Beneficiile analizei grafologice

Analiza scrisului de mână ajută la construirea unui profil foarte precis al clientului evaluat, urmărind anumite trăsături sau tendinţe, oferind posibilitatea de a descoperi lucruri care se cunosc foarte greu chiar sau în timp despre client.

Modalitatea de lucru constă în aceea că, mai întâi, se observă anumite trăsături fine în scris, în forma şi dimensiunea literelor, a legăturilor dintre acestea, care dau o serie de tendinţe. Acestea compun, prin corelare, anumite tendinţe mai generale, care creionează un profil al tendinţelor de carcater foarte specifice, care ajută la cunoaşterea profundă a persoanei în contextul în care se doreşte evaluarea.

Spre exemplu, dintre trăsăturile de caracter ce pot fi observate în analiza grafologică se numără: deschiderea spre ceilalţi, optimismul, fluiditatea gândirii, capacitatea de concentrare, atenţia la feed-back, gândirea critică, stima de sine, conştiinciozitatea, diplomaţia, încăpăţânarea, entuziasmul, perseverenţa, creativitatea, conflictele, dedicarea, intuiţia, loialitatea, delicateţea, energia, precum şi trăsăturile mai complexe, cum ar fi gradul de sinceritate, orientarea spre succes, abilităţile de management, capacitatea de îndeplinire a sarcinilor, capacitatea de a lucra în echipă, rezistenţa la stress, abilităţile în vânzări, obiectivitatea sau hipersensibilitatea, precum şi gradul în care acestea sau opusul lor se manifestă.

Analiza grafologică oferă, în cunoaşterea interumană şi în profilarea resurselor umane, un instrument extrem de util, dacă nu chiar vital, pentru realizarea unei profilări corespunzătoare. De-a lungul timpului, acest domeniu a căpătat tot mai multă recunoasştere pe plan internaţional, calificându-se la nivelul de ştiinţă. Cu toate aceastea, din păcate, publicului românesc îi rămân încă în mare măsură necunoscute informaţiile privind beneficiile acesteia.

Inca din stravechi timpuri omul a fost preocupat sa patrunda tainele acestei lumi, iar una dintre cele mai vechi provocari, inca actuala, e descifrarea misterelor mintii umane. Desi suntem inca departe de inventarea unei tehnologii care sa inlesneasca citirea gandurilor, sau a unui instrument care sa prezica cu exactitate comportamentul cuiva la un moment dat, putem spune ca s-au facut pasi importanti in aceasta directie. Interpretarea limbajului trupului, analiza pe meta-limbaj si mai ales analiza grafologica, sunt instrumente puternice cu ajutorul caruia cineva poate fi “citit”

Asa cum amprentele digitale, irisul si vocea sunt unice pentru fiecare individ, la fel si scrisul de mana. Chiar daca in clasele primare, cu totii am invatat sa scriem dupa acelasi model si am facut aceleasi liniute si bastonase, ulterior acest proces a fost preluat de mintea noastra inconstienta care prin impulsuri electrice foarte fine catre mana si degete provoaca modelarea scrisului de mana intr-o maniera particulara fiecarei persoane.

Practic, orice tipar de comportament care ruleaza in subconstient determina micro miscari neuro-musculare specifice, miscari ce raman intiparite in scrisul cursiv de mana in mod identic pentru toti indivizii care au acel tipar comportamental. In urma cercetarilor intreprinse de-a lungul mai multor secole, s-au facut corelatii intre formele mai multor litere si diverse trasaturi de personalitate. In prezent, un analist grafolog experimentat poate identifica peste 100 de trasaturi de personalitate, care combinate dau “portretul robot” al celui care a scris.

Se spune ca “aparentele sunt inselatoare”. De cate ori ti s-a intamplat sa acorzi incredere cuiva, intr-o relatie personala sau de afaceri, pentru ca ulterior sa afli ca acea individul te minte, e obraznica fata de clienti, intarzie sau chiar colaboraza cu o firma concurenta? Sau pe de alta parte, poate ti s-a intamplat sa cunosti pe cineva, dar pe care sa nu apreciezi la adevarata valoare decat dupa mult timp, in anumite circumstante. Analiza grafologica poate releva trasaturi precum minciuna, amanarea, frica de success, etc., dar si onestitatea, entuziasmul, gandirea rapida, etc. Practic, in decurs de 30 de minute, poti afla calitati si defecte ale unei persoane care altfel ar dura luni sau ani ca sa le cunosti.

