Despre deştepţi, fie ei inteligenţi sau proşti

Motto:

„Este o lege universală – intoleranţa este primul semn al unei educaţii inadecvate. O persoană prost educată se comportă cu o aroganţă lipsită de răbdare, în timp ce educaţia profundă creşte umilitatea”

Alexandr I. Soljeniţîn

Deşteptăciunea, e o formă de a deţine mijloacele (cunoştinţa, educaţia) necesare îndeplinirii scopurilor propuse, asumate în mod conştient. Un om deştept poate fi inteligent sau prost. Mai întâi, să vedem cum poate el fi inteligent. Te invit să consulţi tabelul de aici şi schema de aici pentru a înţelege mai bine încadrarea categoriei despre care scriu astăzi.

  


B6. Deşteptul inteligent/Homo Smart Quod

Descriere: Homo Smart Quod/Deşteptul inteligent. În formele sale optime, poate fi sau deveni Homo Intelligens Activae/Inteligent activ sau chiar Homo Intelligens Hero/Inteligent erou. În formele sale simple, este vorba despre omul care îşi pune isteţimea la lucru, spre a-şi forma inteligenţa practică, prin experienţă şi uneori prin inovaţie. Poate avea educaţie universitară, sau poate avea şcoala vieţii. Se descurcă, de obicei, în cele mai multe dintre situaţii.

Exemplu: Programatorii care se păstrează la curent şi se dezvoltă profesional în permanenţă, reuşind să obţină salarii peste 1000 de euro bani în mână chiar şi lucrând din România, pentru clienţi străini. Înclinarea spre tehnologie nu este suficientă, întrucât există o concurenţă înaltă la nivel global pentru performanţă la cele mai mici costuri.

A nu se confunda cu: narcisismul, ego-ul dilatat/expandat, grandomania, ştie-toate, obsesia, oportunismul, şoarecele de bibliotecă, ţăranul priceput. Deşi uneori, deşteptul inteligent poate fi identificat ocazional într-una din aceste categorii, acestea nu sunt sine qua non.

Contraexemplu: Inteligentul laş, sau cel care o face pe-a prostul ca să nu se pună cu prostul, pe principiul: „nu te pune cu prostul, pentru că el te doboară cu experienţa lui” sau „nu te pune cu prostul, că are mintea odihnită”. Pentru cei care fac din asta o strategie de viaţă, există riscul „s-o facă pe-a proştii şi să rămână aşa”.

***

  

B7. Inteligentul activ/Homo Intelligens Activus

Descriere: un subtip al Homo Smart Quod/Deşteptul inteligent, cunoscut în epoca post-industrială central-europeană drept omul inteligent sau foarte inteligent, cu educaţie superioară (uneori doctorală), care îşi formulează scopuri performante bine, dispune de mijloacele necesare pentru realizarea lor şi le pune în practică folosindu-şi experienţa, practica, educaţia şi cunoştinţele. În timp, poate deveni Homo Intelligens Hero/inteligent erou.

Exemplu: Daniel David, autorul articolului care m-a inspirat în acest subiect.

A nu se confunda cu: Homo Stupidus Scolasticus/Prostul erudit (despre care am scris aici), care acumulează o cantitate uriaşă de informaţii pe care nu se pricepe cum sau în ce scop să le folosească. O parte din analfabeţii ştiinţifici sunt proşti erudiţi prin excelenţă. Vă recomand să citiţi acest articol.

A nu se confunda cu: Homo Novitius cum Ambitiones/Novicele cu ambiţii (despre care am scris aici), care deşi poate să treacă în ochii unora drept Homo Intelligens Activus/inteligent activ, îşi construieşte succesul pe baza unor mijloace neonorante sau fortuite.

Contraexemplu: Omul inteligent, cu educaţie superioară, cu mijloacele pentru a atinge scopurile propuse în mod performant, care alege însă alte mijloace, dezonorante, pentru atingerea scopurilor (cum sunt: corupţia, şantajul, falsul). Cei care au la îndemână mijloace onorabile, dar nu le folosesc, deoarece preferă mijloacele dezonorante.

***

  

B8. Inteligentul erou/Homo Intelligens Heros

Descriere: Expertul de geniu, care excelează în aria sa de specialitate la un nivel internaţional şi este deschizător de drumuri pentru alţii, pe care îi instruieşte şi îi inspiră prin munca, acţiunile şi standardele sale.

