Meta Time

Te invit sa citesti un articol (primul dintr-o serie noua) care iti va arata cum gestiunea timpului influenteaza personalitatea: Linia timpului. Aceasta este o meta-trăsătură fundamentală care domină personalitatea cuiva, deşi în contexte diferite poate fi diferită. Articolul „In Time” este continuarea lui: detalierea primei percepţii principale. Acesta este al treilea articol din serie, care detaliază percepţia „Meta Time”.

Meta Time (asociere parţială cu funţia Judecată, defintă de Jung; a nu se confunda cu monocronia sau policronia din cadrul cronemicii)

Cunoscută şi ca « Through Time », percepţia Meta Time presupune că linia timpului, vizualizată în spaţiu, este undeva în exterior, în aşa fel încât nici o porţiune a liniei nu atinge corpul celui care o vizualizează. Forma clasică presupune două manifestări tipice: fie un semicerc din stânga (trecut) către dreapta (viitor), fie o linie dreaptă în faţă, având prezentul drept în faţă.

Forme pe care le veţi întâlni la clienţi pot fi: linia în faşă, în spate, pe pământ, în dreptul ochilor. Linia poate fi curbată, în zig-zag, spiralată, oricum, numai în afara corpului să fie. Dacă atinge corpul în vreun punct, atunci este un caz clar de In Time. Totuşi, menţionez că dacă, pe anumite porţiuni (cum ar fi din trecut, sau din prezent, sau din viitor), linia timpului atinge corpul, pot fi caracteristici In Time pentru o poziţie Meta Time, sau perspectiva acelui segment va fi o abordare Meta Time, iar asta e ceva destul de comum în trecut în cazul traumelor. Dacă, dimpotrivă, perspectiva este In Time, iar într-o anumită porţiune (trecutul, mai ales) este în faţă, vor fi trăsături Meta Time pe o perspectivă In Time.

Fondatorii Time Line Therapy® folosesc denumirea through time (“prin timp”), pentru că atunci când clientul ar păşi, ar păşi „prin” linia care ilustrază timpul. Totuşi, H. Arne Maus, care a realizat cercetare efectiv în domeniul liniei timpului, precum şi Ann Renew, o colaboratoare din Africa de Sud a lui L. Michael Hall (care clasează linia timpului ca metaprogram în 2005 sub denumirea „Time experience”), folosesc expresia Meta Time. Autorul acestei lucrări având o apropiere mai mare de cercetare, preferă versiunea a doua.

Individul care va avea o percepţie meta asupra timpului va avea o capacitate ridicată de detaşare faţă de emoţii. Va avea puterea de a experimenta orice emoţie, ca pe o experienţă interesantă, apoi va putea trece la oricare altă emoţie fără probleme. Practic, registrul emoţional înregistrat de o persoană în starea Meta Time poate fi semnificativ mai divers decât al unei persoane în In Time, motiv pentru care, pe plan profesional, pot fi excelenţi… actori (!) sau agenţi de vânzări. Au capacitatea de a se dizasocia de o emoţie negativă şi au puterea de a trece peste conflictele interioare relativ uşor. Această capacitate, dacă este dublată de empatie, poate indica un extrem de bun comunicator. Din păcate, o asemenea perspectivă nu oferă posibilitatea de a « trăi clipa ». Motivaţia în acest caz o poate da o agendă clar stabilită.

Meta Time are un impact puternic asupra stilului de muncă, oferind condiţionarea de a face mai multe lucruri simultan, în paralel, în mai multe etape, fără să fie neapărat şi duse la sfârşit. O persoană cu o perspectivă Meta Time nu se va simţi bine dacă nu lucrează la cel puţin 3-4 lucruri în acelaşi timp, are începute încă 5 şi planuri pentru încă 6. Şi culmea este că le va face bine, cel mai probabil, mai ales dacă persoana este lăsată/ă să se organizeze. Îşi va creea, dacă este lăsată, un sistem în care combinaţiile dintre lucrurile pe care le face o va ajuta să economisească timp. Va avea o percepţie asupra celor care au perspectiva In Time că merg « ca tramvaiul pe linie », că sunt „încuiaţi la minte”,

că sunt superficiali pentru că nu sunt în stare să-şi planifice nimic, că îşi risipesc timpul în lucruri lipsite de valoare, etc.

