Materiale despre metaprograme, de Ştefan Alexandrescu

Introducere

Este nevoie să definim o nuanţare importantă între perspectiva ştiinţifică asupra personalităţii abordată de programarea neuro-lingvistică şi cea abordată de psihologie. În primul rând, este bine să menţionăm că, deşi programarea neuro-lingvistică nu a fost niciodată un domeniu ştiinţific prin excelenţă, la capitolul acestui nivel al piramidei, cercetătorii şi-au făcut treaba excelent. Există, la momentul de faţă în lume, cel puţin 4 inventare ale personalităţii realizate pornind de la teoriile din programarea neuro-lingvistică privind atitudinile, motivaţia şi intenţiile din spatele comportamentelor.

Numele de referinţă care au lucrat la dezvoltarea sau care au promovat aceste aspecte în lume sunt:

 • Alfred Korzybski (SUA),

 • Clare Graves (SUA),

 • Morris Massey (SUA),

 • Richard Bandler (SUA),

 • Leslie Lebeau (SUA),

 • Rodger Bailey (SUA),

 • Ross Stewart (SUA),

 • Wyatt Woodsmall (SUA),

 • Shelle Rose Charvet (Canada),

 • Tad James (Australia, SUA),

 • Don Edward Beck (SUA),

 • Christopher Cowen (SUA),

 • Marylin Woodsmall (SUA),

 • Robert Dilts (SUA),

 • L. Michael Hall (UK, SUA),

 • Bob G. Bodenhamer (UK, SUA),

 • Jay Arthur (SUA),

 • Patrick Merlevede (Belgia),

 • Nataşa Todorovic (SUA)

 • Elvis Klester (SUA),

 • H. Arne Maus (Germania),

 • David Schaeffer (Germania).

Dacă pui mâna pe vreo carte, un audiobook, material video, raport de cercetare sau chiar şi numai un articol realizate de vreunul din aceşti autori, cumpără-le, citeşte-le, reciteşte-le şi aplică-le, oricât ar face! Vei afla lucruri care îţi vor schimba viaţa!

Concluziile indubitabile la care s-a ajuns după peste 25 de ani de cercetări au fost: personalitatea umană nu poate fi definită prin tipologiile propuse de psihologie, întrucât există nuanţe mult prea fine ale acesteia încât să fie surprinse de inventarele cu 4, 8 sau chiar 16 tipare. Combinaţiile descrise de psihologie, prin instrumentele de până în prezent, sunt de fapt metatipuri, ceea ce reprezintă combinaţii ale metaprogramelor, criteriilor, motivaţiilor fundamentale (prime concerns), liniei timpului şi valorilor. Lipsa de precizie şi uneori de predictibilitate ale unor astfel de inventare, inclusiv clasicele MBTI, CPI (da, ştiu că psihologii îmi vor sări în cap atunci când vor citi aceste rânduri, dar vă asigur că afirmaţiile mele sunt bazate pe studii ştiinţifice demarate în numeroase ţări de către unii din specialiştii citaţi mai sus, pe baza teoriilor despre care prezint în acest articol) a dus la necesitatea unei alte abordări, întrucât oamenii sunt complecşi.

 

Dacă nu abordezi un lucru complex cu atenţia necesară,

atunci acesta devine complicat.

H. Arne Maus, dezvoltator Identity Compass International®

Ce ştiu eu despre metaprograme

În 2005, am devenit fascinat de aceste cărămizi fundamentale ale personalităţii care se numesc metaprograme. Din toamna acelui an, când am început să devin conştient de puterea lor colosală, am devenit în timp preocupat să ajung un specialist în domeniu, în România. Persoanele din România despre consider că sunt deja specialişti în domeniu sunt:  Andy Szekely, Daniel Bichiş, Cătălin Zaharia, Ionuţ Ciurea şi Adela Cristea.

Deşi figurează pe lista obligatorie de „materii” care se studiază la nivelul de master practitioner în programarea neuro-lingvistică, majoritatea covârşitoare a trainerilor nu insistă în profunzime – aşa cum maeştri precum Wyatt Woodsmall, John LaValle, Tad James sau Christopher Howard o fac. Ca urmare, în afară de mâna de traineri şcoliţi cu specialişti străini CARE AU LUCRAT ÎN CERCETARE ÎN DOMENIUL METAPROGRAMELOR, este puţin probabil ca o înţelegere corectă a acestui câmp de studiu comun al NLP şi HR să se producă.

Atunci când auziţi pe cineva că vorbeşte despre metaprograme, puneţi-l să vă spună care sunt cele mai influente cărţi în domeniul metaprogramelor. Dacă nu răspunde cu măcar 4 titluri din cele scrise de L. Michael Hall, Wyatt Woodsmall, H. Arne Maus sau Jay Arthur, înseamnă că „vorbeşte capace” – cam ca majoritatea speculanţilor din aria NLP în Ro. Nu vă lăsaţi pe mâna unor persoane prea puţin pregătite – acesta este un domeniu de vârf şi scump.

La nivel internaţional, eu sunt recunoscut ca un cunoscător al acestui domeniu. Scriu asta clar pentru a evita orice fel de confuzii în mintea cititorilor.  Pentru orice fel de nelămuriri, nu ezitaţi să îmi scrieţi la stefan.alexandrescu [at] yahoo [dot] com.