Exemplu: prof. ing. conf. univ. Radu Budei, autor a peste 250 de brevete de invenţii, premiat în întreaga lume (inclusiv cu aur la Geneva), autor a unor invenţii nr. 1 la nivel mondial (cum este dispozitivul de curăţat limba), fondator a două şcoli de creativitate şi inventică în România, ai cărui studenţi au câştigat la rândul lor zeci de premii pentru invenţiile lor. De-a lungul carierei sale, a instruit şi a inspirat zeci de mii de tineri. Acum pensionat, retras. Când încă preda, a devenit unul din mentorii mei.

A nu se confunda cu: Inteligentul care printr-un joc al manipulării de interese pare să fie un erou, dar care foloseşte mijloace financiare, mediatice sau de presiune, pentru a-şi atinge obiectivele populiste.

Contraexemplu: Jucătorii de poker profesionişti sunt, spre exemplu, oameni foarte inteligenţi şi pot crea cu uşurinţă orice impresie, iar unii dintre ei pot fi chiar filantropi, dar modul în care îşi folosesc inteligenţa nu este deloc eroic, ci speculativ. Astfel, deşi unii ca aceştia, cu siguranţă sunt Homo Smart Quod/deştepţi inteligenţi, nu s-ar putea numi „inteligenţi eroi”.

Notă: această specie este pe cale de dispariţie în România. Se impun măsuri urgente pentru conservarea ei.

***

  

B9. Prostul expert/Homo Stupidus Peritus

Descriere: Homo Stupidus Peritus/Prostul expert (despre care am menţionat în trecere şi aici) este cel care stăpâneşte un domeniu de cunoştinţe foarte îngust, adesea cu rigiditate, fără a face legături logice, creative sau bazate pe experienţă/observaţie, cu alte arii vecine cu care în realitate există legături. El este deştept, în sensul că are o educaţie, pe care o poate folosi foarte îngust şi are o inteligenţă, care însă este puţină sau irelevantă în raport cu scopurile pe care şi le propune.

Prostul expert este foarte periculos pentru societate deoarece el poate trece (în faţa altor proşti, mai cu seama în faţa proştilor autentici/Homo Stupidus Authenticus) drept un deştept inteligent/Homo Smart Quod sau chiar un inteligent activ/Homo Intelligens Activus, care se vor uita la el ca la soare şi îi vor ignora pe adevăraţii inteligenţi. Adesea, prostul expert poate fi chiar mai deştept (sau mai viclean) decât un inteligent, dar în ultimă instanţă, prostia îi este dată pe faţă (pentru cei în stare să o vadă) prin incapacitatea de a face legături vitale cu domenii învecinate. Spre exemplu, un bun contabil, pentru a-şi practica meseria, trebuie să fie şi un bun cunoscător de legislaţie, jurisprudenţă şi fiscalitate – în caz contrar, el este un simplu birocrat periculos pentru clienţi sau angajator. 

Exemple urbane: Cei care aflându-se în subordonarea primăriilor de sector în Bucureşti, aşează tomberoanele de gunoi exact în dreptul trecerilor de pietoni (care sunt marcate în subordinea primăriei generale a capitalei), sau pistele pentru biciclişti de-a lungul unor trasee cu obstacole rezultând ceva de genul a ce vedeţi mai jos (preluate de pe site-ul International Advertising Association România; aici şi aici).

Această prezentare necesită JavaScript.

Un alt exemplu de Homo Stupidus Peritus/prost expert este „stâlpul din mijloc”.

A nu se confunda cu: Incultul, care poate fi un intelectual ultraspecializat, fără cultură generală. Incultura nu este neapărat o formă de prostie şi nici o lipsă de inteligenţă, ci poate, în unele exemple extreme, să fie o lipsă de deşteptăciune.

Contraexemplu: Programatorul manager de proiect care concepe un software sau un site fără să facă mai întâi analiza sistemului informaţional. Acesta nu este prost, ci doar incompetent. Prost poate fi doar cel care îl angajează şi se aşteaptă să facă o treabă bună. De altfel, în general, incompetenţa este diferită de prostie. Dar despre aceasta şi despre mai multe legate de prostie, altă dată.

Copyright text (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Despre deştepţi, fie ei inteligenţi sau proşti

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.