Manualul consultantului în carieră

Editura Institutul European, 2008, colecţia Ştiinţele educaţiei (coordonată de Emil Stan)

Manualul consultantului în carieră este o lucrare fundamentală de resurse umane pentru piaţa serviciilor din România. Nişa pe care cartea o tratează este consilierea în carieră. Publicul-ţintă este reprezentat de studenţii şi practicienii în resurse umane care doresc să se specializeze pe această nişă.

Lucrarea este alcătuită în concordanţă cu standardele internaţionale GCDF (Global Career Development Facilitator – Facilitator al dezvoltării globale a carierei) şi oferă toate premisele de înţelegere şi studiu pentru cei interesaţi de obţinerea unei certificări internaţionale în acest sens. Certificarea se realizează în mai multe ţări din întrega lume, iar diploma emisă din S.U.A. este recunoscută la nivel internaţional, oferindu-le absolvenţilor acestui program drept de practică.

La prima privire, ar putea să pară o carte ultra-specializată, dar lectura ei se dovedeşte foarte utilă chiar şi pentru cei care caută un loc de muncă şi doresc să înţeleagă mai bine cum să se evalueze, cum să se prezinte şi cum să caute un loc de muncă. E un fel de abecedar pentru a-i ajuta pe tinerii profesionişti să se orienteze în carieră şi să-i sprijine, prin serviciile lor, şi pe alţii în acest sens.

Ana-Maria Andreea Szilagyi este o figură marcantă la nivel internaţional în domeniul consilierii în carieră, fiind o deschizătoare de drumuri pentru profesionalizarea acestei meserii în România în special şi în Se Europei în general. Activitatea ei educaţională, de ONG şi de consultanţă este impresionantă. Conduce European Board of Certified Counselors, care este organizaţia regională a National Board of Certified Counsellors International, cu sediul în Lisabona. Este doctor în ştiinţele educaţiei, cu o teză în consilierea educaţională. Din 2007, este consultant de sănătate mintală (Mental Health Facilitator), acreditat în S.U.A. Este membru fondator al Asociaţiei Consilierilor din România.

Volumul este amplu, tratând de la A la Z cele mai importante aspecte ale problematicii consilierii în carieră. Conceptele sunt explicate clar, cu exemple, scheme şi fişe clare şi practice. Fiecare sub-capitol are numeroase exerciţii pe care cititorul este invitat să le facă, astfel încât la final, poate obţine, între altele:

 • o autocunoaştere mai profundă;
 • o imagine clară asupra abilităţilor, talentelor, competenţelor şi înclinaţiilor profesionale;
 • documente de prezentare profesională mai bine realizate (CV, scrisoare de intenţie, etc.);
 • o înţelegere mai bună a pieţei muncii;
 • o strategie mai bună pentru căutarea unui loc de muncă;
 • un echilibru mai bun între viaţa personală şi cea profesională;
 • o listă de abilităţi de îmbunătăţit;
 • o mai bună gestiune a sarcinilor şi a obiectivelor în timp; o mai bună organizare profesională;
 • o strategie mai bună de a pune întrebări de calitate;
 • un discurs public mai bine formulat.

Volumul este excelent structurat în şapte părţi:

 1. Dezvoltarea carierei – teorii
 2. Abilităţi de comunicare şi procesul de suport în consiliere
 3. Procesul de evaluare în consilierea în carieră
 4. Procesul de training şi programele de dezvoltare a carierei
 5. Decizia şi planificarea. Strategii de căutare a unui loc de muncă
 6. Piaţa muncii
 7. Probleme etice şi legale în consilierea în carieră.

Fiecare dintre acestea au de regulă, câte 5-7 capitole fiecare, în care autoarea prezintă informaţii practice, ponturi, sugestii şi exerciţii utile. Volumul este consistent, concentrat şi bine organizat, astfel încât cititorul înţelege logic argumentarea autoarei, inclusiv prin corelaţii cauză-efect. Rezultatul este că, la finalul lecturii, cititorul atent poate să explice mecanisme complexe ale pieţei serviciilor şi relaţiile între diversele lor componente.

Pentru cei care lucrează deja în domeniu de mai mulţi ani, conţinutul poate părea puţin cam simplu, dar structura cărţii este un punct forte şi, oricât de multe ai şti, tot mai ai de învăţat din ea. Cartea este scrisă într-un stil foarte american, dar pentru români, despre situaţia tranşantă din România. Am studiat această carte cu interes şi în detaliu, la un moment în care aveam deja 3 ani de experienţă în această arie. Încă o păstrez la îndemână pe unul din rafturile principale ale bibliotecii mele.

Pentru cei care învaţă despre acest domeniu, este un punct de pornire foarte util şi o abordare pas cu pas. Consider că Manualul consultantului în carieră este o piatră de temelie pentru dezvoltarea unei culturi a consilierii în carieră în România, deoarece oferă o înţelegere a necesităţii unor specialişti în această arie. În ţara lui „las’ că merge şi-aşa”, o oază de profesionalism este bine-venită. Sper că tot mai mulţi angajaţi vor deveni conştienţi de importanţa unei investiţii în servicii de consiliere în carieră. O asemenea decizie poate face diferenţa între o slujbă performantă, care pune în valoare abilităţile angajatului şi îl recompensează, şi o slujbă detestată şi eventual prost-plătită, care aduce numai frustrări.

Desigur, cititorul care studiază această carte (atenţie! Studiază, nu doar lecturează) nu poate deveni un consultant în carieră peste noapte, dar îşi poate înţelege mai bine propria situaţie în carieră şi poate afla care sunt paşii necesari pentru a ajunge acolo unde îşi propune.

Vă invit să citiţi mai multe despre formarea GCDF pornind de aici.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu.

Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Anunțuri

3 gânduri despre „Manualul consultantului în carieră

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s