Încearcă din greu!

Baza evaluării acestui driver AT este dată de tendinţa de a depune în ce face mult efort, şi mai mult efort, şi încă… ŞI MAI MULT EFORT!!! Acest driver AT determină oamenii să:

 • aibă 5 proiecte care se desfăşoară simultan;

 • extindă o sarcină acolo unde nu e cazul;

 • îşi dea ultimul suflu atunci când mai are chiar şi puţină energie;

 • bombăne şi să sufle mereu;

 • continue să vorbească… în continuu, mereu şi mereu, fără să se oprească,

cu consecinţele că aceştia vor:

 • avea probleme în a finaliza;

 • vor divaga din plin;

 • porni lucruri după care vor pierde interes şi energie ;

 • stoarce pe ceilalţi de energie uneori.

(continuă să citești după media ↓)

Daily Afternoon Picdump No.132_76

Cunosc un profesor la liceu cu experienţă de patru ani şi mi-a povestit câteva din experienţele lui. Ascultându-l, mi-am dat seama că mediul despre care îmi povesteşte este unul care solicită efort în mod continuu, iar energia se cere bine drămăluită, dar ceea ce îl mulţumeşte este posibilitatea de a-şi valorifica resursele energetice în ceva care îi antrenează anumite abilităţi pe termen lung.

Cunosc un caz al unui student care a învăţat pentru bacalaureat mult mai mult decât se cerea în termeni de arie curriculară. A dorit să înţeleagă domeniul pentru care dădea examen, dar a neglijat câteva aspecte care i se păreau banale. Exact din acelea a primit proba scrisă. Ghici ce! Colegii lui care au studiat mai puţin au luat note mai mari!

Avantajele driverului AT Încearcă din greu sunt că asigură (auto)motivarea de calitate, caută alternative şi produce valoare atunci când poate asigura succesul în demararea unui proiect, acolo unde efortul şi energia sunt cerute pentru a pune lucrurile în mişcare. Poate fi excelent în etape de design de proiect, în lucrul individual, când este vorba despre criterii clare şi în situaţiile în care ultimul efort contează cel mai mult.

Provocărileinerentedriverului ATÎncearcă din greu sunt că pot duce într-o direcţie greşită dacă efortul depus nu este în direcţia corectă; pot creea costuri mari în bani, timp şi energie; consumă energie făcând efort de dragul efortului; tendinţa de a complica inutil lucrurile, creează demotivare pe termen lung. Poate genera efecte distructive atunci când adepţii acestui driver au prea multe opţiuni la dispoziţie între care nu reuşesc să aleagă, nu sunt dispuse să primească ajutor sau să delege sarcini şi/sau lucrează în proiecte pe un termen îngust.

Pentru îmbunătăţire, oricine preferă (în mod subconştient, desigur) aceste driver are nevoie să:

 • îşi ia vacanţeb

 • se mulţumească cu finaluri mai “mici;

 • termine, totuşi, anumite lucruri;

 • pună punct în fraze;

 • continue atunci când situaţia o cere;

 • citească Puterea simplităţii de Jack Trout şi Steve Rivkin (în română la Roseti Educaţional, 2002).

Modalităţi pentru a te înţelege mai bine cu cineva care are acest driver dominant/ un scor ridicat pentru driverul AT Încearcă din greu!

 • stabileşte cerinţe clare;

 • monitorizează progresul;

 • obţine informaţii pentru început.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi alte articole despre driverele din analiza tranzacţională.

Acest articol este dezvoltat pe baza unui material disponibil postat iniţial pe site-ul Brefi Group din UK , actualmente www.realise.org. Site-ul este deţinut de Cliff Edwards. Michael Reddy este proprietarul drepturilor de autor pentru versiunea originală în limba engleză. Acest material este o dezvoltare a celui în limba engleză. Copyright (C) Michael Reddy, 2007 pentru versiunea în limba engleză.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant pentru traducerea în română și completare, 2007-prezent. Traducere și adaptare de a articolului “Drivers“ de Michael Reddy publicat inițial în limba engleză pe site-ul Brefi Group din UK.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Încearcă din greu!

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.