Cum să vopseşti cioara cât mai bine sau Cum să prezinţi datele de cercetare la o conferinţă. Pasul 2. Cum să excelezi.

Recomandarea 1. Ai grijă ca PowerPoint-ul să nu fie mai ochios ca rezultatele cercetării tale

Teme. Galerii. Templateuri. Obsesie!

Lasă acestea în sarcina cuiva care se pricepe. Fii dulce şi persuasiv/ă… în a găsi pe cineva care chiar ştie să facă o prezentare ca lumea, pune-i la dispoziţie toate cele necesare, iar tu preocupă-te cum o vei susţine. Alege ceva care să pună în valoare conţinutul, nu forma. Nu prezentarea trebuie să fie atracţia, ci conţinutul ei.

Dacă ţi-a plăcut acest articol, a tunci îţi recomand să studiezi şi Lista de articole despre cercetare

Recomandarea 2. Fii atent /ă la greşelile pe care le fac vorbitorii şi pune întrebări politicoase.

Pentru unii, o conferinţă la care participă se împarte în: partea dinainte prezentării, în care se gândesc despre ce or să spună; partea în care încearcă să spună ce-şi imaginează că a vrut, cumva, să spună; partea finală, în care se gândeşte despre ce şi cum a spus sau n-a spus, urmată de o plecare înainte de vreme.

Dar nu despre asta sunt conferinţele. De acord, dacă participi la două conferinţe în paralel sau la două secţiuni în paralel, este de înţeles că nu ai atât de multă atenţie pentru prezentările celorlalţi, dar în rest, eşti acolo ca să înveţi, iar unul din modurile cele mai bune prin care să înveţi este să pui întrebări şi să fii atent. La urma urmei, dacă te duci la o conferinţă de cercetare… comportă-te ca un cercetător!

Recomandarea 3. Asigură-te că vocea ta poate acoperi o încăpere cu 100 de oameni, fără microfon

Microfoanele devin întotdeauna obiecte extraterestre în mâinile celor care nu sunt tehnicieni audio. Nu conta pe ele, de fapt chiar fereşte-te de aşa ceva. Vocea ta trebuie să fie CLARĂ şi puternică. Nu va degaja numai încredere în sine, ci va atrage şi atenţia auditoriului. Dacă există oameni care vociferează la început poţi începe cu; „Mă întreb dacă pot să fiu auzit/ă de toată lumea!” şi începe să le prezinţi!

Ponturi: fă exerciţii de respiraţie şi de voice coaching. Te vor ajuta la pauze, la volum şi la înlăturarea ticurilor verbale.

Recomandarea 4. Rulează o prezentare de probă

Pe laptopul care va gestiona toate prezentările, s-ar putea ca socoteala ta să nu se potrivească întocmai. Problemele cele mai curente pot fi diacriticele sau culorile. Dacă problema e de culori, ideal ar fi să umbli după tine cu un fir de conectare laptop cu videoproiector. În caz de probleme cu diacriticele, poţi conecta laptopul tău. Sau poţi propune administratorului de sistem să instaleze pe latpopul conferinţei un alt program de Office – de exemplu Open Office, dar nu întotdeauna asta va fi posibil. De aceea, poate fi o idee bună să-ţi iei aceeaşi prezentare în format pdf, exportat direct din Open Office Impress sau transformat din fişierul MSOffice cu un program de conversie în PDF.

Altfel spus, asigură-te cu o zi înaintea prezentării tale sau cel târziu în dimineaţa prezentării că fişierul tău rulează cum trebuie în întregime pe laptopul conferinţei.

Recomandarea 5. Gândeşte lateral.

Întotdeauna există soluţii. Dacă nu ajungi la timp la o prezentare, eşti în altă parte sau ceva intervine, vorbeşte cu cineva să prezinte lucrarea în numele tău, dacă se poate. De cele mai multe ori se poate.

Nu te lăsa învins/ă de obstacole aparente! Găseşte soluţii creative. Dacă vrei să realizezi ceva, sigur se poate! Pune-ţi în funcţiunea inventivitatea şi creativitatea!

Pont: foloseşte o poantă la început sau la sfârşit pentru animaţie.

