Active şi pasive

Contabilitatea, ca disciplină, a fost impusă de necesitatea de a ţine o evidenţă a veniturilor şi cheltuielilor pentru orice om, dar cu stringenţă pentru cei care au desfăşurat o activitate care îi obliga să efectueze o analiză a veniturilor şi cheltuielilor.

În timp s-au format două concepţii referitoare la contabilitate.

Contabilitatea reprezintă simultan o teorie şi o tehnică de lucru. Teoria reprezintă un sistem de principii şi cunoştiinţe care fundamentează modelul contabil de cunoaştere şi gestiune. Tehnica de lucru tratează contabilitatea ca o tehnică de culegere, prelucrare, stocare, transmitere şi analiză a informaţiilor.

Contabilitatea reprezintă un sistem unitar, tocmai datorită celor două elemente ale sale, teorie şi tehnică. Din acest motiv contabilitatea cheltuielilor nu se poate rupe şi nu poate fi tratată separat de ansamblu. Ansamblul îl reprezintă obiectul de studiu al contabilităţii, care este patrimoniul economic.

Patrimoniul poate fi definit ca un total al drepturilor şi obligaţiilor cu valoare economică. În situaţia unei unei persoane juridice drepturile sunt ceea ce reprezintă activul societăţii, iar obligaţiile sunt cele care reprezintă pasivul societăţii. La închiderea exerciţiului financiar, care este la 30 iunie şi 30 decembrie, analiza activului şi pasivului se face la întocmirea bilanţului contabil.

Bilaţul se efectuează având la bază ultima balanţa contabilă – această ultimă balanţă este de fapt rezultatul financiar cumulativ de la începutul exerciţiului financiar care este la 1 ianuarie sau la deschiderea firmei. Având în vedere că orice analiză asupra rentabilităţii unei unităţi (scopul unei unităţi este de a înregistra profit) pleacă de la analiza economică. Analiza este făcută pe baza bilanţului care este întocmit pe baza balanţelor.

Din acest motiv orice „mişcare” care antrenează o valoare financiară trebuie oglindită în balanţa contabilă. Înregistrările în balanţă se fac încadrând situaţiile economice în operaţiuni contabile. Aceste operaţiuni contabile au fost încadrate în conturi. Deoarece activitatea este desfăşurată prinvind activul şi pasivul unităţii conturile au fost departajate ca fiind de activ şi pasiv. Mai sunt conturi bifuncţionale – aceasta înseamnă că sunt situaţii când o activitate poate fi considerată că influenţează activul sau pasivul unităţii.

Orice înregistrare contabilă se face dublu- adică în debitul unui cont şi în creditul altui cont. Conturile de activ au soldul debitor, adică unitatea trebuie să încaseze. Conturile de pasiv au soldul creditor adică unitatea este datoare. Excepţie fac conturile bifuncţionale, conturile de cheltuieli şi venituri. Acestea din urmă nu au sold, ele se soldează prin contul de profit şi pierdere (121). Pentru că activitatea unei unităţi poate fi încadrată pe situaţii distincte, conturile au fost grupate clase de conturi.

Astfel : din clasa active sunt :

1. active imobilizate – mijloace fixe,

2. Active circulante – stocuri, creanţe, conturi la bănci, numerar încaserie, efecte de primit, marfuri, produse finite.

Din clasa pasive sunt :

1. Capital propriu

2. Datorii – credite bancare.

– datorii la furnizori

– efecte de plată.

Diferenţa dintre pasive şi active o reprezintă capitalurile proprii ale firmei, astfel încât să fie respectată egalitatea : Activ=Pasiv.

Pentru mai multe articole despre cum să îţi conduci firma din punct de vedere administrativ, urmăreşte Discerne, blogul care îţi aduce informaţie practică ce te ajută să iei decizii!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi mai recomand şi:

Conturile de cheltuieli

Cheltuieli deductibile

Indicatori contabili şi note explicative la bilanţ

Îţi mulţumesc!

Happy accounting!

Marcus Victor Grant

Copyright © Marcus Victor Grant 2004-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

5 gânduri despre „Active şi pasive

  1. Articolul m-a ajutat sa inteleg pentru ce motiv unele conturi sunt de pasiv, iar altele de activ. Limbajul este accesibil, iar explicatiile sunt la obiect.
    Multumesc mult pentru ajutor!!

    Apreciază

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.