Care sunt trăsăturile unui inventator de succes – studiu de caz, Mircea Tudor

Acesta este al doilea articol din noua serie despre antreprenoriat şi inovaţie pe care Discerne îl găzduieşte.

3M este o corporaţie multinaţională care promovează inovaţia tehnologică. În România, 3M desfăşoară campania „Pr3miază inovaţia„. Săptămâna aceasta, au avut loc la Iaşi (joi 23 mai) şi la Cluj-Napoca (miercuri 22 mai) întâlniri între inventatori şi studenţi, la universităţi tehnice. Detalii, aici.

Priectul continuă în octombrie la Timişoara (12 oct, Universitatea de Medicina si Farmacie „Victor Babes” – Facultatea de Medicina Dentara), Braşov (16 oct, Universitatea Transilvania) şi Bucureşti (21-25 octombrie, Politehnica).

În cadrul acestei campanii, există un concurs, organizat de Blogal Initiative. Concursul vizează alegerea unuia din cei 25 inventatori listaţi aici şi a scrie despre el pe blog.

Am mai scris ieri despre acest subiect aici.

Domeniul cel mai succes de valorificare al creativităţii româneşti nu este inventica, aşa cum ar fi poate logic, ci advertisingul. Şi, binînţeles, nu este valorificat de companii autohtone în cea mai mare parte, ci de corporaţii multinaţionale de origine străină. Inventica, în sine, nu mai reprezintă în România o disciplină de studiu sau de practică decât incidental.

Acest articol este despre cum este un inventator, care sunt trăsăturile care îl caracterizează pe el şi îl diferenţiază de ceilalţi. Da, teoretic, fiecare din noi putem să fim un inventator, să ne folosim creativitatea pentru a inova. „Dacă cineva poate să realizeze ceva, atunci şi eu pot” – este chiar o premisă fundamentală a programării neuro-lingvistice, pe care o practic de aproape un deceniu. Dar în realitate, asta nu se întâmplă. De ce nu se întâmplă? Nu vrem pentru că acum, în cele din urmă, putem – avem prea multe opţiuni la dispoziţie despre cum să ne petrecem timpul.

Tehnologia aduce progres acolo unde eliberează pe om de sclavia unor procese rutiniere şi îi dăruieşte, în cele din urmă, de fapt, mai mult timp: ne transportăm mai repede, petrecem mai puţin timp cultivând plante, crescând animale şi gătind, trăim mai mult timp sănătos, comunicăm mai facil cu oamenii din orice punct al globului, etc. Acest timp, avem misiunea şi datoria, dacă dorim să ne-o asumăm, să îl investim. Ca şi banii, timpul poate fi investit, cheltuit sau risipit. Unii  aleg să îşi cultive abilităţile necesare şi să îşi asume misiunea de a oferi oamenilor în dar mai mult timp – pe care să îl investească obţinând libertate sau îl cheltuiască ajungând sclavie. Unii din cei ce aleg asta, se numesc inventatori. Ei observă un fenomen, identifică o problemă, se documentează asupra a ce s-a mai făcut pentru a rezolva problema şi, într-un caz fericit, vin cu o soluţie, care se numeşte invenţie.

Astfel, ajungem la caracteristicile psihologice pe care trebuie să le aibă un inventator – după părerea mea de consultant în HR care am studiat oarecum problematica. Studiu de caz: Mircea Tudor.

Un inventator trebuie să fie proactiv, entuziast, plin de energie, pasiune şi avânt antreprenorial, să ia iniţiativa cu decizie, implicare şi promptitudine, să-şi creeze cu independenţă propriile oportunităţi. Inventatorii vin de obicei cu idei neobişnuite, înainte de vremea lor (pentru că dacă ar fi fost vremea lor, ar fi fost deja transpuse în invenţii) şi au de luptat cu prejudecăţile specialiştilor şi ale contemporanilor despre ce se poate face din ceea ce nu se credea că se poate face.

