Mai multe feluri de a (nu) fi prost

Motto:

„Inteligenţii sunt de două feluri: buni şi răi.
Proştii sunt de un singur fel: răi”

Fiecare din noi suferă de tentaţia, de înclinaţia, sau poate de plăcerea vinovată de a numi anumite categorii sociale sau pur şi simplu oameni cu un anumit comportament ca „idioţi”, „cretini”, proşti”, dar în realitate, aceste apelative nu exprimă decât indignarea noastră asupra faptului că alţii gândesc, vorbesc sau se comportă altfel faţă de standardele noastre. La urma urmei, paiele din ochii celorlalţi au culori diferite pentru fiecare.

Natura noastră şi societatea par să ne înveţe diplomaţia, ca artă de a ascunde ce părere bună avem despre noi şi ce părere proastă avem despre ceilalţi. Învăţăm şi încercăm să ne impunem: „dacă cineva a făcut o prostie sau mai multe, nu înseamnă că e prost”, dar parcă în sinea noastră, gândim mereu: „Ce prost! Ce idiot! Cum a putut să gândească aşa? Ce-o fi fost în capul său? Cât de prost poţi să fii ca să faci asta?”.

Această educaţie este necesară tocmai deoarece măsura cu care judecăm fiecare prostia celorlalţi este diferită în formă, calitate şi cantitate. Care este limita dincolo de care socoteşti pe cineva: „cretin”?. Fiecare avem o asemenea „limită”. Vestea bună este că limita dintre prostie şi inteligenţă există şi în realitate şi poate fi determinată. Am găsit şi vă recomand din tot sufletul să citiţi acest articol: Despre Prostie. Omul, între Homo Sapiens şi Homo Stupidus. Pornind de la acesta, am purces spre o înţelegere mai bună, sper eu, asupra a cum să discernem prostia.

Numai că, în cazul în care aplicăm definiţiile de acolo pentru ce înseamnă să fii „prost”, parcă ne-am încadra şi noi, unii, pe acolo pe undeva, pentru faptul clar că am primit o anumită inteligenţă şi nu o folosim; că am primit un talent, un dar, şi nu le cultivăm; că avem resurse pe care nu le investim.

De obicei, nu contează atât de mult cunoştinţele, dacă nu avem inteligenţa de a le folosi în scopuri productive şi realiste. O parte importantă a discernământului este a şti când ai resursele (vorba din popor: „te duce capul”) să demarezi o anumită iniţiativă.

De fapt, identificarea prostiei se face prin omisiune: ignorăm aspectele care ne prostesc pe noi şi alegem să ne concentrăm pe cele care îi prostesc pe ceilalţi.

Dar ce este un om inteligent? Ce este un om prost? Prostii facem cu toţii. Prostia este incidentală pe parcursul vieţii fiecăruia dintre noi. Dar proşti sunt cei care persistă în prostie, cei pentru care prostia, sub diferitele şi variatele ei forme constituie o trăsătură de personalitate. Dacă cineva este inteligent, nu înseamnă că nu poate fi (sau deveni) prost într-un anumit context, mai ales dacă o face pe-a prostul şi rămâne aşa. Dincolo de normala dilemă: „este corect să consideri pe cineva prost?”, răspunsul, dacă ne referim stricto sensu, este: „da”, însă numai după o verificare în prealabil. În ce constă această verificare?

Conform prof. Univ. dr. psih. Daniel David, „prostul nu este antitetic deşteptului. El este antitetic inteligentului. Opusul deşteptului este novicele. Altfel spus, inteligenţa (şi prin contrapondere prostia) se referă la capacitatea de (1) a ne organiza mintal pentru a rezolva probleme şi/sau a descoperi probleme şi (2) a învăţa rapid şi eficient cunoştinţe noi. Când vorbim de deştept versus novice ne referim la cunoştinţele acumulate. Cineva care este inteligent poate să nu fie foarte deştept, în sensul că nu are un volum mare de cunoştinţe.“.

Howard Gardner a postulat că există 9 tipuri principale de inteligenţă: logic-matematică, vizual-spaţială, kinestezică, muzicală, verbal-lingvistică, interpersonală, intrapersonală, naturalistică şi existenţială. Aşadar, inteligenţa este un concept psihometric ce poate fi măsurat cu ajutorul unor teste foarte bine determinate. De ce n-ar fi şi prostia?

Mă refer în adevăratul sens al psihometriei la testele de categorie C, care măsoară coeficientul de inteligenţă. Dacă IQ este sub 90, putem să înţelegem clar cum avem de-a face cu un prost. Prostia poate fi caracterizată prin ispitele ei, care o pot semnala cu succes: (1) Impulsivitate; (2) Neglijenţă; (3) Procrastinare (amânare); (4) Ambivalenţa; (5) Automatism (habit); (6) Excese; (7) Experienţa (veteran); (8) Tentaţii.

Am alcătuit 2 figuri şi un tabel în care propun o taxonomie a prostiei, pornind de la articolul prof. univ. dr. psih. Daniel David, Despre Prostie. Omul, între Homo Sapiens şi Homo Stupidus

Prima figură este o împărţire a tipurilor de personalitate dominate de inteligenţă/prostie prin raportarea scopurilor (ţintelor) la mijloace (educaţie, cunoştinţe, pregătire).

(continuă să citești după media ↓)

model 2D Prostie vs inteligenta RO graphic by DAB

Aşadar, pe scurt, avem următoarele categorii mari:

(A) Scopuri da, mijloace/resurse nu

A1. Prost autentic/ Prostul cu pretenţii / Homo Stupidus Authenticus

A2. Prostcu diplomă /Homo Stupidus cum Diploma

A3. Novice cu ambiţii / Homo Novitius cum Ambitiones

A4. Prost erudit / Homo Stupidus Scolasticus

A5. Prost deştept / Homo Stupidus Theoreticus

(B) Scopuri da, mijloace/resurse da

B6. Deştept inteligent / Homo Smart Quod

B7. Inteligent activ / Homo Intelligens Activus

B8. Inteligent erou / Homo Intelligens Heros

B9. Prost expert / Homo Stupidus Peritus

(C) Scopuri nu, mijloace/resurse nu

C10. Prost adaptat / Homo Stupidus Aptaretur

C11. Novicele fără ambiţii / Homo Novitius Nullo Ambitiones

(D) Scopuri nu, mijloace/resurse da

D12. Inteligent pasiv / Homo Intelligens Passivus

D13. Prost ignorant / prost simpatic / Homo Stupidus Ignorans

V-am atras atenţia? Ei bine, dacă da, atunci vă invit să citiţi următoarele articole, în care voi exemplifica şi explica aceste categorii.

Îţi mulţumesc.

Happy intelligence!

Marcus Victor Grant

Text Copyright (C) Marcus Victor Grant

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Graphics copyright (C) Diana Andreea Bădrăgan

12 gânduri despre „Mai multe feluri de a (nu) fi prost

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.