Aceşti bani care sunt timpul nostru

Ştiu, m-a pălit inspiraţia de o lună să scriu despre antreprenoriat şi inovaţie şi nu mă mai pot opri. Astăzi vă invit să citiţi în acest articol despre principii de gândire economică în educaţia financiară – un aspect crucial pentru antreprenori şi de asemenea vă invit să aplaudăm împreună un adevărat exemplu de inovaţie românească, de la o companie care ştie să facă branding!

Un lucru foarte important pe care fiecare trebuie să îl conştientizeze în legătură cu educaţia sa financiară este faptul că, atâta vreme cât tu munceşti pentru bani, atunci când cheltui bani, cheltui  în mod indirect timpul pe care l-ai consumat pentru a câştiga acei bani.

Conform informaţiilor din acest infografic, 1660 lei/lună este salariul mediu net pe economie, care corespunde în mod normal la 176 de ore de muncă pe lună (22 zile lucrătoare * 8 ore/zi). Deci 9,43 lei/oră. Atunci când tu plăteşti pe ceva 10 lei, înseamnă că ai muncit pentru acel ceva mai mult de o oră din viaţa ta.

Să dăm un exemplu de banal. Să zicem că eşti fix în categoria descrisă mai sus. Un bilet la cinema în Bucureşti variază de la 5-7 lei cu reducere (cinematografele Gloria, Corso, Europa, Studio, Scala) la 28-33 lei (Romtelecom IMAX). Să zicem că mergi la un film digital 2D la Liberty Center într-o zi de reducere. Plăteşti 10 lei. Să zicem că drumul până acolo şi de acolo acasă sau unde ai treabă durează cam o oră şi jumătate. Filmul durează două ore. Ai cheltuit trei ore şi jumătate pe această operaţiune, plus mai mult de o oră – cât ai muncit pentru a câştiga acesşti bani. Dacă nu socotesc 8 ore de somn, ai cheltuit mai mult de un sfert dintr-o zi pentru o operaţiune care să îţi producă satisfacţie. Atenţie, am dat un exemplu rezonabil, în care am preuspus că nu îţi mai iei floricele de porumb, suc sau măcar o apă minerală, nu am socotit cât cheltui cu transportul (o călătorie cu metroul şi/sau cu un alt mijloc de transport sau mai mult, dacă mergi cu maşina). Dar să spunem că te duci la un film de două ore şi jumătate, cu un prieten căruia îi faci cinste cu biletul (sărbătoriţi ceva) şi mai iei şi o porţie de popcorn care costă 7 lei. Să mai spunem că în ziua cu reduceri nu ai avut timp să mergi, aşa că mergi la un tarif normal, de 17 lei. 17+17+7=41 lei. Socoteala pentru această ieşire se ridică la 8 ore şi 20 de minute din viaţa ta (1 h 30 transport+2 h 30 filmul + 4 h 20 cât ai muncit pentru bani), deci mai mult de jumătate dintr-o zi.

Am dat acest exemplu banal şi detaliat pentru a înţelege importanţa a cât de valoros este timpul şi cum anume cei mai mulţi dintre noi ne vindem timpul.

Discuţie reală la un seminar de facultate. Un profesor o întreabă pe o studentă:

– Fumezi?

– Da.

– Cât dai pe un pachet de ţigări?

– Cam 10 lei

– Cât munceşti pentru acel pachet de ţigări, în medie?

– Cam o oră şi jumătate.

– Ce munceşti?

– Împart fluturaşi

– Bine. Uite, îţi dau eu 10 lei (scoate din portofel banii şi îi pune pe catedră). Vino să stai în faţa clasei o oră şi jumătate. Trebuie să stai dreaptă, în picioare, să nu spui nimic. Doar te uiţi la colegi, în timp ce eu predau lecţia.

– Domnule profesor, dar nu pot, mi-e ruşine…

– Deci nu eşti de acord?

– Nu.

