Fii perfect/ă!

Baza evaluării acestui driver AT este considerată tendinţa inerentă de a judeca orice sarcină, persoană, produs, serviciu sau chiar afirmaţie ca fiind mai mult sau mai puţin bun(ă) sau prost/proastă. Perfecţionismul, ca tendinţă de personalitate, poate fi uneori detectat în scris, dar driverul AT rafinează această tendinţă determinând pe adepţii săi să:

 • acorde o atenţie deosebită înţelegerii corecte, detaliate, specifice şi concrete;

 • dorească să muncească fiecare detaliu înainte de a-l oferi spre comentarii;

 • insiste să ofere o apreciere exactă chiar şi atunci când o estimare aproximativă ar fi mai degrabă utilă;

 • se străduiască să facă lucrurile bine de la prima încercare;

 • continue să completeze şi să îmbunătăţească o sarcină după ce orice energie productivă destinată acelei sarcini a fost demult consumată;

 • fie bine organizată;

 • lucreze după anumite standarde înalte şi să nu accepte compromisuri.

cu consecinţele că aceia cu scor dominant/ridicat la acest driver AT (cel mai curând) vor:

 • planifica prost timpul (continuă să verifice atunci când nu mai e nevoie sau când ceilalţi ar prefera să vadă o schiţă repede);

 • verifica mai degrabă pe cont propriu decât să aibă încredere în alţii (ceea ce poate creea o problemă în delegarea responsabilităţilor într-o poziţie de management);

 • detesta criticile celorlalţi şi ca atare le vor evita cu orice preţ, ceea ce adesea creează complicaţii;

 • fi distraşi, obosiţi sau exasperaţi de cineva care are un driver AT dominant Grăbeşte-te! .

Acest driver AT dominant îi va propulsa pe cei care îl împărtăşesc să aibă succes într-un/o domeniu/proiect/slujbă/sarcină unde sunt importante detaliile şi stabilirea standardelor.

Voi lua ca exemplu experienţa mea profesională de perfecţionist, pentru că acesta este driverul AT la care actualmente am scorul cel mai ridicat. Lucrând în copywriting (redactare de materiale promoţionale în marketing şi relaţii publice) din 2004, a trebuit să fiu foarte atent la fiecare aspect de plasare a elementelor vizuale într-un dreptunghi. Atunci când cineva îmi dă spre exemplu o carte de vizită, pot observa dacă datele de contact sunt cu 2.5 milimetri mai jos decât ar trebui.

De asemenea, în domeniul profilării în resurse umane (fie pentru evaluare, recrutare sau consultanţă în managementul carierei), am standarde foarte ridicate în ceea ce priveşte acurateţea interpretării trăsăturilor pentru clienţii mei (consider că orice este mai puţin de 80% precizie este nesatisfăcător, şi se întâmplă să înregistrez şi 99-100% precizie). Folosesc separat sau în combinaţie 7-8 teste şi consider asta adesea insuficient, drept urmare, urmăresc să fiu la curent cu specializările care sunt pe piaţă. Din punctul meu de vedere, al unui perfecţionist în profilarea de resurse umane, abilitatea de a depista 20 de trăsături de personalitate în 2 minute, implicarea directă în construirea a 3 probe de evaluare psihologică şi referinţe de la peste 30 de clienţi mulţumiţi în primul an de activitate reprezintă un început să zicem acceptabil.

Din nefericire, aceste standarde au fost şi cele care au determinat: pierderea unor contracte, exasperarea unor clienţi şi colaboratori, imposibilitatea finalizării unor proiecte, pierderea unor colaboratori, imposibilitatea de a valorifica anumite oportunităţi.

Avantajele driverului AT Fii perfect! sunt atenţia la detaliu, acurateţea, abilitatea de înţelegere corectă, tendinţa de îmbunătăţire continuă. Este foarte util atunci când e vorba de: contracte, documente legale, patente, investigaţie, inspecţie, cercetare, evaluare, raportare.

Provocăriledriverului AT Fii perfect!sunt pedanteria, lipsa finalităţii, încetineala, faptul că uşor îi irită pe ceilalţi, ratarea termenelor-limită. Acest driver AT aduce eficacitate dar nu eficienţă. Poate fi distructiv atunci când e vorba de: proiecte cu termene strâmte, finalizarea proiectelor, planificare strategică.

Pentru îmbunătăţire, cei/cele cu acest driver AT au nevoie să:

 • se oprească la 95%;

 • ofere anumite rezultate în ciuda imperfecţiunii unor detalii;

 • prioritizeze detaliile mai importante şi să amâne detaliile mai puţin importante;

 • realizeze că, în primă instanţă, mai puţin decât ce pot da ei mai bun poate fi tot ceea ce se cere;

 • înţeleagă că tot ce se merită făcut se merită făcut mai puţin bine la început;

 • conştientizeze că precizia lor în organizare poate avea un impact scăzut asupra altora cu alte drivere AT;

 • înveţe să (se) ierte pentru greşeli, imperfecţiuni, aspecte incomplete;

 • înveţe că uneori mai puţin înseamnă mai mult.

Modalităţi pentru a te înţelege mai bine cu cu cei/cele care au acest driver dominant/cu scor ridicat:

 • stabileşte reguli;

 • clarifică respectarea termenelor ca fiind mai importantă decât precizia;

 • verifică periodic progresul proiectului.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci te invit să citeşti şi articolul: Despre driverele din analiza tranzacţională. Acest articol este dezvoltat pe baza unui material disponibil postat iniţial pe site-ul Brefi Group din UK , actualmente www.realise.org. Site-ul este deţinut de Cliff Edwards. Michael Reddy este proprietarul drepturilor de autor pentru versiunea originală în limba engleză. Acest material este o dezvoltare a celui în limba engleză.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant pentru traducerea în română și completare, 2007-prezent. Traducere și adaptare de Marcus Victor Grant a articolului “drivers“ de Michael Reddy publicat inițial în limba engleză pe site-ul Brefi Group din uk.
Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

 

 

Un gând despre „Fii perfect/ă!

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.