Fii puternic/ă!

Baza evaluării acestui driver AT este dată de efectele convingerii că ceva în mod particular care se merită făcut cotă mult, nu atât în efort, cât în stress, îngrijorare şi eventual dezastru. Acest driver AT determină individul să:

 • îşi asigure o porţie de stress distructiv în fiecare zi, prin orice mijloace, inclusiv creearea de probleme iniţial imaginare;

 • se dea de ceasul morţii având impresia că nu mai rezistă;

 • se suprasolicite pentru atingerea unor sarcini care se pot realiza mult mai simplu;

 • vorbească adeseori cu o voce gravă;

 • se descurce cu extra-responsabilităţi şi muncă suplimentară bine, eventual să mai ceară;

 • fie extrem de calme în situaţii de criză;

 • nu ceară ajutor, considerând o obligaţie proprie să se descurce pe cont propriu;

cu consecinţele căvor:

 • fi greu de “citit” în această privinţă de ceilalţi, mai ales că spiritul laconic îi face să nu prea afişeze emoţiile;

 • submina sau fura energia celorlalţi;

 • fi foarte critici cu sine şi îşi vor “trage singuri cuie în cap” pentru greşeli reale sau imaginare.

Într-o noapte, lucram cu cineva la un proiect de cercetare şi a intervenit un cutremur care a speriat pe toată lumea şi a făcut oamenii să iasă în stradă. Imediat după terminarea cutremurului, am fost uşor surprins de indisponibilitatea colaboratoarei mele de a da curs invitaţiei mele calme: “Bun, acuma s-a terminat cutremurul, să ne întoarcem la lucru!”, de ca şi cum cineva spusese o glumă şi acum era cazul să ne îndreptăm atenţia asupra altor aspecte mai importante.

Acest driver AT l-am preluat de la unul din părinţi, care promova ca valoare abilitatea de a se descurca în orice situaţie. Mi-a folosit într-o oarecare măsură pe plan profesional în a rezista la anumite probleme specifice mediului românesc. M-a încurcat în măsura în care a funcţionat ca ceva care consumă energie fără prea mare alt folos, pentru că necesitatea de a mă stresa a proliferat chiar şi atunci când nu era cazul, adică atunci când nu aveam motive de stress. De altfel, pentru mine stressul este mai degrabă pozitiv decât negativ, dar orice fel de stress prezent în exces devine dăunător.

Ultima “performanţă” pe care am înregistrat-o chiar de curând a fost o alergie psihosomatică favorizată de un conflict interior la nivel subconştient. Altfel spus, lucrurile îmi mergeau atât de bine încât a fost nevoie să mă îmbolnăvesc pentru a-mi crea o sursă de stress. Prin urmare, problema era parţial imaginară, favorizată subconştient, dar efectele în termeni fiziologici şi de stress era cât se poate de reală! Conştient, aceste lucruri pot părea destul de stupide, dar subconştientul… nu conştientizează aceasta (!).

Cunosc pe cineva care atunci când şi-a dat demisia de unde lucra, şefii s-au oferit pe loc să-i tripleze salariul. Chiar şi aşa, a hotărât totuşi să plece. Cu toate acestea, nimeni nu a obligat-o să stea acolo dacă nu-i plăcea sau să suporte faptul că pentru o simplă problemă de negociere a salariului era plătită de cel puţin 3 ori mai puţin decât ar fi putut fi plătită! Motivul subconştient pentru care a ales să întreţină această situaţie este tocmai dependenţa de situaţii fortuite.

Te invit la o meditaţie pe marginea acestui subiect după ce (re)vezi filmul Changing Lanes (2002, R: Roger Michell). Într-o scenă, personajul lui William Hurt îi spune personajului jucat de Samuel L. Jackson: “Ştii ce? Uită de alcool! Ce dac-ai reuşit să te abţii?! Tu eşti dependent de dezastru! Unii sunt dependenţi de droguri, pentru alţii alcool, dar pentru tine, e vorba de dezastru!”.

Avantajele pe care le au oricine preferă inconştient driverul AT Fii puternic(ă)! sunt abilitatea de a (se) administra bine în situaţii de criză, abilitatea că reuşesc să se descurce foarte bine în situaţii fortuite sau pe care alţii le-ar considera nerezonabile. Sunt foarte buni negociatori şi ştiu să folosească timpul şi stressul ca instrumente rafinate în comunicarea cu ceilalţi. Au bune capacităţi de disimulare.

Provocărileinerentedriverului AT Fii puternic(ă)!sunt: faptul că o iau razna în privat, se agită (uneori fără să fie nevoie sau să fie util), pot avea probleme de comunicare din cauza faptului că nu transmit stările şi gândurile interioare, recunoaşterea că e OK să fii uneori copleşit(ă) de anumite evenimente, evaluarea corectă şi obiectivă a importanţei şi prioritizării anumitor probleme, folosirea adecvată a energiei.

Pentru îmbunătăţire, cine are acest driver AT dominant are nevoie să:

 • descopere metode simple prin care pot face lucrurile fără să se consume;

 • se relaxeze şi săia lucrurile mai uşor;

 • ofere energie în loc să o ia de la ceilalţi;

 • îşi dea voie să fie observaţi de alţii în momente proaste;

 • îşi accepte şi trăiască emoţiile: frică (de ceva cunoscut), teamă (de ceva necunoscut), tristeţe, veselie;

 • observe necesităţile şi problemele reale.

Calea cea mai potrivită pentru a te înţelege mai bine cu oricine are acest driver dominant/cu scor ridicat este încrederea (oferită şi solicitată).

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi alte articole despre driverele din analiza tranzacţională.

Acest articol este dezvoltat pe baza unui material disponibil postat iniţial pe site-ul Brefi Group din UK , actualmente www.realise.org. Site-ul este deţinut de Cliff Edwards. Michael Reddy este proprietarul drepturilor de autor pentru versiunea originală în limba engleză. Acest material este o dezvoltare a celui în limba engleză. Copyright (C) Michael Reddy, 2007 pentru versiunea în limba engleză.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant pentru traducerea în română și completare, 2007-prezent. Traducere și adaptare de a articolului “Drivers“ de Michael Reddy publicat inițial în limba engleză pe site-ul Brefi Group din UK.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Fii puternic/ă!

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.