Meta Time este unica perspectivă din care se pot realiza (şi respecta!) planificări. Cursurile de managementul timpului sunt concepute de cei cu percepţia Meta Time pentru cei cu percepţia Meta Time. Timpul valorează bani, iar acesta poate fi împărţit în zile, zilele în ore, orele în minute, în fiecare din aceste minute, există o activitate planificată şi vor scoate o agendă plină de mâzgăleli în care să-ţi arate asta. Dacă îşi vor pune ceasul să se trezească la ora 7 şi se vor trezi la 7.05, se vor simţi vinovaţi iar în unele cazuril grave, aceasta riscă să producă o tragedie. Vor manifesta punctualitate, ba chiar vor ajunge mai devreme decât era planificat la întâlniri şi, foarte probabil vor fi neînţelegători cu cei care nu sunt punctuali la rândul lor, pe care îi pot considera neserioşi din acest motiv. Este probabil să emită consideraţii de genul « dacă mă respecţi, atunci vii la timp! ». Dacă ceva se schimbă, nu este nici o problemă, orice se poate replanifica. (spre deosebire de perspectiva In Time, în care orice replanificare poate fi sursa unui coşmar). Orice şi oricine este înlocuibil, atâta vreme cât se pot face modificările la timp în agendă. Vor abandona locruile de muncă la care nu li se spune sau la care nu pot stabili cu precizie, cu exactitate, ce fac de când intră pe uşă până când ies pe uşă.

Persoanele cu perspectiva Meta Time sunt prin excelenţă oameni de afaceri. Nu există nici o şansă ca un liber profesionist în afaceri să realizeze ceva dacă nu are o perspectivă Meta Time. Foarte rar se vor găsi în poziţii de conducere persoane cu o perspectivă In Time, şi de regulă nu vor rămâne acolo multă vreme. Orice fel de meserie care solicită abilitatea de a lucra cu mai multe orare, abilitatea de a face planificări şi mai multe lucruri simultan cere o perspectivă Meta Time. Este domeniul prin excelenţă al inginerilor, al contabililor, al arhitecţilor, al regizorilor.

În plan sentimental, persoanele cu o perspectivă Meta Time au capacitatea de a judeca lucrurile « la rece », gândind foarte raţional, obiectiv, raportat la necesităţile concrete. Se vor baza mai mult pe fapte decât pe emoţii. Nu vor avea capacitatea de a trăi clipa, dar vor avea capacitatea de a emite şi respecta nişte standarde fără să trăiască profunde dezamăgiri. În cazuri exagerate, vor fi în stare să realizeze până şi nunta ca pe un proiect (e ceva care solicită planificare, nu-i aşa?), care va avea componenta: 1.1. cerere în căsătorie. 1.1.1. alegerea locului potrivit 1.1.2. găsirea inelului […] 1.2. vorbit cu părinţii 1.3 alegerea locaţiei. Şi vor respecta cu conştiinciozitate planificare. Sau îl vor pune pe partener să o respecte, în timp ce el va superviza procesul.

Exemple care se încadrează în profil: Donald Trump, Steven Spielberg, Mugur Isărescu, Adriean Videanu, Andy Szekely, Jean-Michel Jarre.

Jean-Michel Jarre – „Chronologie part IV”

Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci îți recomand și celelalte articole despre linia timpului.

Referinţe

Hall, Michael. L, Bodenhamer, Bobby G. (2005). Figuring Out People. Reading People using Meta-Programs, Crown House Publishing, Ltd, Bancyfelin, Carmarthen, Wales, UK, pp. 152-154; pp. 247-249;

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2007-prezent, toate drepturile rezervate. Tradus în engleză și publicat pe Analytic Vision.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.