– Cu toate astea, o faci în fiecare zi…

Economisirea nu este tocmai punctul forte al românilor. Conform acestui studiu, 21 % din români nu cheltuie toţi banii pe care îi câştigă într-o lună. Din aceştia, un sfert îi cheltuie în luna următoare. Din cei 15-16 % care mai rămân şi economisesc, reuşesc să economisească în mod direct în medie 9 %, conform acestui studiu. Economisirea se poate realiza însă şi altfel decât a lua bani din portofel şi a-i pune deoparte, ci şi prin reducerea cheltuielilor. Săptămâna aceasta am să vă dau nişte exemple despre cum se poate face asta în mai multe moduri, şi am să vă explic asta atât prin prisma intereselor şi experienţei mele, cât şi a celor pe care voi le-aţi putea avea.

Eu de obicei împart spaţiul de locuit, ca apartament de 2 sau 3 camere (în general, în ultimii 5 ani am locuit cu chirie doar în apartamente cu 2 sau 3 camere), cu încă 1-2 persoane. Toată lumea ştie că în asemenea situaţii există nişte spaţii şi nişte cheltuieli în comun, care trebuie împărţite la toată lumea – aşa este mai ieftin. Dar eu nu am de gând să vorbesc în mod deosebit despre asta, ci despre cum nişte mici detalii care se adună zi cu zi pot să facă o mare diferenţă pe termen lung.

1. Spre exemplu, atunci când locuieşti cu încă o persoană şi aveţi la dispoziţie un frigider, este destul de clar că ceea ce nu e al tău în frigider e al colegului de apartament. Dar atunci când este vorba despre trei persoane, deja nu mai este atât de clar ce este al tău şi ce este al celuilalt şi lucrurile se pot amesteca – ai nevoie să împarţi frigiderul pe rafturi. Şi brusc, toată mâncarea pe care o poţi ţine în frigider trebuie să fie limitată la un raft – mai ales când nu avem un frigider performant, ci unul vechi sau luat de la second hand. Asta implică pe de-o parte, mai mult timp petrecut pentru a merge la cumpărături mai des. Pe de altă parte, creşte valoare cumpărăturilor pentru că nu îţi permiţi să iei o cantitate mai mare la reducere pentru că nu ai unde să o depozitezi. În acelaşi timp, creşte canitatea alimentelor semipreparate pe care preferi să le consumi, deci în timp îţi afectează şi sănătatea.

arctic-tet

2. Aparatele frigorifice sunt împărţite în clasele energetice A+++, A++, A+, A, B, C, D. A+++ este clasa cea mai economică. Conform unui studiu realizat în România, frigiderele moderne cu clase A pot economisi până la cu 75 % din consumul electric, asta în condiţiile în care frigiderul şi congelatorul ocupă de obicei în România cam 35-40 % din factura la curent.Cum se calculează aceste criterii? Avem câteva idei bune de la specialişti aici.

Vă propun o mică socoteală. Dacă o combină Arctic din gama TET (vedeţi aici pentru mai multe detalii categoria în care se încadrează) consumă de la 227 kWh/an  (spre exemplu, combina aceasta) la 341 kWh/an, cât înseamnă asta, în bani, la o valoare de 0,55 lei/kilowat/oră?

227kWh/an X 0,55 lei/Kwh= 124,85 lei/an. Dacă asta e valoarea pentru o combină frigorifică modernă, aplicăm procentul de 75 % economie şi ajungem la concluzia că un frigider vechi, construit în urmă cu 30-40 de ani (categoria cea mai ineficientă economic) consumă 499,4 lei/an.

Deci o economie de 374,55 lei/an. Socoteala mea arată o economie mai mică decât cea socotită de specialişti aici. Mai puţin este mai realist. Mergem mai departe, la cât curent consumă o maşină de spălat.

O maşină de spălat din gama Arctic TET (Tehnologia de Economisire pe Termen lung) consumă între 0,743 kWh, cum ar fi asta, asta şi asta şi 0,85 kWh. Să facem o socoteală. Să spunem că îţi speli doar rufele tale, o dată la 5 zile în medie (vara mai des pentru că transpiri şi ieşi mai des din casă, iarna mai puţin). Asta înseamnă 73 cicluri de spălare pe an. În mod obişnuit, o gospodărie are cam vreo 3 oameni. Deci ar veni că într-un apartament în care locuiesc 3 persoane, sunt 219 cicluri de spălare pe an. Ce coincidenţă! Şi Comisia Europeană a ajuns cam tot pe aici: 222 de cicluri de spălare pe an. Un ciclu de spălare durează, în medie 1h 30. Dar la noile maşini de spălat Arctic, poţi avea program şi mai scurt. Există, spre exemplu, un program de spălat rufele în 14 minute (vezi exemple de asemenea produse aici). Oricum, să facem o socoteală punând o oră ca program de spălare. Înseamnă că ai următoarele cheltuieli: cost anual pentru o persoană, la 0,55 lei/kWh:

