Alte 6 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a deveni un antreprenor

Acesta este, per ansamblu al 9-lea articol al subcategoriei Antreprenoriat şi inovaţie din categoria Business. Continui ideile începute de aici.

7. Fie-ţi clar că tu trebuie să câştigi suficienţi bani din afacerea/activitatea pe care o desfăşori pentru a acoperi, în mod continuu, cel puţin următoarele trei aspecte:

 • să dai înapoi/recuperezi banii pe care i-ai investit în demararea afacerii;

 • să câştigi suficient încât să poţi să subzişti, eventual să trăieşti decent (adică să nu dormi în boscheţi şi să nu te îmbolnăveşti de stomac);

 • să câştigi suficient pentru a susţine în continuare şi a dezvolta activitatea ta economică.

Dacă reuşeşti să faci asta, înseamnă că eşti pe break-even sau pe linia de plutire, nu înseamnă că ai succes. Succes înseamnă să ai o condiţie materială, emoţională şi de sănătate mai bună decât ai avea lucrând ca angajat.

Am avut o clientă care a părăsit entuziastă o poziţie la o multinaţională ca să pornească o activitatea creativă independentă. Nu i-a mers. A trebuit să se redomicilieze în oraşul părinţilor ei pentru că nu îşi mai putea permite să se descurce la Bucureşti. Nasol.

8. Nu te mai plânge şi nu mai critica, ci găseşte soluţii. Un furnizor de consultanţă ţi-a trimis o organigramă greşită? Fă o organigramă corectă sau spune-i furnizorului exact unde a greşit, foloseşte comunicarea! Dacă ceva nu merge bine, tu eşti responsabil, tu eşti de vină, în faţa legii şi în faţa clienţilor.

9. Uită noţiunea de „timp liber”. Atunci când eşti antreprenor şi lucrezi pe cont propriu, nu mai există pe parcursul unei zile „timp liber”. Oriunde te duci, te poţi aştepta să găseşti un potenţial client, sau un potenţial colaborator, căruia trebuie să ai grijă ce impresie îi creezi. Brandingul personal devine un must.

10. Credeai că angajatorii sunt răi, haini şi reci? Pregăteşte-te să afli cum vei deveni tu, atunci când vei observa cât îţi ia statul din ceea ce munceşti, pentru angajaţii tăi! Toate avantajele pe care ţi le doreai ca angajat vor deveni dezavantaje pentru tine ca angajator. Pregăteşte-te să schimbi locurile definitiv! În general, cultura românească pregăteşte studenţii pentru o activitate de angajat. Să devii angajator este ceva complet împotriva curentului, pentru care nu există prea multă pregătire în şcoală, decât dacă studiezi economie, drept, relaţii publice sau psihologie organizaţională.

11. Pune-ţi întrebarea: ce abilităţi ai să transmiţi altora cunoştinţele pe care ţi le-ai însuşit? Poţi fi, spre exemplu, un bun tehnician, dar dacă nu te pricepi să livrezi un discurs în faţa unei mulţimi, ai o problemă foarte mare de credibilitate. Ce abilităţi ai să-i conduci pe alţii de la punctul X (starea prezentă) către punctul Y (starea dorită)?

Gândeşte-te cât timp îţi ia să explici idea ta de afaceri cuiva care nu se pricepe. Dacă îţi ia două ore, eşti pe drumul greşit. Orice idee de afacere trebuie să răspundă la 4 categorii de întrebări:

 • Ce vinzi? Ce ştii despre ce vinzi? Ce ai mai făcut până acum în legătură cu asta?

 • Cui vinzi? Cine cumpără şi de ce?

 • Cum te diferenţiezi?

 • Pentru ce anume ai strictă nevoie de bani în demararea afacerii?

Dacă răspunsurile la aceste întrebări nu sunt clare, înseamnă că nu ai o idee de afaceri, ci o ceaţă în cap.

12. În legătură cu momentul saltului de la poziţia de angajat la aceea de antreprenor: daca tu nu esti dispus sa risti pierderea locului de munca pentru a porni o initiativa antreprenoriala, cum ai sa iti poti asuma riscul indatorarii faţă de bănci sau creditori cu rapoarte, explicatii si documente oficiale? Sau, dacă este vorba despre economiile tale, întreabă-te: îţi poţi asuma costul moral al eşecului în faţa părinţilor, prietenilor şi apropiaţilor? Dacă nu eşti dispus(ă) să îţi asumi riscuri calculate, nu te apuca de activităţi independente! Ca liber-profesionist sau antreprenor, mersul pe sârmă în timp ce jonglezi devine o a doua natură. Unele femei consideră asta aventuros la un bărbat până când încep să observe că ajung să mănânce cartofi şi fasole în loc de carne. Vrei o familie? Vrei un copil? Minunat! Partenerul/a de viaţă te susţine în a lucra pe cont propriu? Până când? Până unde? Cu ce preţ? Ştie în ce se implică? Ah, nu ai încă un/o partener de viaţă? Nu te grăbi, nici nu vei avea prea curând, pentru că vei fi căsătorit/ă cu munca mai ceva decât în poziţia de angajat/ă. Dacă discuţi despre echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională cu inteligenţă, mai bine resemnează-te şi pune-ţi visele de independenţă în cui.

Aşadar, ca să sintentizez ce am scris în acest articol, ideile principale sunt:

 1. Câţi bani te aştepţi să câştigi din activitatea ta independentă?
 2. Centrează-te pe soluţii, nu pe observarea problemelor!
 3. Uită noţiunea de „timp liber”
 4. Eşti pregătit/ă să devii angajator în loc de angajat?
 5. Ce abilităţi de transmitere a cunoştinţelor şi de conducere a alotora ai, în aria în care eşti specialist/ă?
 6. Ce riscuri îţi permiţi să îţi asumi în iniţiativa pe care o demarezi? Dar familia ta şi prietenii tăi?

Te invit să citeşti şi celelalte articole publicate în seria „antreprenoriat şi inovaţie” până acum:

 1. Creativitatea, motiv de mândrie naţională?
 2. Care sunt trăsăturile unui inventator de succes – studiu de caz, Mircea Tudor
 3. De ce costă atât de mult cărţile în România. Studiu de caz din experienţă proprie.
 4. 6 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a deveni un antreprenor sau un liber-profesionist

Îţi mulţumesc!

Happy Entrepreneurship!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2013-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Alte 6 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a deveni un antreprenor

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.