Analiza grafologică – între valori şi limite

Analiza grafologica examineaza spatierile, punctele de pe “i”, liniutele de la “t”, distantele dintre litere precum si inaltimea lor, modul in care sunt terminate cuvintele, etc., considerand ca aceste minutiozitati ale scrisului unei persoane sunt manifestari fizice ale unor functii mentale subconstiente. Prima incercare de sistematizare a trasaturilor ce pot fi evaluate in scris ii apartine lui Camillo Baldi, un savant italian ce a publicat o lucrare in domeniu in 1622. Curentul a capatat popularitate pe parcursul timpului, fiind practicat ca arta de catre personalitati ca Goethe, E. A. Poe, Brownings, Dickens, etc.

De la inceput, trebuie sa mentionam ca nu putem “vedea” toate trasaturile din scrisul unei persoane, ci mai degraba sa oferim orientari asupra ritmului somatic si a dinamicii individualitatii, sa creionam acele trasaturi ce reies pregnant din miscarea mainii si acele meta-trasaturi compuse din diferitele combinatii ale acestora.

Chiar daca in general scrisul unei persoane este relevant in ceea ce priveste trasaturile de caracter, nu orice trasatura are un echivalent grafic sau cel putin nu a fost documentata. Se mai poate intampla si ca pregnatna unei trasaturi sa le acopere pe celelalte sau sa le faca invizibile vigilentei analistului grafolog. Exista, desi foarte rar, si cazuri de inexpresivitate a scrisului, datorate unei personalitati sarace sau de o complexitate redusa, a anomaliilor sau diferitor deficiente de ordin psihic.

Din nefericire, pana in momentul de fata nu s-au putut aduna suficiente date empirice care sa sustina corelatiile dintre scris si tipare comportamentale. Totusi, multi psihologi considera ca acest domeniu este unul care merita o cercetare mai aprofundata.

Mai mult, chiar daca din lipsa datelor empirice analiza grafologica nu poate fi numita stiinta in adevaratul sens al cuvantului, ea se bucura de o mai mare credibilitate in randul publicului decat alte asa-numite pseudo-stiinte cum ar fi astrologia sau cititul in palma. Intr-adevar, pare lipsit de sens pentru unii sa considere miscarea astrelor sau numarul cutelor din palma indicatori ai comportamentului uman; pe de alta parte, mult mai plauzibila pare interpretarea scrisului, care este in fond o activitate expresiva a spiritului uman, pentru tipare de personalitate. Daca putem afirma ca modul in care ne imbracam reprezinta o manifestare a personalitatii, de ce nu ar fi la fel in cazul scrisului?    

Analistii grafologi cu experienta nu vor pretinde ca scrisul este in mod necesar o oglinda a intregii personalitati. Putem observa trasaturile caracteriale ale unui individ, dar nu putem niciodata sa le epuizam. Grafologia trebuie sa isi castige statutul de stiinta umana insistand nu pe zonele nesigure ale ei, ci subliniindu-si in mod clar avantajele si limitele pe care le ofera si instrumentele de care dispune pentru a realiza ceea pretinde ca realizeaza.

 Articol de Alexandra Sava. Copyright (C) Alexandra Sava

Un gând despre „Analiza grafologică – între valori şi limite

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.