiect sunt:

Paiele din ochii celorlalţi au culori diferite pentru fiecare 

Mai multe feluri de a (nu) fi prost

Schema logică a inteligenţei şi prostiei

Proştii fără mijloace, dar cu scopuri

Despre deştepţi, fie ei inteligenţi sau proşti

Happy intelligence!

Îţi mulţumesc

Ştefan Alexandrescu

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Unde nu-i cap, vai de picioare!

  1. […] Contraexemplu: Există unele persoane care se comportă exact ca şi ignoranţii, dar nu sunt ignoranţi, ci doar zăpăciţi, „împrăştiaţi” sau neîncrezători şi nu ştiu să facă ordine în informaţia din mintea lor astfel încât să folosească resursele pe care le au într-o manieră coerentă pentru atingerea unui obiectiv. Cu puţin antrenament, pot face ordine în excesul de informaţie. Aceştia nu sunt Homo Stupidus Ignorans/proşti ignoranţi. În cel mai rău caz, sunt Homo Novitius Nullo Ambitiones/novici fără ambiţii(despre care am scris aici). […]

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.