Cum să vinzi o investiţie pe termen lung, partea II

Am Început ieri să vă povestesc despre cum putem să învăţăm de la o inovatoare companie românească ce înseamnă să-ţi împachetezi şi să-ţi vinzi produsele într-o manieră atractivă. Cred că este cazul să pun asta într-un context, mai ales pentru cei care nu sunt familiarizaţi cu câteva aspecte practice. În (prea) multe companii, există un „râzboi” între departamentele de marketing şi vânzări, mai ales când vine vorba de buget şi personal. Această concurenţă se poate observa într-o manieră dăunătoare şi la nivel de comunicare strategică. Din moment ce mă specializez în branding de peste 7 ani şi mai ales, case being made…

I love branding… trebuie să vă spun că munca departamentului de marketing, atunci când este făcută în sprijinul vânzărilor bine, se vede. Se vede inclusiv prin faptul că materialele promoţionale vin în sprijinul vânzătorului, arătându-i cum să vândă marfa, mai ales când acel vânzător (să spunem, un distribuitor), nu ştie să vândă foarte bine. Şi în sensul acesta, aş vrea să vontinui argumentarea în privinţa gamei TET de la Arctic. Acum, toată lumea ştie că Arctic face frigidere foarte bune. Dar ce le face atât de bune? Nu mă refer la ce era pe vremuri, pentru că frigiderele vechi nu mai sunt recomandate. De fapt, este vorba despre o serie de funcţii care sunt destul de simplu de înţeles, nu e rocket science. Iar site-urile Arctic  dedicate special pentru prezentarea produselor, respectiv pentru educarea publicului printr-un joc interactiv, fac o treabă excelentă în a te ajuta să înţelegi asta.

arctic-tet

Ca vânzător de servicii şi produse, ştiu cât de greu poate fi „să educi piaţa”. Este o investiţie pe termen lung, costisitoare ca investiţie iniţială, dar care îţi asigură vizibilitate şi te distinge de concurenţă. După cum explicam şi în articolele acesta şi acesta, atunci când ai de vânzare un produs inovator, trebuie să ştii să explici cu ce se diferenţiază de ceea ce a mai fost făcut până acum. Aici e punctul comun şi foarte important al inventicii şi al brandingului. Diferenţiere, diferenţiere, diferenţiere. De ce este acest produs mai bun decât altele. De ce să cumperi de aici şi nu din altă parte. Desigur, Arctic nu a reinventat frigiderul. Dar trebuie să recunoaşteţi că firma a dat dovadă de creativitate:

 • creativitate în conceperea tehnică a produselor;
 • creativitate în design;
 • creativitate în promovarea produselor.

Este remarcabil şi rareori se întâmplă ca prin creativitatea materialelor promoţionale să se pună în evidenţă creativitatea şi inovaţia produsului, să se diferenţieze prin valoare intrinsecă şi mai ales beneficiile pe care le aduce utilizatorului. Pentru că, amintesc, după cum spuneam şi ieri aici, oamenii nu cumpără produse de dragul produselor, ci le cumpără pentru beneficiile pe care aceste produse le aduc. O firmă nu vinde produse sau servicii, ci vinde beneficii.

Un alt lucru important, pe care l-am scos în evidenţă şi în cartea mea de anul trecut, Căile persuasiunii în negociere, este foarte important ca un client să beneficieze între features şi benefits. De exemplu, se glumeşte adesea pe seama smartphone-urilor că au tot felul de funcţii, care de care mai inutile. Uitându-te la ce face fiecare produs în parte, uneori îţi vine greu să înţelegi ce e cu toate aceste funcţii. La urma urmei, spre exemplu, cumperi o maşină de spălat ca să ai hainele curate, nu ca să faci înmulţiri şi să te scarpine în cap. Aici este încă o virtute a prezentării gamei Arctic TET (Tehnologie de Economisire pe Termen lung): îţi explică ce face fiecare funcţie în parte, în aşa fel încât să înţelegi uşor cum acea funcţie este un beneficiu real, nu încă vreo turlubişcă ce clipoceşte şi face „pâc” într-o manieră spectaculoasă şi complet inutilă. Deci repet, beneficii reale, nu features. Un exemplu de feature la telefonul mobil este faptul că îţi arată ce constelaţii sunt în direcţia în care orientezi telefonul. Un beneficiu real e alarma care te trezeşte dimineaţa. Deci despre asta vorbesc.