În cazurile fericite pentru ei, aceşti inventatori reuşesc să obţină fondurile, mijloacele şi condiţiile necesare pentru a crea un PRODUS. Scopul oricărei idei de invenţii este să se transforme într-un produs de piaţă. Deşi nu este necesar ca un inventator să fie şi un antreprenor, bine-ar fi!

Mircea Tudor apare de trei ani în topurile celor mai bogaţi români:

Capital 300

Forbes 500 de miliardari

Ediţia 2010

Loc 197, cu 30-35 mil. : „Sisteme de securitate, IT”, p. 128

Ediţia 2011

Loc 271, cu 20-22 mil.€: „Inventatorul Roboscan”, p. 168

Loc 93, cu 50-52 mil. : „Incubatorul de invenţii”: p. 154, 195

Ediţia 2012

Loc 161, cu 33-34 mil. : „Cum să faci bani vânzând idei”, p. 146

Loc 87, cu 50 mil. : „Roboscan pentru toate vămile”, p. 162; „Inventator în serie

A pornit propria companie prin care îşi dezvoltă şi îşi comercializează invenţiile. Cele mai cunoscute invenţii ale sale, pentru care a obţinut Medalia de Aur la Salonul internaţional de Inventică de la Geneva sunt:

Roboscan 1M (2008), un sistem mobil pentru radiografierea containerelor şi camioanelor, complet robotizat, care poate fi operat de o singură persoană, de la o distanţă sigură pentru a evita total expunerea profesională sau accidentală la radiaţie ionizantă.

Roboscan 2M (2013), un sistem similar pentru scanarea avioanelor, cu scopul de a identifica orice obiecte de contrabandă sau alte ameninţări aflate la bord ori ascunse în cavităţile tehnice ale aeronavelor.

O altă trăsătură a unui inventator trebuie să fie orientarea spre posibilităţi, spre ceea ce se POATE face. Atenţie! Aici nu este vorba despre explorarea OPŢIUNILOR. Nu vă gândiţi la delirul creativ al vreunui brainstorming cu care v-aţi obişnuit la şcoală, prin asociaţii studenţeşti sau în cel mai bun caz la lucru. Este vorba despre a testa limitele a ceea ce este considerat posibil. Spre exemplu, Mircea Tudor i-a acordat sprijin Ralucăi Van Staden, pentru o invenţie aflată încă în etape de explorare şi dezvoltare. Posibilitatea de a transforma acest senzor dintr-un prototip de laborator într-un produs medical este contestată. Cu toate acestea, un inventator caută să descopere posibilitatea chiar şi în arealul aparentului imposibil.

Un inventator este un om care lucrează pe baza unei proceduri. Deşi poate să pară puţin paradoxal pentru unii, creativitatea care duce la apariţia unei invenţii comercializabile ca produs nu înseamnă prea multă varietate, diversitate sau alegere. Drumul de la idee la produs este un proces continuu care solicită perseverenţă. Să inventezi ceva nu este atât de distractiv precum ne poate crea impresia cultura media. Ceea ce se vede, rezultatele, succesul, există datorită faptului că cineva a dus acest proces la bun sfârşit. Chiar dacă inventatorul, prin definiţie, are o minte deschisă, iar soluţia pe care o găseşte pentru o anumită problemă este ingenioasă, există o procedură pentru fiecare invenţie, care implică partea ei de rutină şi chiar de birocraţie. Dacă-urmezi-formula-obţii-rezultatele. Dacă nu, nu. Tocmai de aceea, centrele de inovaţie sau şcolile de creativitate dau rezultate: pentru că există o metodologie pentru a ajunge la rezultatele pe care ţi le propui şi fiecare inventator trebuie să o cunoască, înainte de a se apuca să inventeze. Nu prea se mai „descoperă” invenţii accidental – epoca aceea a trecut.

Mircea Tudor a dezvoltat o tehnologie robotizată. Este evident că a folosit proceduri.

Chiar şi bancul cu Edison şi cele 1000 de încercări cu becul ilustrează blocarea într-o buclă de procedură.

Un inventator trebuie să aibă o gândire orientată spre dezvoltare. Prin excelenţă şi necesitate la inventatori, structura dezvoltării este:

1. observi foarte bine tiparele care există, asemănările, similarităţile între soluţii, procedee, tehnologie, după care:

2. identifică diferenţa critică ce face diferenţa şi vine cu o mică schimbare – în care constă, de fapt, inovaţia.

