Recenzii de cărţi publicate în 2012

Începând din luna august 2012, sunt onorat să mă fi alăturat echipei unuia dintre cele mai bune bloguri culturale din România: Filme-Cărţi.ro. Suntem 9 în total. Cu această ocazie, le mulţumesc colegilor de echipă că şi-au dat acordul pentru a mă primi şi pe mine în colectivul lor.

De atunci, public recenzii sau cronici ale unor lung-metraje, seriale şi cărţi. Aveţi descrierea mea pentru Filme-Cărţi aici.

Îmi invit toţi cititorii să acceseze fluxul articolelor mele aici (vă recomand să puneţi bookmark la pagină şi să reveniţi la fiecare 2-3 zile).

În cadrul acestui post, am hotărât să fac o retrospectivă a recenziilor de cărţi pe care le-am publicat, în special pe Filme-Cărţi.ro:

1. Jurnalistul universal, de David Randall
Editura Polirom, Colecţia Collegium Media, Ediţia a II-a, Iaşi, 2007

David Randall are peste 30 de ani experienţă ca jurnalist în presa scrisă, pentru mari publicaţii britanice. Acest manual al său, deşi puţin depăşit tehnologic în varianta românească (este anterior epocii web 2.0), este un ghid foarte bine structurat care te învaţă puţinul esenţial din fiecare aspect al vieţii de jurnalist. Aş spune chiar că, în lumina ideii „şi bloggerii sunt jurnalişti”, publicul acestei cărţi este chiar mai larg decât şi-a propus autorul. Pentru cei ce activează mai mult în online, e simplu: înlocuieşte „ziar” cu „blog” şi cam tot ce scrie în carte e încă valabil. Pentru cei care totuşi doresc să aibă la îndemână ultima ediţie, am recomandarea de a urma acest link.

Citeşte continuarea >>

2. „The Presentation Secrets of Steve Jobs: How to Be Insanely Great in Front of Any Audience”, de Carmine Gallo
Editura McGraw Hill, 2010

Jurnalistul de la BusinessWeek realizează una dintre cele mai reuşite lucrări moderne asupra prezentărilor de business prin observaţia atentă a structurii folosite de Steve Jobs, regretatul fondator al companiei americane Apple.

Citeşte continuarea >>

3. Următorii 100 de ani. Previziuni pentru secolul XXI, de George Friedman
Editura Litera Internaţional, Colecţia International Bestseller, 2009.

George Friedman, politolog american, este fondatorul şi directorul general al STRATFOR, agenţie privată de analiză geopolitică. El porneşte de la patru premize valabile în orice timp şi în orice ţară şi, pornind de la datele curente demografice, relaţiile internaţionale, resursele minerale şi cele militare pentru stăpânire, face nişte prognoze până în 2100. Aceste prognoze sunt cu atât mai credibile cu cât cele făcute pentru vremea apropiată au început deja să se împlinească în ultimii trei ani.

Citeşte continuarea >>

4. CIA. O istorie secretă, de Tim Weiner
Editura Litera Internaţional, Colecţia International Bestseller, 2009,

Tim Weiner a câştigat în 1988 premiul Pullitzer pentru investigaţiile privind programele secrete de securitate naţională şi lucrează la The New York Times. A primit în anul lansării cărţii premiul National Book Award la categoria nonficţiune.

Autorul realizează o carte documentată (peste 50.000 de documente, susţine editura; 98 de pagini din cele aproape 500 pe care le are ediţia în limba română sunt doar cu surse, referinţe şi note de subsol) care se concentrează pe ce au încercat să facă unii de la CIA şi n-a ieşit sau a ieşit foarte, foarte prost; sau când a ieşit, trebuia mai bine să nu facă nimic.

Citeşte continuarea >>

5. Psihologia poporului român şi alte studii de psihologie socială, de Constantin Rădulescu-Motru
Ediţie îngrijită de Alexandru Boboc
Editura Paideia, Bucureşti, 1998. Colecţia studii şi eseuri

Constantin Rădulescu Motru a fost unul dintre cei mai mari şi printre primii psihologi români, iar afirmarea sa intelectuală a cunoscut vârfurile în perioada interbelică. Pe lângă aceasta, a fost şi filozof, pedagog, om politic, dramaturg, director de teatru român, academician şi preşedinte al Academiei Române între 1938 şi 1941.

Citeşte continuarea >>

6. Corporate Cultures: The Rites and Rituals of Corporate Life, de Terrence E. Deal şi Allan A. Kennedy
Basic Books, 1982

Cartea lui Terrence E. Deal şi Allan A. Kennedy este una de structură, care, scrisă la începutul anilor ’80 (1982), surprinde foarte sintetic şi argumentat aspectele de cultură organizaţională pe care îşi propune să le trateze.

Citeşte continuarea >>

7. Cuvinte care schimbă minţi, de Shelle Rose Charvet
Editura Amaltea, Bucureşti, 2006

Cartea ei din 1994 (a doua ediţie în 1997) nu este mai puţin decât una din cele mai valoroase instrumente posibile pentru cei ce realizează anunţuri şi interviuri pentru angajare. Este una din cele 5 cărţi fundamentale pe care orice specialist HR trebuie să le aibă la capătul patului şi pe birou zi şi noapte, până când memorează principiile şi reperele pe care aceasta i le prezintă. A fost de asemenea inclusă: de Asociaţia Română de Programare Neuro-Lingvistică (ARONLP) pe lista bibliografiei elementare pentru NLP, de BookBlog.ro în „Turul carierei tale în 10 cărţi”, de Institutul Român de Training (IRT) în lista cărţilor recomandate formatorilor, pe lista cărţilor recomandate liber-profesioniştilor.

