Seria „De la Ana la Caiafa” pe Discerne

Update 25 noiembrie 2013. O absolventă de la ASE mi-a atras atenţia că problemele descrise în aceste articole nu sunt un caz limitat la SNSPA şi că ea a păţit ceva asemănător. Prin urmare, consider că am atins un subiect de mare interes pentru orice absolvent la distanţă al unei instituţii de învăţământ superior din România care doreşte recunoaşterea studiilor sale finalizate. După cunoştinţa mea, deocamdată, aceste 6 articole de mai jos sunt singurele articole publice care documentează această problemă. Vă invit să le citiţi cu atenţie şi să daţi mai departe linkurile la ele pe grupuri, forumuri, reţele sociale. Deşi nu oferă o soluţie universală despre cum să rezolvi această problemă, eu am reuşit, cel puţin pentru mine şi câteva mii de alţi studenţi. Din comentariile, e-mail-urile şi telefoanele primite, am înţeles că aceasta este o problemă extinsă şi motivul pentru care am scris şi am publicat această serie este ca să fie de folos celor care se confruntă cu asemenea situaţii în prezent sau pe viitor.

Seria “De la Ana la Caiafa“ a fost publicată pe Discerne între 4 aprilie – 8 iulie 2013. Cele 6 articole ale seriei tratează problema recunoaşterii şi echivalării actelor de studii de licenţă şi mai ales de master în străinătate, explicând în detaliu procedurile ce trebuie efectuate pe teritoriul României şi exemplificarea acestora cu un studiu de caz din propria experienţă de absolvent al SNSPA Bucureşti.

Aceste articole îşi propun să te informeze complet şi să-ţi dea o viziune de ansamblu asupra ce poate însemna acest proces, ceea ce te interesează direct dacă:

  • doreşti să obţii recunoaşterea studiilor tale de licenţă şi master din România într-o altă ţară a UE;
  • doreşti să urmezi un master la ID la SNSPA;
  • eşti student/ă sau proaspăt absolvent/ă a unui master la ID organizat de SNSPA.

Mai jos ai lista completă a articolelor. Primele două tratează metodologia generală, iar celelalte patru urmăresc povestea prin care am trecut eu mai ales în ianuarie-martie 2013, în procesul de obţinere a actelor, vizelor, ştampilelor, apostilelor, legalizărilor, traducerilor şi scanărilor necesare pornind de la programul de master în comunicare managerială şi resurse umane pe care l-am urmat la SNSPA între 2008-2010, pe care l-am absolvit/finalizat în sesiunea de suţinere a dizertaţiilor iulie 2011.

Am încercat să fac în aşa fel încât să ai accesul la majoritatea datelor necesare: instituţii, persoane, adrese, numere de telefon, localizări pe hartă, programe de lucru cu publicul, liste de acte necesare. Informaţiile erau complet valabile în lunile martie-aprilie. Nu susţin că ele mai sunt valabile acum, deci nu luaţi totul ca bătut în cuie. Dacă s-au schimbat între timp, ai pentru orice eventualitate legăturile la sursele informaţiilor sau denumirile instituțiilor încât să cauți coordonatele actuale.

partea I, sau Cum să îţi obţii şi vizezi actele de studii de licenţă şi master din România pentru a fi recunoscute în străinătate (4 aprilie 2013)

partea II, sau Cum să îţi apostilezi, traduci şi legalizezi actele de studii pentru a fi recunoscute în străinătate (10 aprilie 2013)

partea a III-a, sau Mâţa fiebinte din curtea SNSPA (17 aprilie 2013)

partea a IV-a: Ping-Pong instituţional (8 iunie 2013)

partea a V-a: În căsuţa din poveste (6 iulie 2013)

partea a VI-a, sau Despre Mitul Responsabilităţii Rătăcite (8 iulie 2013)

  

Happy education!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2013-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.