Cum să vopseşti cioara cât mai bine sau Cum să prezinţi datele de cercetare la o conferinţă. Pasul 1. Cum să nu te faci de râsul curcilor.

Acest articol vine în continuarea celor despre cercetare pe care le-am publicat anul trecut şi anul acesta.

Pasul 1. Cum să nu te faci de râsul curcilor

Recomandarea 1. Ai grijă pe cine iei de model

S-ar crede că, luând în considerare câţi profesori predau cercetare în ştiinţele socio-umane chiar şi numai la universităţile de stat din România, ar trebui să existe o şcoală a cercetării în România. Să fim serioşi.

Prima sugestie este nu lua prezentările profesorilor de bune. Unii dintre ei nu ştiu ce vorbesc şi, luaţi la întrebări de specialişti adevăraţi, pot începe să debiteze aberaţii jenante.

Recomandarea 2. Numărul de participanţi la cercetarea ta

Dacă este vorba despre un survey pe o temă comună sau care acoperă o plajă suficient de largă (exemple: motivaţie, stress, leadership, produse de larg consum, politică, coaching, educaţie), nu îndrăzni să vii cu un N mai mic de 75. Ştiu, alţii o fac. Dar doar pentru că în bazar merge să vinzi cu casetofon care se strică după o lună, asta nu înseamnă că trebuie s-o faci şi tu. Rezultatele unui „studiu” cu mai puţin de 75 de participanţi nu se publică nici măcar pe blog…

Recomandarea 3. Alpha Cronbach mai mic de 0.6

Pur şi simplu mută-ţi gândul. Asta este. Data viitoare va fi mai bine. Desigur, recomandabil ar fi peste 0.7. Nu irosi timpul oamenilor cu corelaţii scăzute, irelevante, neinterpretabile.

Recomandarea 4. Uită de Excel.

Dacă vrei să te prezinţi undeva cu o lucrare, e drăguţ să arăţi că ştii să faci grafice minunate în Excel. Dar oare de ce să nu foloseşti SPSS? Desigur, în anumite cercetări economice, este preferabil să foloseşti Excel. Dar asta nu e o scuză ca să nu foloseşti SPSS. Sunt funcţii simple din SPSS care vor face minuni pentru tine. Nu trebuie să fii expert. Se pot învăţa într-o după-amiază. Citeşte un tutorial sau roagă pe cineva binevoitor care cunoaşte să-ţi arate! Ar putea fi una din cele mai bune exerciţii pentru dezvoltarea unei gândiri logice.

Obligatoriu introdu în prezentare: metodologia de cercetare în etape, pragurile de semnificaţie, numărul de participanţi, tabelele cu coeficienţii Alpha Cronbach, ipotezele, concluziile şi teoriile din cercetare! Eventual, adaugă şi una-două matrici rotite de la analiza factorială care sunt mai importante.

Recomandarea 5. Ţine minte ce ai scris în prezentare. De fapt, învaţ-o pe de rost!

Este jenant să nu ştii ce vede toată lumea pe ecran. Ţine minte valorile Alpha Cronbach cele mai importante, ce tipuri de analize ai făcut, ce ipoteze ai verificat şi ce ai reuşit să descoperi.

Recomandarea 6. Dacă eşti mic şi nu ştii nimic, stai în banca ta şi învaţă

Sunt o mulţime de studenţi timizi care sunt împinşi de la spate de profesori şi se fâstâcesc, au emoţii, etc. Ei bine, cineva care comunică în public îşi supune discursul criticii auditoriului. Dacă nu eşti în stare să suporţi asta, atunci mai du-te şi fă nişte coaching, ceva terapie şi rezolvă-ţi problemele! O asemenea atitudine invită auditoriul la suport, iar proiectul nu poate primi critici şi întrebări reale, care să-l ajute pe cercetător. Cercetătorii „păziţi” sub formula „eu sunt mic, nu ştiu nimic” – eventual apăraţi de profesorii de pe margine pot ajunge ajunge să creadă că poate chiar au făcut bine prezentând o cercetare pe care o cunosc pe jumătate sau care a avut erori de pretestare sau care are un număr irelevant de participanţi, sau un Alpha Cronbach prea mic, etc.

Recomandarea 7. Dacă cineva a falsificat rezultatele cercetării, renunţă să o mai prezinţi.

De multe ori, mai ales atunci când se apropie un termen important al unei conferinţe, există presiunea de a „aranja” cifrele ori de a prezenta rezultate parţiale. Rezultatele parţiale mai sunt cum mai sunt, treacă-meargă, dar falsificarea este de-a dreptul furt! Şi ajunge să facă asta o singură persoană din echipă, care se trezeşte să-ţi mărturisească asta cu o zi-două înaintea prezentării. Cel mai onorabil este să te retragi.

Recomandarea 8. Pregăteşte-ţi un discurs încadrat în timp, cronometrat

Dacă vrei să te urască toată lumea, lungeşte-te pe timpul celorlalţi. Dacă vrei să nu înţeleagă nimeni nimic, fă o prezentare succintă. Scopul unei prezentări nu este să îngrămădeşti 80 de slide-uri pe care să nu ai timp să le prezinţi, ci să alegi cât poţi să prezinţi. Dacă treci peste slide-urile tale în viteză, ce vor înţelege ceilalţi? Că munca ta nu contează. Sau că nu eşti în stare să faci o prezentare în public.

Recomandarea 9. Foloseşte PowerPoint-ul cu cap

Prezentarea în Power Point este un fel de adjuvant, un fel de cel mai bun prieten nevorbitor al prezentatorului. Rolul tău nu este să citeşti ce scrie pe prezentare, ci să spui lucruri în plus faţă de structura care se derulează în spatele tău. Pentru cine? Pentru cei din faţa ta, cărora li te adresezi printr-un limbaj non-verbal exersat acasă de vreo 10 ori (doar exersezi ca să te încadrezi în timp, nu?).

Şi, la o adică, poate îţi foloseşte şi un flipchart, de ce nu? Uneori, atunci când ai de explicat un concept, pare mai uşor de înţeles construit pas cu pas sau desenat. Desigur, aceasta e o excepţie. Dar merită considerată.

Recomandarea 10.Prezintă calm.

Nu ştiu de ce au senzaţia unii că dacă se încordează, gesticulează nervos, dau din cap mai ceva ca Scooby-Doo, aleargă dintr-o parte într-alta a scenei şi de-a lungul întregii prezentări atrag atenţia asupra subiectului cercetării. De fapt, ce reuşesc în fapt este să sperie sau să înfricoşeze publicul. E adevărat că te lupţi pentru atenţia participanţilor, dar nu te lupta cu tine!

Dacă într-adevăr ţi-ai făcut temele, nu ai motive să fii grăbit, decât dacă eşti ultimul după ce s-a terminat timpul. Chiar şi aşa însă, nu eşti tu responsabil/ă pentru cât s-au întins alţii. Ai dreptul la timpul tău. Nu te lăsa intimidat/ă şi nu intimida pe alţii! Eşti acolo ca să prezinţi ce ai muncit, nu ca să te dai mare.

Umerii pe spate, capul drept, cravata dreaptă la cămasă şi… mişcă-te, comunică non-verbal, într-un ritm plin de încredere în tine.

Pont: Înregistrează-te video şi rulează de 2-3 ori viteza normală înregistrarea. Dacă ţi se pare că dansezi pe rap, atunci e rău.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

 

Un gând despre „Cum să vopseşti cioara cât mai bine sau Cum să prezinţi datele de cercetare la o conferinţă. Pasul 1. Cum să nu te faci de râsul curcilor.

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.