 • 29,83 lei pt 73 de cicluri de spalare (73 ore de folosinţă pe an)
 • 59,66 lei pt 146 de cicluri de spalare (149 ore de folosinţă pe an)
 • 89,49435 lei la 219 cicluri de spălare (219 ore de folosinţă pe an)

Cât ai plăti curentul pe an folosind o maşină de spălat veche? Socotim 75 % reducere, deci înmulţim suma de la o maşină de spălat Arctic cu 4.

 • 119,32 lei pentru o persoană
 • 238,64 lei pentru două persoane
 • 357,96 lei pentru trei persoane

Economia este, în acest caz, anual, de 268,47 lei/an la trei persoane, respectiv 89,49 lei.

Adunăm 89,49 cu 374,55 lei. Vin 464 lei. Cât timp munceşte, în medie pentru aceşti bani, dacă este plătit net cu 9,43 lei/oră? 49,2 ore, într-un an. Asta înseamnă cam 8 minute în fiecare zi.

Hai să vedem ce poţi face cu banii aceştia.

Cu 464 lei poţi să îţi cumperi într-un an oricare din acestea (alege una):

 • un smartphone foarte bun la abonament sau unul modest la liber;
 • o bicicletă la mâna întâi cu garanţie;
 • un cort de 3 persoane;
 • două mp3 playere performante;
 • o cameră foto digitală de calitate medie;
 • un reportofon digital semiprofesionist;
 • 3-4 parfumuri;
 • 30-45 de filme la cinema;
 • 40 de ceaiuri în oraş cu prietenii;
 • 20-25 de mese copioase la un restaurant ieftin;
 • 45-50 de mese la o cantină economică;
 • vreo 10-20 de cartele prepay cu număr (valoare minimă, 5-10 euro);
 • abonamentul la internet pe 5-7 luni;
 • poţi plăti întreţinerea pentru tine din luna mai în luna august.

Ce aş face putea eu cu banii aceştia:

– o călătorie cu autostopul şi folosind CouchSurfing prin Vestul Europei, de două săptămâni, prin 5 state (am mai făcut una asemănătoare, în 2010, care m-a costat doar 50 de euro)

– aş putea cumpăra oricare din următoarele:

 • o tabletă ieftină;
 • un hard extern de 1 terra;
 • 2 plăcuţe RAM de câte 1 GB pentru unitatea centrală veche;
 • o multifuncţională imprimantă laser/scanner/xerox;
 • un external Blu-Ray Writer;
 • 5800  de cărţi de vizită scoase la Adi center.
 • un nou mic tiraj din „Căile persuasiunii în negociere„.

Eu parcă aş prefera să muncesc vreo 50 de ore din viaţa mea pentru cele din listele de mai sus, decât pentru curentul pe care îl consumă nişte aparate casnice depăşite. Tu ce zici?

Gama de electrocasnice TET sunt cocenpute cu o mulţime de avantaje. Eu am luat doar UNUL dintre aceste avantaje. Te invit să descoperi câteva şi din celelalte urmărind video-ul de mai jos, ce reprezintă după părerea mea o bijuterie:

Află chiar acum de unde poţi să cumperi aceste produse consultând această listă!

Ţi-a plăcut acest articol? Îţi place să te joci? Ei bine, te invit să joci un joc online extrem de distractiv şi educativ care te va ajuta să înţelegi ce înseamnă să gândeşti economic în viaţa de zi cu zi. Joacă Electronomic ca să înveţi cum să stăpâneşti tehnologia economisirii pe termen lung!

electronomic

Cu acest articol m-am alaturat campaniei “Consultant in Electronomie”. Poti castiga saptamanal, in luna iunie, electrocasnice din gama TET. Vino si tu pe www.consultantinelectronomie.ro.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

13 gânduri despre „Aceşti bani care sunt timpul nostru

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.