Dacă ieri am luat în considerare funcţiile de la aparatele frigorifice din gama Arctic TET, astăzi am să mă opresc la maşinile de spălat. Vă invit să aruncaţi o privire şi la aragaze şi plite încorporabile, dar eu prefer să nu mă implic acolo pentru că sincer, nu folosesc atât de mult aragazul încât să-mi dau cu părerea pe ceea ce se numeşte „user experience”.

Eu am o lungă istorie jenantă, neplăcută şi aproape traumatizantă în ceea ce priveşte spălarea rufelor. Cred că toate modalităţile prin care se pot distruge rufe prin spălare, le-am experimentat cu succes. Apoi, din moment ce o mare parte din ultimii ani am locuit în chirie, am schimbat şi o mulţime de maşini de spălat. Cel mai adesea, de cea mai proastă calitate. În cele din urmă, pentru mine problema cu spălatul rufelor a ajuns să fie un pion de sacrificiu în negocierea imobiliară: prefer să am alte avantaje (gen să locuiesc în zonă semicentrală în cameră cu 20 mp cu 67 de euro pe lună – cool, nu?) şi să mă descurc cu spălatul rufelor cum pot. Aşadar, din această perspectivă, imaginaţi-vă ce bucurie ar fi pentru mine să folosesc unde locuiesc o maşină de spălat Arctic. De ce?

Iată aici intervine exact ce vă scriam mai devreme: inovaţie, diferenţiere, educarea pieţei prin explicarea şi ilustrarea beneficiilor. Arctic TET, un bun exemplu.

Amanare-pornire Maşinile de spălat din gama Arctic TET au o funcţie care mi se pare absolut revoluţionară şi pe care nu am mai întâlnit-o până acum la nicio maşină de spălat: programarea spălării la o anumită oră. Ceea ce înseamnă uncâştig imens de concentrare şi timp. Eu, ca liber-profesionist, am un program flexibil, dar de regulă seara sunt plecat, iar după o anumită oră nu-mi permit să spăl pentru că deranjez vecinii. Ceea ce înseamnă că trebuie să spăl în timpul unei zile lucrătoare, adică să-mi blochez vreo cel puţin două ore acasă în care să mă joc de-a rufele: să le pun, să le frec, să le bag în maşină, să le storc, să le scot, să le scutur, să le întind, etc. Mai adaugă la asta faptul că spaţiul din balcon mai este împărţit şi cu colegii de apartament, iar uscarea rufelor în camera de zi nu-mi miroase bine. Mai adaugă la asta faptul că eu folosesc cel puţin o cămaşă pe zi şi toată lumea se miră că „vai, cât de mult spăl eu”. Normal că spăl mult, vreau ca lucrurile mele să fie curate cât mai repede, nu să se adune mormane de spălat. Nu este atât faptul că îmi arestează vreo două ore de stat acasă, dar mai trebuie să mai şi întrerup ce fac în timp ce sunt acasă pentru tot felul de situaţii: dacă maşina de spălat pe care o folosesc piuie, se blochează, trebuie butonată, scărpinată, mama ei de maşină! Oi fi eu multitasking, dar cănd lucrez la ceva, îmi place să mă concentrez la ce fac! Ei bine, dacă eu ştiu de exemplu că vin acasă pe la ora 10 PM, pot să programez maşina să îşi înceapă programul de spălare de la 8.30 PM şi atunci când vin, numai bine iau rufele şi le întind. Beneficii: confort, timp, cost (dacă de exemplu pot progama maşina la o oră la care curentul electic costă mai puţin, dar eu nu sunt acasă)

O altă funcţie tot în legătură cu necesitatea mea stringentă de a fi cât mai flexibil în raport cu timpul este aceea de spălare în 14 minute, pe care o pot folosi pentru rufele care sunt doar puţin transpirate, de exemplu. Este recomandată pentru spălarea câtorva articole mici din bumbac. Numai bun şi pentru situaţia în care ai ceva de spălat, dar nu suficient cât să umpli maşina pentru un ciclu de spălare complet. Beneficii: confort, timp.