Citeşte continuarea >>

8. 50 de experimente în psihologie privind economiile şi investiţiile. Cum să iei cele mai bune decizii financiare, de Mickaël Mangot
Editura Polirom, Iaşi, 2009

Mickaël Mangot, doctor în ştiinţe economice în Paris, premiat pentru o lucrare în psihologia investiţiilor şi pieţelor financiare, explică peste 50 de moduri prin care psihologia investitorilor afectează în mod direct următoarele arii: imobiliare,  jocuri de noroc, educaţie financiară şi mai ales trading (bursă, FOREX, indici financiari, brokeraj bursier). Cele 50 de experimente oferă informaţii şi sfaturi utile şi sunt prezentate într-o manieră atractivă, care îi ajută pe cititori să se cunoască mai bine şi să evite capcanele deciziilor financiare neinspirate.

Citeşte continuarea >>

9. 50 de mari mituri ale psihologiei populare. Înlăturarea concepţiilor greşite despre comportamentul uman, de Scott O. Lilienfeld, Steven Jay Lynn, John Ruscio şi Barry L. Beyerstein

Editura Trei, Colecţia Psihologia pentru toţi, Bucureşti, 2010, Colecţie coordonată de Simona Reghinotovschi.

Aceasta este una dintre cele mai importante lucrări de alfabetizare ştiinţifică în domeniul psihologiei. Fiecare student şi practician în domeniile socio-umane ar trebui să aibă un exemplar şi să ştie ce conţine. Poate că astfel, societatea va fi una mai raţională, mai puţin superstiţioasă şi mai sceptică la mituri.

Citeşte continuarea >>

10. Cele mai proaste decizii din istorie, de Stephen Weir

Editura Litera, Bucureşti, 2010, Colecţia Bestseller Internaţional.

Steven Weir, scriitor şi publicist, realizează o cronică ilustrată şi documentată a 50 de mari erori din istoria umanităţii, mărturii despre cum prostia, mania grandorii, goana după avere, sub toate formele şi ispitele lor, au provocat dezastre colosale pentru întregi popoare sau chiar civilizaţii.

Citeşte continuarea >>

11. Fereastra serviciilor secrete. România în jocul strategiilor globale, de Aurel I. Rogojan

Editura Compania, Bucureşti, 2011

Aurel I. Rogojan a lucrat aproape 40 de ani în domeniul contraspionajului din România. Acum retras, publică o  lucrare amplă de geopolitică, centrată pe România.

Cartea este scrisă într-o manieră subiectivă, dar foarte bine argumentată, susţinută cu documente istorice şi oficiale, precum şi cu o impresionantă revistă a presei.

Citeşte continuarea >>

12.Profeţii şi mărturii creştine pentru vremea de acum

Editura Biserica Ortodoxă, Alexandria, România. vol. I, 2004; vol. II., 2006

Pare să fie în firea umană dorinţa de a cunoaşte viitorul. Cunoaşterea viitorului a fost parcă dintotdeauna o sursă de putere şi de siguranţă. Cel care discerne previzibilul de imprevizibil după semnele timpului poate lua decizii mari şi importante. Această fascinaţie pare să justifice înclinarea unora către superstiţii, pseudoştiinţe şi vrăjitorii, unele cu rădăcini mai puternice, altele cu rădăcini mai slabe în realitate.

Ortodoxia, ca şi confesiune drept mărturisitoare a creştinismului întru adevăr, tratează într-o manieră echilibrată această fascinaţie, îmbinând două puncte de vedere aparent paradoxale, care coexistă.

Citeşte continuarea >>

13. Pentru un ideal comun, de Călin Georgescu

Editura Compania, Bucureşti, 2012

Aceasta este cea mai amplă recenzie de carte pe care am scris-o până acum şi are o structură împărţită în două. Vă invit să urmăriţi cu răbdare argumentele pe care vi le ofer, întrucât consider că volumul dr. Călin Georgescu este un veritabil contra-exemplu despre cum se scrie o carte. Sunt deschis la orice fel de interpelări argumentate şi civilizate pe marginea conţinutului, din partea autorului, a editurii şi a cititorilor. Am avut grijă ca argumentele mele şi concluziile pe care le trag să fie acoperite prin referinţe şi lucrări de specialitate. Vă invit să consultaţi în detaliu secţiunea de referinţe, bibliografie şi documentare, aici format PDF cu linkuri).

Partea I

Partea II.

14. Manualul consultantului în carieră, de Ana-Maria Andreea Szilagyi

Editura Institutul European, 2008

La prima privire, ar putea să pară o carte ultra-specializată, dar lectura ei se dovedeşte foarte utilă chiar şi pentru cei care caută un loc de muncă şi doresc să înţeleagă mai bine cum să se evalueze, cum să se prezinte şi cum să caute un loc de muncă. E un fel de abecedar pentru a-i ajuta pe tinerii profesionişti să se orienteze în carieră şi să-i sprijine, prin serviciile lor, şi pe alţii în acest sens.

Citeşte continuarea >>

Anunțuri

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s