Recomandarea 6. Asigură-te că oamenii au înţeles

Dacă ai făcut o prezentare comprehensivă, atunci auditoriul ar fi trebuit să înţeleagă. După ce ai terminat, pune întrebări, primeşte feed-back. Declară-te deschis/ă pentru aceasta şi alocă-ţi timp din prezentare pentru comunicarea cu ei (în cel mai rău caz, dacă te grăbeşte cineva, acesta să fie timpul la care să renunţi). Care consideră ei că pot fi direcţii pentru îmbunătăţire? Dacă toată lumea se uită la tine mută, este fie pentru că nu au înţeles mare lucru din ce ai spus, fie nu au fost atenţi.

În orice caz, e vina ta. Dacă nu au înţeles, e pentru că nu ai prezentat suficient de clar. Dacă nu au fost atenţi, este pentru că i-ai lăsat să doarmă pe timpul tău. Foloseşte acest feed-back şi îmbunătăţeşte-ţi viitoarea prezentare. E timpul tău. Profită de el, pentru că meriţi!

Recomandarea 7. Fereşte-te de pupitre!

Pupitrele sunt pentru politicieni, pentru autorităţi şi pentru înmormântări. Nu aşa de potrivite în comunicarea publică la o conferinţă

Mişcă-te prin faţa oamenilor, aproape de ei, evitând cât mai mult barierele psihologice între tine şi ei. Nu vorbeşti de după un stâlp cu peretele pe care proiectezi imaginea; vorbeşti cu nişte oameni vii, care au nevoie să vadă emoţii. Trezeşte-i, încântă-i, foloseşte-ţi farmecul pentru a atrage atenţia asupra… nu, nu asupra ta, că nu eşti la un concurs de frumuseţe, ci asupra REZULTATELOR CERCETĂRII.

Recomandarea 8. Notează-ţi sugestiile

Fiecare om din public are o anumită pregătire teoretică, de cele mai multe ori diferită. E bine să-ţi iei cu tine un carneţel la îndemână… nu ca să citeşti de pe el, ci ca să-ţi notezi sugestiile din public. Oricum, dacă ai posibilitatea, înregistrează-te şi video, dar nu conta pe asta. Ce-i în mână nu-i minciună. La fel şi cu oamenii pe care îi cunoşti la conferinţă. Ia-le adresa de e-mail şi datele de contact, se pot dovedi colaboratori nepreţuiţi!

Pont: Împarte în public fişe mici de feed-back pe prezentarea ta pe care participanţii să completeze impresii (cel puţin 4 pozitive şi 4 negative) şi citeşte-le cu atenţie mai târziu.

Recomandarea 9. Fereşte-te de divagaţii.

Unul dintre motivele pentru care conferinţele mai sunt cunoscute în termeni moderni şi ca şezători este că uneori, cineva se agaţă de un detaliu şi prezentatorul adoarme în mijlocul acelei divagări care prezintă un interes strict marginal. Ţine minte că la sfârşit, participanţii la conferinţă trebuie să ţină minte ideile tale principale, nu ideile secundare, eventual ale altora!

Ştii pentru ce te-ai dus acolo, fă-ţi treaba şi opreşte-te la timp.

Pont: roagă pe cineva din public să-ţi fie timekeeper, adică să-ţi facă semn la sferturi, la treimi sau la jumătăţi de timp, în cadrul sesiunii de prezentare ŞI în cadrul sesiunii de feed-back pe marginea prezentării.

Recomandarea 10. Împărtăşeşte cu toată lumea

După ce ai prezentat o lucrare, asigură-te că toţi participanţii la conferinţă primesc: un abstract (rezumat) al lucrării (eventual mai mare decât limita specificată de comisia de înscriere), prezentarea PowerPoint pusă pe SlideShare, înregistrarea video a prezentării tale pe YoutTube, un post pe blog (dacă ai scris despre conferinţă) şi eventual stream-ul tău de pe Twitter, dacă ai făcut live tweeting.

Ţine minte că dacă este cineva interesat să ţi verifice lucrarea, este important să îi poţi pune la dispoziţie datele iniţiale ale cercetării (raportul de cercetare, baza de date şi outputurile).

Pont: Formatează-ţi lucrările astfel încât să poată fi publicate în reviste de specialitate. Dacă sunt suficient de bune ca să fie prezentate la o conferinţă naţională, atunci merită publicate şi într-o revistă de specialitate. Foloseşte aceste oportunităţi, căci altfel îţi va părea rău mai târziu, când nu vei fi avut atâta timp ca acum.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

 

Anunțuri

Un gând despre „Cum să vopseşti cioara cât mai bine sau Cum să prezinţi datele de cercetare la o conferinţă. Pasul 2. Cum să excelezi.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s