Vezi şi articolul despre metatipuri.

În paranteză am trecut limba fiecărui articol.

Lista celor 20 de articole publicate din cele scrise de mine despre metaprograme.

 

Articole introductive

 1. Cărămizile fundamentale ale personalităţii [RO]

 2. La ce ne ajută să cunoaştem şi să înţelegem metaprogramele [RO]

 3. Dinamica metaprogramelor [RO]

 4. Paiele din ochii celorlaţi au culori diferite pentru fiecare [RO]

 

Lucrări de specialitate

 1. Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (I) [RO]

 2. Lucrări de referinţă pentru studiul metaprogramelor (II) [RO]

 3. Cuvinte care schimbă minţi, de Shelle Rose Charvet, ediţia în limba română[RO]

 4. The Metaprograms correspondence in HR Tools [EN]

 5. The HR Evaluation through Graphological Analysis and Psychometrically through Metaprograms [EN]

 6. The psychometric measurement of Self-Esteem [EN]

 

Materiale de lucru

 1. Instrumente psihometrice de evaluare a resurselor umane bazate pe metaprograme [RO]

 2. LAB Profile Extended [RO]

 3. Procedure for Changing Metaprograms [EN]

 4. Conflictul motivaţional [RO]

   

   

Descrierea câtorva metaprograme

 1. Direcţia motivaţiei [RO]

 2. Operatorul modal: Vreau vs. Trebuie  [RO]

 3. Ce înseamnă încrederea [RO]

 4. Răspunsul la stress [RO]

 5. Attention Direction [EN]

 


De asemenea, în cartea mea din 2012, Căile persuasiunii în negociere, am mai scris câteva capitole despre câteva metaprograme, pe larg. 

La momentul la care am publicat iniţial acest articol, 18 ianuarie 2012, actualizat 20 mai 2015, conform rezultatelor Google, sunt, alături de Ionuţ Ciurea, autorul cu cele mai multe materiale scrise publice pe internet scrise în limba română despre metaprograme (168 de rezultate). Lista curentă este numai despre cele scrise de mine. 

Aceste articole listate mai sus sunt în întregime proprietatea intelectuală exclusivă a lui Ştefan Alexandrescu. Nici un pasaj din aceste articole nu poate fi reprodus fără permisiunea scrisă a autorului.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu, 2008-2015.

Toate drepturile rezervate. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

27 de gânduri despre „Materiale despre metaprograme, de Ştefan Alexandrescu

 1. […] O comedie franceză savuroasă, care ne aminteşte oarecum de Carnage. Cinci prieteni de familie se întâlnesc pentru a sărbători faptul că aşteaptă un nou membru al familiei. Ceea ce iniţial era planificat ca o cină între rude şi prieteni se transformă dintr-o comedie a erorilor într-o comedie a ororilor, care porneşte de la disputa aprinsă despre numele pe care viitorul tată doreşte să-l dea copilului: Adolf. Un film foarte bun, excelent scris din punct de vedere psihologic, care arată că lucrurile foarte rar sunt ceea ce par, iar cele mai mari secrete se ascund în familie, inclusiv invidii şi perfidii, ascunse dincolo de o mască a bunăvoinţei. Umorul cel mai fin vine din dinamica relaţiilor între personaje, ceea ce îl face un must see mai ales pentru cei pasionaţi de psihologia interpersonală, de sinergologie şi de psihologia personalităţii. […]

  Apreciază

 2. […] Oare să fie una din provocările cu care se confruntă unele din formările de coaching în România insistența pe modele prea abstracte și simpliste? Cât de mult se insistă de fapt pe recunoașterea tiparelor și antrenarea skillurilor de relaționare a teoriei cu practica? Un posibil efect pentru gândirea abstractă în locul celei practice este că absolvă un practician care crede că știe coaching, dar are o reprezentare limitată despre ce face/este coachingul. Acest risc crește o dată cu absența comunităților de tip peer-coaching și/sau grupuri de exersare de skilluri. Nu știu câte formări de coaching se concentrează pe transformarea reprezentărilor interioare ale coachului privind procesele gândirii (metaprograme). […]

  Apreciază

 3. […] O comedie franceză savuroasă, care ne aminteşte oarecum de Carnage. Cinci prieteni de familie se întâlnesc pentru a sărbători faptul că aşteaptă un nou membru al familiei. Ceea ce iniţial era planificat ca o cină între rude şi prieteni se transformă dintr-o comedie a erorilor într-o comedie a ororilor, care porneşte de la disputa aprinsă despre numele pe care viitorul tată doreşte să-l dea copilului: Adolf. Un film foarte bun, excelent scris din punct de vedere psihologic, care arată că lucrurile foarte rar sunt ceea ce par, iar cele mai mari secrete se ascund în familie, inclusiv invidii şi perfidii, ascunse dincolo de o mască a bunăvoinţei. Umorul cel mai fin vine din dinamica relaţiilor între personaje, ceea ce îl face un must see mai ales pentru cei pasionaţi de psihologia interpersonală, de sinergologie şi de psihologia personalităţii. […]

  Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.