Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, povesteşte-I despre planurile tale

 

Înaintevederea oamenilor sfinţi

 Se spune despre sfinţii care au darul de a fi « văzători cu duhul » că este un lucru pe care nu şi-l doresc, că este un chin pentru ei, şi se roagă la Dumnezeu să ia acest dar de la ei pentru că este o povară. Dacă nişte oameni sfinţi gândesc asta, oare cine suntem noi să fim atât de entuziamaţi după asemenea lucruri? Pierderea senzaţiei de control poate fi începutul libertăţii. În sensul de a încerca să controlăm ceea ce nu poate fi controlat.

La un moment dat, a venit un specialist la Sf. Paisie Aghioritul, care lucra de câţiva ani la un proiect în domeniul lui de care nu-i mai dădea de capăt. I-a arătat toate notiţele, iar sfântul i-a făcut ordine în hârtii şi în proiect într-o oră. Omul a rămas uimit. O altă persoană, a venit la acelaşi sfânt şi i-a explicat cum, fiind pe cale să fie ucis într-un inevitabil accident de motocicletă, a fost proiectat de « o forţă nevăzută » undeva în câmp, pe marginea drumului, şi atunci a văzut chipul sfântului şi i s-a descoperit cum acesta, printr-o rugăciune pe care a făcut-o, l-a salvat, deşi era la o distanţă foarte mare. Mai multe despre aceste minuni şi despre altele, în volumul « Viaţa părintelui Paisie Aghioritul », o carte care mi-a fost recomandată de un expert în domeniul teologic ca fiind una din cele mai importante cărţi duhovniceşti apărute în ultima sută de ani. Sfântul Paisie Aghioritul nu şi-a propus să realizeze « lucruri mari ».

Rugăciunea funcţionează mai bine decât NLP-ul

Programarea neuro-lingvistică (NLP) funcţionează. Da, are şi o mulţime de aspecte « exotice » şi « de spectacol », dar dincolo de asta, e ceva care chiar funcţionează, şi spun asta pentru că am aplicat eu însumi, am văzut cu ochii mei asupra altora, am ascultat sute de ore de training audio în acest domeniu, am citi zeci de cărţi şi articole în domeniu. Şi am scris şi eu vreo câteva zeci de articole originale despre NLP şi o lucrare de dizertaţie.

Dar este ceva care funcţionează mai bine decât orice fel de instrument în dezvoltare personală şi profesională, şi acel lucru este rugăciunea. Vrei inspiraţie şi creativitate? Fă Acatistul Duhului Sfânt, apoi fă şi vreo câteva zeci de metanii. Citeşte şi aceste rugăciuni. Acest lucru funcţionează pentru ceea ce ai nevoie tu să funcţioneze mai bine decât orice altceva. Vrei un sfat pentru o decizie? Cere-i-l preotului la spovedanie, el va şti să îţi spună care e voia lui Dumnezeu. Nu crezi? Verifică pe pielea ta şi află dacă eşti mulţumit/ă. Aşa cum te duci la un consultant ca să îţi ofere cunoştinţele pe un anumit domeniu în care are expertiză, aşa du-te şi la preot şi dă Cezarului ce-i al Cezarului.

Cu ajutorul testelor pe care ştiu să le aplic, de sondare a personalităţii, atitudinilor, valorilor şli comportamentelor umane, reuşesc, între altele, să-mi formez o imagine despre nivelul de dezvoltare personală la care se află cineva. O persoană care are cea mai minunată şi funcţională structură a valorilor pe care am întâlnit-o, pe care sunt convins că fiecare dintre noi şi-ar dori-o, în conţinut şi efect, am întâlnit-o… la Biserică. Este vorba despre o persoană care trăieşte după valori creştine. Nu a citit în viaţa ei o carte de dezvoltare personală, nu ştie ce e aia NLP, nu a realizat nimic « măreţ » în viaţa ei, decât să se lupte cu sine şi cu patimile proprii. Suntem prieteni de peste şapte ani.

Orientarea spre obiective

Din punctul de vedere al gestiunii obiectivelor, « dacă nu ştii încotro te îndrepţi, orice drum te duce acolo » (Lewis Carroll – « Alice în Ţara Minunilor »). Este adevărat că persoanele care îşi planifică succesul sunt cele care au cel ami mari şanse de a-l atinge. Dar sunt persoane care nu-şi propun lucruri « mari ». Lucrurile « mari » variază de la o persoană la alta.

Vorbeam de exemplu cu o specialistă care lucrează cu copiii autişti. Îmi povestea despre munca ei, şi despre impactul pe care aceasta îl are asupra copiilor. Mi-a explicat care sunt lucrurile care o determină să facă această muncă, în ciuda faptului că nu pot face schimbări majore în viaţa acestor copii care vor rămâne aşa tot restul vieţii. Iar la sfârşit a completat că « acesta nu este un lucru mare ».

Cele mai măreţe lucruri pe care le vei putea realiza vor fi pentru ceilalţi. Aceasta este averea pe care nimeni nu o va lua de la tine. O poziţie, o avere materială, o persoană, acestea sunt lucruri care pot veni şi pot ieşi din viaţa ta. Şi să ne mai amintim cum oamenii care realizează « lucruri măreţe » nu consideră deloc că aceste lucruri sunt măreţe, aşa cum a considerat şi această persoană. Dacă vrei să realizezi lucruri « mari », este clar că te percepi ca « mic ». Pentru că, dacă ai fi cu adevărat « mare », ai percepe ceea ce faci ca « mic ».

Ţine minte ce a scris Maica Tereza în poezia « Între tine şi Dumnezeu »:

« Oamenii sunt adesea neintelegatori, irationali si egoisti…

Iarta-i, oricum.

Daca esti bun, oamenii te pot acuza de egoism si intentii ascunse…

Fii bun, oricum.

Daca ai succes, poti castiga prieteni falsi si dusmani adevarati…

Cauta succesul, oricum.

Daca esti cinstit si sincer, oamenii te pot insela…

Fii cinstit si sincer, oricum.

Daca gasesti linistea si fericirea, oamenii pot fi gelosi…

Fii fericit, oricum.

Binele pe care il faci azi, oamenii il vor uita maine…

Fa bine, oricum.

Da-i lumii tot ce ai mai bun si poate nu va fi niciodata de ajuns…

Da-i lumii tot ce ai mai bun, oricum.

La urma urmei este intre tine si Dumnezeu… »

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

secţiunea “ortodoxie” pe Discerne

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

 

4 gânduri despre „Dacă vrei să-L faci pe Dumnezeu să râdă, povesteşte-I despre planurile tale

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.