Spre exemplu la Roboscan: fără îndoială că existau înainte scannere care puteau să despisteze în camioane cam orice fel de dispozitiv, dar un avantaj critic, o diferenţă ce rezolvă o problemă, este aceea că acum, scanarea cu Roboscan este sigură pentru operatorul uman.

Edison nu a inventat becul, ci a căutat să descopere tipul de material care este mai economic şi mai durabil în bec, astfel încât acesta să poată fi un produs mai viabil pentru construcţia sa în serie.

Un inventator este, prin definiţie, un om care lucrează independent, solitar, pe cont propriu, după cum reuşeşte să suprindă şi acest articol în biografia lui Justin Capră. Desigur, el poate conduce echipe şi lucra în colaborare sau în coordonare cu alţii – aşa cum a făcut şi Raluca van Staden, cu soţul ei (Jakobus Frederick van Staden), pentru dezvoltarea senzorului care identifică din timp cancerul.

Căutând puţin pe Google, am descoperit acest articol scris într-o manieră agramată cu întrebări cretine, ca apărând între primele rezultate despre Mircea Tudor. Ce păcat!

Mircea Tudor este licenţiat în drept şi a devenit pasionat de inginerie aerodinamică, pe care a studiat-o ca autodidact. Conform acestui articol, Mircea a refuzat vânzarea brevetului de invenţie pentru scannerul de avioane pentru că preferă să se ocupe singur de proiect cu resursele pe care le are în România. Asta e independenţă antreprenorială adevărată!

Un inventator este atent la utilitatea practică a unei invenţii pe care o oferă drept beneficiu pentru utilizatorul final sau pentru întreg sistemul. Asta înseamnă că produsul inventat trebuie să fie eficace (adică să reuşească ce-şi propune), eficient (adică să facă asta cu economie de resurse), într-un cuvânt, optim. Un inventator caută să optimizeze la maxim o invenţie, să o rafineze, să fie un perfecţionist în sensul bun al cuvântului. Am scris în acest articol când este util şi când e inutil perfecţionismul. În acest sens, exemplul cel mai la îndemână este cel al lui Justin Capră: Justin Capră a inventat maşina care consumă un litru de benzină la 100 km | Libertatea.ro. Pentru un inventator, „nu există niciodată un proiect terminat, există doar un proiect abandonat” (George Lucas). Orice invenţie poate să fie îmbunătăţită. De exemplu, Roboscan 2M este o invenţie care extinde folosirea unei tehnologii de la camioane, pentru a putea fi aplicată la avioane. Cine ştie – poate următoarea aplicaţie ar putea să fie un scanner pentru farfuriile zburătoare inventate de Henri Coandă.

Aşadar, recapitulez câteva din trăsăturile de succes ale unui inventator:

  1. Proactivitate, iniţiativă
  2. Orientare spre posibilităţi
  3. Aplicarea de proceduri
  4. Dezvoltare
  5. Independenţă
  6. Perfecţionism, optimizare

Simplu, nu? Acum du-te şi inventează şi tu ceva!

Nu e chiar aşa de uşor precum pare. Ei bine, din cauza aceasta îi apreciem pe inventatori. Ei fac lumea mai bună prin exemple, prin gândirea pe care o au şi prin modul în care aleg şi reuşesc să o transpună în practică.

Dacă doreşti să găseşti mai multe despre mult mai mulţi inventatori români, te rog citeşte aici şi aici.

Lista completă a articolelor care au participat la această campanie se găseşte în josul acestui blog post.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

9 gânduri despre „Care sunt trăsăturile unui inventator de succes – studiu de caz, Mircea Tudor

  1. Art. 3 din Legea 64/1991 prevede că dreptul la brevet de invenţie aparţine inventatorului sau succesorului său în drepturi, iar art. 45 face distincţie între “dreptul la brevet, dreptul la acordarea brevetului şi drepturile care decurg din brevet”.

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s