Moştenirea evoluţionismului

Teoria evoluţionistă a fost formulată de către Charles Darwin, ca un cadru de interpretare pentru apariţia speciilor şi a omului pe Pământ. Analize amănunţite şi structurate ale acesteia (luând în considerare şi dovezi care sprijină teorii alternative) o privează de caracterul de adevăr ştiinţific. Evoluţionismul, cu toate ramurile care s-au desprins din el, a fost confruntat de-a lungul timpului cu creaţionismul, iar dovezile nu au reuşit să impună una din teorii ca fiind adevărată (1), deşi o parte covârşitoare din argumentele aduse ca dovezi în favoarea evoluţionismului au fost demonstrate ca false ori irelevante. (2).

Lăsând la o parte controversa ştiinţifică, consider că este important să înţelegem ideile principale ale evoluţionismului. După părerea mea, evoluţionismul, ca ideologie, folosită mai ales în combinaţie cu malthusianismul şi credinţa în lupta împotriva încălzirii globale, poate provoca monstruozităţi.

Evoluţionismul a fost folosit pentru a susţine eugenismul (3), foarte popular în Europa datorită lui Hitler şi transhumanismul (4), foarte popular în ultimii 20 de ani, probabil şi datorită progreselor geneticii.

Eugenismul presupune că sunt anumite rase de oameni care sunt superiori prin natura lor. Alte rase devin inferioare şi pot fi tratate de către elite într-un mod diferit, justificând exploatarea sau chiar exterminarea. (3)

Transhumanismul este un curent ideologic care susţine că unii oameni pot fi făcuţi, de exemplu, prin inginerie genetică, mai buni, mai performanţi decât alţii. Aceştia sunt superiori celor „obişnuiţi”. Cei performanţi merită astfel să fie apreciaţi, promovaţi şi să aibă accesul la resurse deosebite,dar „ceilalţi”pot fi exploataţi sau „utilizaţi” pentru a face munca necalificată. O portretizare a efectelor posthumanismului la nivel de societate este făcută în filmul Gattaca (5).

Evoluţionismul, aplicat în economie pare să încurajeze ceea ce a fost numit „capitalism sălbatic” (6). Într-un asemenea sistem, cel care are puterea de a fi mai „puternic” şi mai rezistent are dreptul de a-i extermina pe cei mai slabi, pentru a se dezvolta.

Dacă v-a plăcut acest articol, atunci vă invit să citiţi şi:

Dovezi ale existenţei lui Dumnezeu

Dumnezeu: o amăgire”, de Richard Dawkins. Analiză. Partea IV. Argumente evoluționiste și creaționiste

secţiunea “Ortodoxie” pe Discerne

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu, 2012

1 Evolutionism (n.d.) obţinut la 29.09.2012 de la http://en.wikipedia.org/wiki/Evolutionism

2 Morris, H. M. (1993) Bazele biblice ale ştiinţei moderne, Ed. SocietateaMisionară Română, Wheaton, Illinois, U.S.A, traducere de Liviu Cotrău după Morris, H.M. (n.d.) The Biblical Basis for Modern Science, USA.

3 Eugenics (n.d.) obţinut la 29.09.2012 de la http://en.wikipedia.org/wiki/Eugenics

4 Transhumanism (n.d.) obţinut la 29.09.2012 de la http://en.wikipedia.org/wiki/Transhumanism

3 Eugenics (n.d.) obţinut la 29.09.2012 de la http://en.wikipedia.org/wiki/Eugenics

5 DeVito, D., Shamberg, M., Sher, S. (producători) & Niccoll, A. (1997). Gattaca [motion picture] USA: Columbia Pictures

6 Upchurch, M., Marinković, D. (2011) Wild capitalism, privatisation and employment relations in Serbia, Employee Relations, Vol. 33 Iss: 4, , Emerald Group Publishing Limited, pp.316 – 333 DOI:10.1108/01425451111140613

5 gânduri despre „Moştenirea evoluţionismului

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.