Training – cea mai proastă şi cea mai bună experienţă

man-2037255

 

Cea mai îngrozitoare experienţă de formare profesională ca adult la care am cursat a fost un training de 5 zile complete, ţinute de un monument de incompetenţă în poziţie de formator şi evaluator.

  • Formatorul nu cunoştea nici măcar conţinutul slide-urilor, şi nu disimula nici măcar acest aspect, mizând pe înţelegerea participanţilor că fusese găsit pe post de roată de rezervă în ultimul moment. Ar fi trebuit să citească măcar conţinutul slide-urilor înainte să vină la curs şi să citească de pe ele fără să ştie măcar la ce se referă concret.

  • Formatorul a adus o sticlă de vin în ziua dinaintea evaluării finale, pe care a scos-o în timpul traningului şi cu care a servit pe toată lumea, chiar dacă erau oameni care nu puteau să bea pentru că urmau să conducă. Ar fi trebuit să scoată sticla de vin, dacă ţinea în mod deosebit, în ultima zi, după formare. Gestul său poate fi uşor intepretat ca şi mită şi complicitate cu cursanţii.

  • Formatorul nu dădea răspunsuri concrete la întrebări, ci ocolea subiectul. În acelaşi timp, se declara expert în arii din care se ferea sistematic să dea exemple, abuzând de autoritatea non-formală a rolului.

  • Formatorul ar fi trebuit să-şi alcătuiască de acasă un carnet cu idei de exemple din experienţa sa în aplicarea conceptelor care au fost predate în training.

  

Unul din cele mai bune traininguri la care am participat în viaţa mea (deşi nu cel mai bun) a fost cel de inteligenţă emoţională, ţinut de Roxana Diaconu, experta de la CENTRAS Constanţa în 2006.

  • Trainerul a structurat excelent ziua, reuşind să o acopere pe un interval care să ţină cont echilibrat de pauza de masă şi de dorinţele oamenilor de a se duce la plajă. Conţinutul a fost bine încadrat în timp şi nu s-a pierdut timpul. Trainerul a păstrat ritmul fără să se grăbească şi a reuşit să interacţioneze cu participanţii şi să realizeze un impact în autocunoaşterea şi dezvoltarea lor. Mie mi-a părut rău că a durat doar 3 zile.

  • Trainerul a împărţit materiale cursanţilor, compilate cu generozitate, a căror valoare depăşeau cu mult valoarea trainingului în sine. Era practic un e-book super concentrat cu tot conţinutul cursului, în care se regăsea structura acestuia. Ar fi putut să realizeze cartea, într-un format mai atrăgător din punctul de vedere al designului şi să o comercializeze pe internet în format PDF, dar a preferat să ne-o dea pe gratis. Impresionant efort.

  • Trainerul a lucrat exerciţii practice, pe care apoi cursanţii au putut să le preia şi să le pună în practic cu alte ocazii.

  • Trainerul a surprins câteva momente geniale. Dacă nu era confidenţialitatea ca acord general stabilită contractual, cred că ar fi reprezentat o filă de aur în istoria centrului. Filmate, ar fi adus un car de clienţi, dacă ar fi fost puse pe internet.

  • Trainerul şi-a oferit disponibilitatea pentru consultanţă ulterioară finalizării programului.Ulterior, la alte traininguri, disponibilitatea s-a extins şi pe skype.

  

Care au fost:

1. Cea mai îngrozitoare experienţă de training în dezvoltare profesională din viaţa ta?

2. Cea mai grozavă experienţă de training în dezvoltare profesională din viaţa ta?

  

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

Cea mai bună şcoală de afaceri care nu mai există în România

Cum să faci o prezentare de succes 1,2,3…

Învăţarea eficientă, mai mult decât citire accelerată!

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea I. Valoarea a ceea ce înveți.

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea II. Experiența de învățare

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea III. Aplicabilitatea a ceea ce înveți.

Ce nu ți-au spus până acum trainerii, partea IV. Organizarea timpului. Imagine. Comunicare.

Îţi mulţumesc!

Happy training!

Ştefan

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

4 gânduri despre „Training – cea mai proastă şi cea mai bună experienţă

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.