In Statele Unite, majoritatea companiilor si organizatiilor folosesc analiza grafologica pentru recrutarea personalului sau testarea psihologica a acestuia de peste 20 de ani. Intr-un articol publicat in „The Wall Street Journal”, in 1988, se preciza ca in Franta, Spania, Olanda si Israel aproximativ 80% din topul celor mai performante 500 de companii foloseau Analiza Grafologica in managementul resurselor umane, avand consultanti analisti grafologi sau chiar avand ca angajati full-time experti in Analiza Grafologica.

Din fericire, mecanismele care stau la baza scrisului de mana fac imposibila falsificarea acestuia, astfel scrisul releva intotdeauna cu acuratete personalitatea cuiva. Interpretarea acestuia insa, depinde in totalitate de experienta analistului grafolog.

Analiza grafologică presupune evaluarea personalităţii cuiva dintr-o mostră grafologică specifică. În funcţie de rezultate, se realizează un profil precis şi se pot face anumite recomandări, în funcţie de scopul în care este realizată analiza. În momentul în care cineva se pregăteşte să înceapă o comunicare pe termen lung cu un client, o mostră grafologică analizată în detaliu poate oferi informaţii valoroase. Pe de altă parte, în evaluarea personalului angajat.

Beneficii în evaluarea personalului

 • Un profil complet si detaliat a atitudinilor, comportamentelor si a unor abilitati, precum si a corelatiilor dintre ele pe care le are fiecare membru al personalului

 • Cunoasterea un profil potrivit pentru un anumit post

 • Indicii clare cu privire la motivele pentru care unele persoane reactioneaza intr-un anumit fel

 • Prevederea modului în careun individ se va comporta, pe baza tendintelor observate in scris

 • Identificarea unor moduri prin care sa fie pusă individul potrivita la locul potrivit

 • Evitarea unor investitii costisitoare in analiza personalului

 • Evitarea problemelor si riscurilor pe care le-ar putea cauza persoanele nepotrivite in anumite posturi din organizatie

 • Posbilitatea elaborării cu fiecare angajat in parte pentru a adresarea preferintelor sale

 • Compararea profilelor unor anumiti angajati pentru a determina cum lucreaza in echipa

    

Beneficii în selectia personalului

 • Posibilitatea de a realiza un profil al candidatului dorit si recrutarea persoanei potrivite prin comparatia intre acest profil si cel rezultat in urma analizei grafologice pentru fiecare candidat in parte

 • Identificarea oamenilor potriviti pentru posturi potrivite repede si cu costuri reduse

 • Micsorarea eforturilor si cresterea rezultatele procesul de recrutare

 • Identificarea potentialul unor candidati de a realiza anumite sarcini in care angajatorul nu s-ar fi gandit ca ar excela

 • Evitarea costurile pe care le-ar putea aduce recrutarea unor persoane nepotrivite in organizatie

    

Beneficii pentru clientul consiliat în carieră

 • Cunoasterea propriilor puncte forte si a punctelor tari

 • Cunoasterea inclinatiilor spre comunicarea cu anumite persoane sau orientarea spre anumite pozitii profesionale

 • Recomandari personalizate pe baza analizei grafologice, pentru dezvoltarea si gestiunea personala si profesionala

 • Identificarea explicatiilor pentru anumite tendinte negative si sugestii pentru dezvoltarea si gestiunea personala si profesionala

 • Evaluarea in comparatie cu un anumit profil dorit

 • Identificarea unor trasaturi necesare pentru adresarea, personala sau profesionala catre o anumita individul sau organizatie

 • Informatii valoroase despre cum este cel mai avantajos pentru client sa îl abordeze ceilalti in functie de preferintele, tendintele si abilitatile sale

Dacă ți-a plăcut acest articol, atunci îți recomand să citești pe acest blog mai multe despre analiza grafologică.

Marcus Victor Grant

analist grafolog cu experienţă în domeniu din 2005

Copyright © Marcus Victor Grant 2012-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

2 gânduri despre „Beneficiile analizei grafologice

  1. Eu ma ocup cu analiza grafologica, am 5 ani de experienta in domeniu. O analiza grafologica in profunzime (releva intre 60-80 de trasaturi) costa 15 euro (TVA inclus), iar una simpla (releva intre 30-40 de trasaturi) costa 10 euro (TVA inclus). Calculul se face la valoarea BNR a zilei.Analiza grafologica ar trebui sa se potriveasca in procent de 70-90%.Foaia scrisa de mana in intregime trebuie trimisa online, pe ea trebuie sa figureze si acordul scris al persoanei al carei scris este pentru transmiterea catre dvs. a analizei grafologice. Rezultatul se primeste pe mail.

   Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.