Obligativitatea fişei postului

Anul trecut pe vremea asta publicam un articolaş despre ce ar trebui să conţină specificarea posturilor, respectiv fişa postului, care de atunci a fost afişată de vreo 50 de ori. Acum revin asupra articolului şi îl extind. 

Consider această extensie utilă pentru specialiştii HR şi inspectorii de resurse umane care şi-ar dori un mic ghid exhaustiv asupra a ceea ce este bine să treci în documentul intern care este specificarea postului. Înainte de asta, să lămurim câteva concepte diferite:

1. Fişa postului sau job description este minimal cerută de lege. Atâta vreme cât este realizată corect dpdv legal, totul e bine. Fişa postului e verificată de ITM.

2. Specificarea postului sau job specification este documentul intern care stă în spatele fiecărei fişe de post şi constituie un ghid complet pentru spceialistul ce recrutează, selectează şi evaluează pentru acea poziţie. Pentru cei care doresc să pornească cu dreptul, mai întâi se face specificarea postului, apoi pe baza specificării postului se face fişa postului. Cu cât mai detaliată, cu atât mai bine.

3. Anunţul de angajare este oglinda ofertei de muncă. Din momentul în care se creează un post într-o companie, fie că există deja persoana care să-l ocupe, fie că se caută, există obligativitatea anunţării locului de muncă la ANOFM. Oferta de muncă se face în corespondenţă cu specificarea postului, sau, dacă ea nu există, în conformitate cu fişa postului. Anunţul de angajare este un document extern de marketing cu scopul de a atrage candidaţi corespunzători cu fişa postului. Acest document poate fi supus verificărilor de la ITM şi ANOFM, pentru conformitate cu oferta efectivă de muncă. Răspunderea pentru întocmirea corectă a acestuia aparţine managerului general sau specialistului de resurse umane.

Mulţi confundă aceste 3 aspecte diferite. 

Ca o completare la ceea ce am scris în articolul De ce e importantă fişa postului, ţin să adaug şi aceste aspecte, care ţin de partea juridică a FIŞEI POSTULUI. Despre specificarea postului,aici.

Fişa postului este un document solicitat conform legii prin Codul Muncii, care se prezintă obligatoriu la controalele efectuate de autorităţi ale statului, în special Inspectoratul teritorial de Muncă şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţelor de Muncă. Documentul are un rol juridic, putând fi prezentat ca dovadă în caz de litigiu în faţa unei instanţe judecătoreşti.

Fişa postului se prezintă obligatoriu ÎNAINTE DE angajare candidatului, care semnează pentru luarea la cunoştinţă şi primeşte un exemplar. Fişa postului are valoare contractuală. Alte documente care se prezintă împreună cu fişa postului, conform legii: contractul individual de muncă, contractul colectiv de muncă, regulamentul de ordine interioară, fişa de instruire şi protecţie în caz de accidente şi incendiu (care se realizează numai DUPĂ realizarea instructajului – minim 8 ore la sediul firmei). În cazul în care oricare din aceste documente nu este întocmit corespunzător, aceasta constituie contravenţie şi se sancţionează, de regulă, cu amendă, între 1500 şi 2500 de lei, cf. Art. 15 din legea 76/2002 (sau, posibil mai rău, dacă nu există deloc). Angajatul mai întâi citeşte documentele, apoi semnează actele, ultimul dintre ele fiind contractul individual de muncă (cf. Codul muncii, art. 17). În cazul nerespectării prevederilor art. 17 din Codul Muncii, angajatul are dreptul să dea în judecată compania şi să obţină daune.

Codul Muncii mai face prevederi, direct sau indirect, la fişa postului în art. 39 alin (2) lit. a. şi d.; art. 40 alin. (1) lit. c., d, şi f.; art. 43; art. 48; 57 alin (5); art. 61 lit. c. şi d.; art. 90, alin (2), lit. b., c. şi e., art. 105, art. 127, art. 188, art. 204 alin (1), art. 269 alin (1). De asemenea, lipsa anumitor prevederi din fişa postului predispune atât angajatorul, cât şi angajatul, la abuzuri şi sancţiuni care pot costa mult timp şi eventual bani.

La acestea, se vor adăuga şi orice alte documente ale firmei: contractul de confidenţialitate, politica de confidenţialitate şi securitate a firmei, asigurările în caz de accident sau îmbolnăvire profesională (dacă firma oferă aşa ceva), circuitul informaţional al firmei. Acestea nu sunt obligatorii conform legii, dar capătă valoare juridică în caz de litigiuîn faţa unei instanţe judecătoreşti, odată semnate de ambele părţi. Toate aceste documente se vor menţiona în contractul de muncă.

Fişa postului poate să fie cât de scurtă sau cuprinzătoare doreşte firma, cu obligativitatea includerii unor elemente care, cu cât sunt mai clare şi mai detaliate, cu atât mai mult stabileşte contractual efectele sale juridice. Oricum, dacă nu sunt suficient de detaliate, pot atrage cu siguranţă o amendă (aplicată de ITM, cel mai probabil).

Atenţie!

1. Fişa de post nu ţine loc de contract individual de muncă personalizat, cu clauzele de rigoare. El este un document de sine-stătător, care se completează prin prevederile celorlalte acte.

2. Fişa de post este un document care nu este nici confidenţial, nici public. Acesta sau componente semnificative ale acestuia poate fi prezentat personelor din afara întreprinderii: candidaţi la oricare din posturi, în funcţie de aplicaţia sa; instituţii ale statului; instanţe judecătoreşti; organe de control ale instituţiilor statului; consultanţi. Firma poate restricţiona, dacă doreşte, multiplicarea sau transmiterea integrală a acesteia, însă multe elemente ale ei pot fi obţinute prin solicitare scrisă (spre exemplu, atunci când un fost angajat îşi caută un nou loc de muncă şi solicită firmei eliberarea unui document care conţine informaţii despre activitatea sa în firmă, compania este obligată prin lege să furnizeze anumite informaţii în scris, corect şi complet, sub sancţiunea legii), dar aceasta se reglementează strict între firmă şi angajaţi. Trebuie ţinut cont şi de faptul că, în cazul prezentării în instanţă ca dovadă (spre exemplu, în cazul unui proces), acest document poate deveni public.

3. Am folosit următoarele sinonime cu acelaşi înţeles: firmă=companie=societate comercială=întreprindere


Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

Află ce e important pentru celălalt! (Elicitarea criteriilor şi a valorilor)

De ce e importantă fişa postului

Cum să găseşti angajatorii

Stressul în organizaţii – câteva repere

The Ethics in Job Design & Structure

The Ethics in HR

 

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

8 gânduri despre „Obligativitatea fişei postului

  1. orice material ce aduce un plus de cunoastere in domeniul HR este intotdeauna bine venit…punctand sumar si concis elemente necesare intr-un astfel de departament,se structureaza informatiile foarte bine.

    Eu voi face o lucrare de cercetare in domeniul resurselor umane (titlul temei nu l-am ales inca)…..dar,orice citesc,deschide alte ganduri,idei…
    felicitari si pentru lucrarea recent lansata:CAILE PERSUASIUNII IN NEGOCIERE

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.