Scurtă introducere în analiza grafologică

De multe ori vedem la televizor sau citim in reviste despre tablite de lut sau pergamente antice care au fost descoperite si in majoritatea cazurilor acesta nu inseamna mare lucru pentru noi. Sa ne amintim insa ca a scrie poate reprezenta tot ceea ce ne iese pe gura. Scrisul este atat de la indemana incat, potrivit intelepciunii conventionale, a fost probabil inventat de mai multe ori: in Mesopotamia, Egipt , China , Pakistan si America Centrala.

Dar ce este scrisul? Scrisul reprezinta un sistem de comunicare umana vizuala utilizand semne si simboluri asociate prin conventie cu o unitate de limba – semnificatii sau sunete – inregistrat pe diverse materiale cum ar fi hartie, piatra sau lut. Scrisul, ca si vorbirea articulata, ii sunt specifice doar omului. Fiecare individ are propriile amprente digitale inconfundabile cu ale altuia, are amprente vocale unice, structura ADN singulara, fapt care determina sa nu existe doi oameni identici pe intreag mapamondul. De aceea, poate si interesul de a vedea daca exista particularitate si in scrisul fiecarui individului.

Credinta ca scrisul de mana este un semn al personalitatii interne este foarte veche. Prima incercare de a analiza scrisul de mana se pare ca apartine chinezilor care se preocupau de acest subiect cu mai bine de 3000 de ani in urma. Functiile psihologice si fiziologice ale unui individ pot fi depistate in scrisul sau. Actul scrisului cuprinde actiuni spontane cu scopul de a comunica diverse idei. A scrie este un comportament expresiv si comunica trasaturi de personalitate. A analiza scrisul cuiva, adica a identifica acele specifice fiziologice sau psihologice, este asadar analiza grafologica. Aceasta are un anumit cuvant de spus atunci cand vorbim despre personalitate, adica este aplicabila in aproape toate situatiile in care ne aflam, ne poate ajuta sa intelegem ceea ce ii motiveaza pe oamenii din jurul nostru, chiar pe noi insine si nu numai. Cand scriem, sinele nostru interior este activat, dar nu la aceeasi intensitate; aceasta scade si creste, se accentueaza sau se diminueaza, in functie de importanta pe care o acordam cuvintelor pe care le utilizam si care determina ca sinele sa fie mai mult sau mai putin prezent.

Doi dintre cei mai renumiti psihologi de la Harvard, Allport si Vernom, sunt de parere ca scrisul nu este doar scrierea de mana ci “brainwriting” (“scrierea creierului”). Se sugereaza astfel posibilitatea ca scrisul sa nu fie doar o simpla functie psihica ce tine de gandire: ar fi mai degraba o expresie a ceea ce se intampla in creierul nostru si in sistemul nostru neuropsihologic. Miscarea necesara pentru a scrie se afla sub influenta directa a Sistemului Nervos Central. Aceasta miscare este modificata in continuare de structurile flexibile ce intra in componenta palmei, mainii si umarului, care urmeaza toata principii de sisteme dinamice.

Cand scrierea se face in conditii dificile, cel ce scrie va apela instinctiv fie la forma literelor care ii sunt cele mai cunoscute, fie la forme ale literelor care sunt simplu si usor de utilizat. Indiferent de conditiile in care scriem, actul in sine vine din inconstient si contine o cantitate mare de informatii care pot fi de folos in interpretarea personalitatii unei persoane. Analiza grafologica poate sa fie considerate intr-o oarecare masura si un test de personalitate.

Multe distorsiuni in testele comune de personalitate apar in special pentru ca persoana respectiva poate considera situatia de chestionare ca fiind stresanta sau poate oferi unele raspunsuri bazate pe dezirabilitate sociala. In plus, multe dintre testele de personalitate vizeaza doar una sau mai multe dimensiuni ale personalitatii. Analiza grafologica, in schimb, poate oferi o analiza a tuturor dimensiunilor implicate la acel moment sau a trasaturilor stabile si permanente ale individului. De exemplu, doua mostre grafice luate in doua situatii diferite de la aceeasi persoana ne pot indica diferite caracteristici de personalitate cat si elemente stabile. Astfel, se poate spune ca prin analiza scrisului se poate observa o dinamica a trasaturilor in functie de situatia curenta a persoanei imbinand ganduri constiente si raspunsuri inconstiente invate de-a lungul timpului.

Avand in vedere aceste aspecte putem spune ca analiza grafologica este un indicator de incredere si eficient al personalitatii si al comportamentului si asta pentru ca scrisul de mana vine direct de la cel ce scrie intr-un mod unic si personal, indiferent de cum a fost invatata acea persoana sa scrie.

articol scris de Alexandra Sava. Copyright (C) Alexandra Sava

2 gânduri despre „Scurtă introducere în analiza grafologică

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.