Driverele din analiza tranzacţională

Au fost odată nişte copii…

… care au primit misiunea să construiască o coloană din cuburi de lemn. Fiecare din ei a pornit la realizarea sarcinii pornind de la o premisă diferită şi care nu avea nici o legătură cu sarcina propriu-zisă:

 • Va trebui să aliniem cuburile de lemn exact unul desupra altuia! (ca şi cum s-ar fi cerut acurateţe perfectă)

 • Să vedem cât de repede o terminăm! (ca şi cum viteza ar fi o condiţie în realizarea sarcinii)

 • Mai întâi e cazul să fiu atent(ă) în jur la cine se uită la mine! (ca şi cum aprobarea altora ar fi esenţială)

 • Prefer să facem coloana pe podea decât pe masă! (ca şi cum inconfortul ar adăuga un merit suplimentar)

 • S-o testăm mai întâi pe orizontală! (ca şi cum un efort în plus ar solicita această energie)

Te-ai întrebat vreodată ce îi face pe oameni să se comporte într-un anumit fel, care îi face predictibili în comportament? Te-ai gândit vreodată care sunt anumite tipare care pot explica de ce oamenii se comportă şi gândesc în felul în care gândesc? Vrei să ştii ce anume te face chiar pe tine, cititorul acestui articol să acţioneze într-un anumit fel? Vrei să afli cum să comunici mai bine cu anumite “categorii” de oameni identificând punctele lor tari şi provocările inerente fiecărei structuri de gândire? Dacă da, probabil că acest articol te va ajuta să înţelegi mai bine cum să foloseşti în viaţa ta personală şi profesională câteva lucruri care fac diferenţa pe care o poate duce în viaţa oricui cunoaşterea de sine faţă de necunoaştere.

 

Câteva aspecte importante de separaţie conceptuală referitoare la driverele AT şi acest articol

 1. Driverele (din) AT (analiza tranzacţională) sunt programări comportamentale resimţite sub formă de presiune inconştientă de a acţiona într-un anumit fel, care au legătură de exemplu cu viteza, perfecţiunea, emoţia, etc.

 2. Driverele sunt valabile în toate contextele (cross-contextual) şi reprezintă structuri inconştiente de raţionament şi comportament pe care oricine le are. Altfel spus, este un sistem universal de clasificarea unor tendinţe comportamentale prezente într-o măsură mai mare sau mai mică în subconştientul oricui.

 3. Driverele AT ilustrează concepte simple pe care oricine, indiferent de nivelul de cunoştinţe sau abilităţi, le poate detecta şi folosi în propria activitate şi muncă.

 4. Driverele sunt adesea nepotrivite, împiedicând obţinerea unor rezultate. Deşi nu întotdeauna, aceste programe au tendinţa de a satisface mai degrabă nevoi interioare decât situaţii actuale, determinând reacţii comportamentale care nu poti fi explicate la nivel de strategie conştientă.

 5. Orice driver AT are avantajele şi provocările sale inerente. Cei care au anumite drivere AT dominante pot fi potrivite pentru o anumită poziţie profesională şi total nepotrivite pentru altă poziţie profesională. Fiind detectate dinainte, driverele AT pot fi un indicator important pentru a plasa omul potrivit la locul potrivit într-un proiect sau o organizaţie. De asemenea, aceste cunoştinţe aplicate în relaţia de cuplu pot explica anumite tendinţe comportamentale. Modificarea măsurii în care un driver AT apare ca dominant este un proces dificil, lung, solicitant, care cere voinţă şi efort.

 6. Driverele AT sunt doar parte din răspunsul la întrebările de mai sus. La aceleaşi întrebări pot răspunde, spre exemplu, metaprogramele din NLP (dacă vrei să ştii mai multe despre acestea, îţi recomand cartea lui Shelle Rose Charvet, “Words that change minds/Cuvinte care schimbă minţi”, apărută în română la Amaltea în 2006), dar şi diferite structuri de clasificare a personalitaţii din diverse sisteme ale ştiinţelor sociale sau ale sistemelor pentru dezvoltare şi gestiune personală şi profesională.

 7. Driverele AT şi driverele din NLP sunt DIFERITE. Conceptul de “driver” din NLP reprezintă cu totul altceva faţă de subiectul acestui articol, iar explicarea lor solicită un nivel avansat de pregătire formală a cititorilor, motiv pentru care nu voi merge mai departe în acest sens. Precizez aceasta deoarece la unele cursuri sau formări în NLP, se predau driverele din AT iar unii ar putea rămâne cu impresia greşită că driverele AT sunt cele din NLP.

Driverele AT afectează personalitatea prin faptul că reprezintă programe inconştient instalate (de către familie, societate, slujbă, mediu, sine, etc.) şi vă invit cu insistenţă să vă feriţi de a emite judecăţi de valoare. Aceste categorii nu sunt exclusive. Dacă cineva are un driver AT, nu înseamnă că are toate specificităţile, calităţile sau dezavantajele acelui driver AT. De asemenea, dacă cineva are una sau două trăsături din cele care apar în descrierea unui driver AT nu însemnă că are acel driver AT ca dominant. Pentru a intui nişte concluzii, este important ca omul să fie observat în mai multe contexte. Deşi tendinţa de a aplica etichete este inerentă, faptul că cineva are un anumit driver AT dominant nu defineşte personalitatea, ci doar o determină să acţioneze în anumite momente dintr-un tipar din necesitatea de a acţiona din acel tipar iar nu de a răspunde unei necesităţi reale. Conştientizarea scorurilor la care se află propriile drivere AT pe baza realizării testului duce la o înţelegere profundă a comportamentelor prin prisma acestor tendinţe şi solicită un efort conştient din partea celui care vrea să identifice şi să folosească aceste informaţii în scopul dezvoltării personale. În continuare, voi lua pe rând fiecare din aceste drivere.

Driverele AT sunt utile în identificarea unor semnale exterioare ce reflectă procesele interioare. Cunoaşterea lor la noi ne ajută să ne dăm seama ce ne determină să reacţionăm într-un anumit fel în anumite situaţii. Cunoaşterea lor la ceilalţi ne arată cum să comunicăm mai bine cu ceilalţi şi cum să-i cunoaştem în aşa fel încât să obţinem rezultatele dorite.

Va urma…

Acest articol este dezvoltat pe baza unui material disponibil postat iniţial pe site-ul Brefi Group din UK , actualmente www.realise.org. Site-ul este deţinut de Cliff Edwards. Michael Reddy este proprietarul drepturilor de autor pentru versiunea originală în limba engleză. Acest material este o dezvoltare a celui în limba engleză. Copyright (C) Michael Reddy, 2007 pentru versiunea în limba engleză.

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant pentru traducerea în română și completare, 2007-prezent. Traducere și adaptare de a articolului “Drivers“ de Michael Reddy publicat inițial în limba engleză pe site-ul Brefi Group din UK.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Un gând despre „Driverele din analiza tranzacţională

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.