Afisare-timp-spalare-ramas Tot legat de timp, funcţia de afişare a timpului rămas de spălare mă ajută să am o evidenţă precisă  a câte minute mai am de aşteptat până când pot scoate rufele din maşină şi mă pot apuca de altceva sau pot să ies din casă. Pentru cei grăbiţi mereu, ca mine, să ai un contor care să îţi afişeze cât timp mai este până la un dead-line, e un real ajutor în planificarea timpului pe o perioadă foarte scurtă şi mă scuteşte de aproximări greşite sau de socoteli inutile. Apoi, mai este un avantaj şi pentru colegii mei de partament, care pot să ştie cât mai e de spălat fără să vină şi să mă întrerupă cu o întrebare de genul: „mai ai mult la spălat?”. Beneficii: confort, timp

Există, de asemenea, o funcţie pentru culori închise, care păstrează intensitatea culorii acestor tipuri de rufe, atunci când le pui împreună, separat de celelalte, folosind această funcţie. Rufele sunt astfel spălate la temperaturi scăzute, cu mişcări delicate. După cum spuneam, am cam experimentat tot ce se poate în materie de stricat rufe şi am inclusiv experienţa spălării repetate în timp a unei perechi de blugi negri care au început să aibă tot mai mult alb. Adio asemenea păţanii cu maşinile de spălat Arctic  TET! Beneficii: bani (păstrezi rufele în stare bună mai mult timp), imagine şi confort (nu porţi haine cu culori degradate).

Eco-WashEcoWash este o opțiune de spălare cu apă rece, care îţi permite să faci o economie de până la 80 %. Mai ţii minte socoteala estimativă pe care am făcut-o aici cu privire la câţi bani câştigi anual numai din energia electrică pe care o consumă o maşină din clasa A? Adaugă faptul că maşinile de spălat din gama Arctic TET sunt A+ şi poţi face pe deasupra o economie suplimentară şi cu această funcţie! Sună bine, nu? Ei bine, pregăteşte-te pentru ce urmează! Beneficii: bani (consum redus).

Sistem-electronic-de-control-al-balansuluiDatorită faptului că Ceauşescu a vrut pereţi subţiri ca să se construiască mai mult şi toată lumea să-şi poată spiona vecinii cu succes, cu toţii ştim mai multe decât am vrea despre vecinii noştri şi vice-versa. Ceea ce include zgomotul pe care îl face maşina de spălat, ummm, să zicem când cineva vrea să doarmă – fie că e vorba de un coleg de partament, sau vecinul de jos, care din întâmplare are dormitorul în perete cu baia. Bine, nu zic că de-acuma cu o maşină de spălat Arctic TET mi-aş permite să spăl rufe la 2 de noapte, dar pe cuvântul meu, unele maşini de spălat cu care am avut de-a face făceau zgomot mai ceva decât un film de acţiune cu boxele la maxim şi se hâţănau de parcă erau gata-gata să decoleze cu rufele mele cu tot! Gata cu asemenea îngrijorări pentru posesorii Arctic TET, deoarece sistemul electronic de control al balansului face în aşa fel încât să reducă atât trepidaţiile, cât şi zgomotul. Deja îţi poţi imagina cu succes cum poţi lua ceaiul liniştit în tihnă şi deplină linişte, în timp ce maşina de spălat îşi face treba silenţios. Ei, asta, da, sună bine pentru mine! Dar pentru tine? Beneficii: confort, bani (durabilitatea produsului)

Child-LockChild Lock este o funcţie de siguranţă care permite blocarea butoanelor în timpul funcționării, evitând astfel acţionarea butoanelor de către copii. Însă oricine care a locuit în chirie cu altcineva decât familie şi iubite, iubiţi, ştie un mare adevăr, îngrozitor şi terifiant: uneori, musafirii colegilor tăi de apartament pot fi mai răi decât copiii, da, da! Nu mă îngrijorez în legătură cu ei, ci cu faptul că asemenea situaţii accidentale îmi poate strica mie un ciclu de spălare contra-timp. Beneficii: timp, confort, păstrarea relaţiilor bune cu colegii de apartament 🙂

