Cum să scădem zgomotul din comunicarea cu cei din jur

Fiecare dintre noi are capacitatea de a intui ce şi cum gândesc şi simt ceilalţi, din limbajul non-verbal şi paraverbal. Aceste intuiţii sunt diferite de interpretările proprii, acestea fiind proiecţii bazate pe experienţă, care afectează relaţionarea corectă şi determină ca oamenii să reacţioneze de fapt dintr-un script, fără legătură cu situaţia prezentă, actuală. This is poor communication.

O modalitate pentru a reduce semnificativ numărul interpretărilor bazate pe proiecţie este de a reduce nivelul intelectual al interpretărilor prin a conştientiza ce percepem corect: ce vedem, ce auzim, ce mirosim, ce gustăm şi ce simţim pe baza senzorilor externi. A nu face presupuneri. A considera că lucrurile “ar trebui să fie într-un anumit fel” reprezintă o formă de a nu accepta realitatea, încurajează nefericirea prin faptul că nu permite cuiva să se bucure de ceea ce este, ci să se întristeze de ceea ce nu este. Această concentrare pe negativ, pe lipsă, nu ajută.

Desigur, putem citi manuale întregi de gândire pozitivă, dar asta nu ne va ajuta neapărat să renunţăm la aşteptările şi standardele din partea celorlalţi. Nu spun că aşteptările sunt neapărat ceva greşit. Doar că modalitatea în care alegem să ne simţim atunci când aşteptările nu sunt întrunite este una pe care o controlăm. În acelaşi timp, este important nu doar să păstrăm o atitudine veselă orice s-ar întâmpla, mai ales dacă asta ne previne din a învăţa din greşeli.

În măsura în care suntem cu adevăraţi deschişi mesajelor celorlalţi, dincolo de propriile presupuneri, avem puterea reală de a trăi realitatea şi nu în propriul cap. Avantajul este că atunci când trăim realitatea, putem fi în contact real cu cealaltă persoană, nu într-un contact imaginar cu o mască din capul nostru. Este absolut uimitor cum unele cupluri îşi asumă roluri clasice şi le joacă o viaţă întreagă fără să se cunoască realmente unul pe celălalt, aşa cum sunt, dincolo de rolurile asumate.

Îţi dau mai multe ponturi practice, dacă vrei să percepi mai mult din ceea ce se ascunde în spatele aparenţelor: studiază sinergologia (adică limbajul trupului)! Citeşte aici un studiu de caz pe o apariţie televizată de-a lui Gigi Becali.

Studiază serialul ăsta. Adică ia-ţi notiţe!

(continuă să citești după media ↓)

 

şi mai aruncă o privire aici pentru practică (continuă să citești după media ↓):

:

 

Bibliografie

Pease, Allan (1994). Limbajul trupului. Cum pot fi citite gândurile altora din gestuirle lor. Colecţia Psihologia vieţii cotidiene, editura Polimark, Bucureşti, România. Traducere de Alexandru Szabo după Pease, Allan (1992) Bodylanguage – How to read others’ thoughts by their gestures, ediţia a 18-a, Sheldon Press, Londra, United Kingdom;

Turchet, Philippe (2005). Sinergologia. De la limbajul trupului la arta de a citi gândurile celuilalt, Polirom, Iaşi, România, traducere de Luminiţa Botoşineanu şi Florin Botoşineanu, după La Synergologie (2004, februarie 26), Hors Collection, Les Edition de L’Homme, Paris, Franţa.

Chelcea, Septimiu; Ivan, Loredana (2005). Comunicarea nonverbală, editura Comunicare.ro, Bucureşti, România, disponibil la http://scr.bi/c6SVys;

Ivan, Loredana (2009). Cele mai importante 20 de secunde. Competenţa în comunicarea non-verbală, Editura Comunicare.ro, Bucureşti, România;

Turchet, Philippe (n.d.). Le blogue synergologique de Philippe Turchet (web log), http://blog.synergologie.org/;

Messinger Joseph; Messinger, Caroline (2014). Cartea gesturilor. O gramatică gestuală completă, explicată și ilustrată. Ediție definitivă. Editura ALL, București. Traducere din engleză de Liliana Urian.

What Every Body Is Saying, de Joe Navarro, tradusă de Mihaela Liliana Stroe sub titlul Secretele comunicării non-verbale, Meteor Press

Limbajul trupului: Cum să ai succes atât în planul profesional, cât şi în cel personal (The Power of Body Language: How to Succeed in Every Business and Social Encounter) de Tonya Reiman, Curtea Veche

Limbajul Trupului si arta seductiei de Philipe Tourchet, Polirom

Cartea Gesturilor de Peter Collett, Curtea Veche

Cele mai importante 20 de secunde. Competenţa în comunicarea non-verbală de Loredana Ivan, Editura comunicare.ro

 

Îţi mulţumesc!

Happy nonverbal communication!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2011-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

4 gânduri despre „Cum să scădem zgomotul din comunicarea cu cei din jur

  1. Interesant articolul, chiar cautam niste carti care sa se axeze pe sinergologie, bibliografia ta a picat la fix ! Iar „Lie to me”.. e un serial de nota 10, chiar poti invata multe din el, spre deosebire de multe alte seriale.. Pacat ca a fost anulat.

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.