Eco-DoseEcoDose este un dispozitiv special ce ajută utilizatorul să regleze cantitatea optimă a dozei de detergent lichid pentru fiecare spălare în parte. E o economie de bani prin faptul că vei consuma strictul necesar, vei consuma mai puţin detergent lichid, care îţi va ajunge mai mult timp – deci pe termen lung, încă un beneficiu care ţine de bani. Şi, dacă începi să gândeşti ecologic la un nivel mai mare, este şi o reducere a nivelului de poluare al apei. Ştiu, nu e suficient, dar Arctic TET vine şi cu un alt avantaj mare pentru cei cărora le pasă de viitorul Planetei.

Aqua-SafeAquaSafe este un sistem special ce reglează automat consumul de apă şi controlează excesul. Oferă un beneficiu atât în ceea ce priveşte economisirea de bani pentru costul apei, cât şi în ceea ce priveşte consumul total de apă. Statisticile arată că până în 2025, peste 1,8 miliarde de oameni vor locui în zone cu deficienţă acută de apă. Apa potabilă, din punct de vedere ecologic şi geopolitic, este una din cele mai importante resurse care va controla viitorul omenirii. Îţi recomand puternic să înţelegi care sunt implicaţiile utilizării în exces ale apei şi să te alături celor care folosesc tehnologii ecologice pentru viitorul planetei! Aruncă o privire asupra acestui documentar, o să-ţi aduci aminte de el mai devreme de un deceniu!

Trailerul documentarului „Blue Gold: World Water Wars”

Desigur, acestea sunt doar câteva din funcţiile care mi s-au părut interesante la maşinile de spălat din gama Arctic TET. Pentru a afla care maşină de spălat foloseşte care funcţii, precum şi pentru a afla care sunt criteriile pentru cum să alegi o maşină de spălat, te invit să citeşti mai multe pe site-ul dedicat. Pe site, ai explicat, la fiecare produs în parte, ce face, de ce este economic şi ce beneficii ai. Desigur, eu am explicat din prisma stilului meu de viaţă (burlac care coabitează cu colegi în chirie într-un apartament), dar sunt convins că toate aceste beneficii se multiplică atunci când este vorba despre o familie de două, trei sau mai multe persoane. Te invit să îţi imaginezi cum ţi-ar face ţie viaţa mai uşoară gama Arctic TET inclusiv şi mai ales jucând Electronomic, un joc online extrem de distractiv şi educativ care te va ajuta să înţelegi ce înseamnă să gândeşti economic în viaţa de zi cu zi. Joacă Electronomic ca să înveţi cum să stăpâneşti tehnologia economisirii pe termen lung!

electronomic

Ei bine, lucrezi în marketing/vânzări? Ai un produs de vânzare?  Ia notiţe, pentru că aşa se face!

Cu acest articol m-am alaturat campaniei “Consultant in Electronomie”. Poti castiga saptamanal, in luna iunie, electrocasnice din gama TET. Vino si tu pe www.consultantinelectronomie.ro.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

8 gânduri despre „Cum să vinzi o investiţie pe termen lung, partea II

 1. Buna seara,
  Am rasfoit blogul tau si nu am cum sa nu fiu impresionata. Munca, dedicatie, munca, munca…:) Pot spune multe cuvinte frumoase dar cred ca toate sunt prietene cu ,,munca” altfel nu realizezi nimic.
  Felicitati pentru toate realizarile tale.
  Acum eu fiind la inceput, daca ai un minut te rog sa te opresti si pe blogul meu sa imi dai un sfat, o parere. Tare mult m-ar ajutat avand in vedere experienta ta.
  Multumesc.
  Cu respect Maria.

  Apreciază

 2. Nu mi se pare ca ai fi „grabit mereu”… cel putin aici pe blog, se vede ca iti place sa petreci foarte mult timp, muncind, evident… sau tocmai pentru ca iti place asa mult nu inseamna ca “muncesti”, ci mai degraba asa iti place sa traiesti… frumos din partea ta 🙂
  Felicitari pentru toata aceasta libertate de gandire si imensa implicare.

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.