Cum să-ţi păstrezi echipa motivată

Copyright (C) Irina Chirita
Copyright (C) Irina Chirita

Despre motivaţie, în termeni simpli, după părerea mea

Motivaţia este un termen foarte flexibil şi, tocmai de aceea, mulţi cred că îl stăpânesc. De obicei, articolele motivaţionale nu sunt deloc ştiinţifice, mai ales atunci când tratează motivaţia. Nici nu e nevoie şi nimeni nu-şi propune asta. Aşadar, lăsând la o parte pentru acest articol pretenţia de a acoperi subiectul, îmi doresc să îţi ofer câteva ponturi simple, pe care sunt convins că le-ai mai citit şi pe care le ştii, dar pe care este foarte important să le punem în practică – inclusiv şi mai ales eu.

Ştiu cele de mai jos atât din practica de specialitate a specialiştilor, cât şi din experienţa proprie, fie fericită (atunci când am aplicat lucrurile despre care scriu), cât şi nefericită (când nu am ţinut cont de aceste aspecte). Cu toate că nu consider că am cine ştie ce experienţă în domeniul managementului şi motivării resurselor umane, ca volum de muncă în timp, din 2004 am lucrat în numeroase colectivităţi şi structuri organizatorice, cumulând sute de oameni, având poziţii de conducere (management), de intermediere (middle management) sau de execuţie (following), în cadrul anumitor proiecte de dimensiuni şi aplicaţii diferite. Cu aceste ocazii, am putut observa pe viu modul în care a ţine sau a nu ţine cont de unele din aceste aspecte îşi lasă amprenta asupra comunicării şi mobilizării efective a oamenilor.

Îţi doresc ţie, cititorule, să-mi trasmiţi impresiile tale legate de acest articol, precum şi modul în care acestea s-au aplicat, se aplică sau se vor aplica în munca şi în viaţa ta. Acoperirea este valabilă nu doar la locul de muncă, ci şi, de exemplu, în familie sau la şcoală/facultate unde mizele pot fi la fel de mari ca în viaţa profesională, ba chiar uneori mai mari. Gândeşte-te numai la ce ai putearealizezi folosind acestea şi la ce ai putea să eviţi!

  

Segmentează!

Oamenii servesc, invariabil, elefanţi în feliuţe mici. Structurează clar pentru toţi cei implicaţi în proiect. Dacă proiectul este prea mare, împarte-l în sub-secţiuni mai mici şi sărbătoreşte finalul fiecărei etape!

Urmăreşte, spre exemplu, serialul american The Apprentice pentru a observa cum Donald Trump împarte proiectele, oamenii şi sarcinile, delegându-le fiecăruia cu claritate responsabilităţi. De asemenea, mai sunt încă alte peste 30 de serii The Apprentice în toată lumea (UK, Marea Britanie, Irlanda, Australia, Brazilia, Spania, Columbia, Olanda, Rusia, etc.). Cele mai multe din ele se găsesc pe YouTube.

Tot Donald Trump a afirmat: “fă ce-ţi place cu adevărat şi nu vei munci nici o singură zi în viaţă!”. Scopul tău este să faci munca ta şi a celorlaţi atât de plăcută încât să reprezinte o recompensă faptul de a munci în sine şi atunci vei deveni un adevărat lider.

  

Recunoaşte meritele oamenilor!

Oferă credit acolo unde este nevoie! Poate bărea banal sau elementar, chiar şi dacă persoana nu punctează acest lucru, contribuţia pozitivă a fiecăruia este una importantă pentru motivaţia acelei persoane în momentul în care este recunoscută în public, pentru că oferă o validare socială de care aceasta s-ar putea să aibă nevoie, iar în al doilea rând, o responsabilizează faţă de ceilalţi, punând persoana în situaţia de a-şi apăra o anumită reputaţie, a-şi proteja un anumit statut conferit de contribuţia adusă în companie sau în cadrul proiectului. 

În plus, dacă îi spui: „Vasile, ai făcut treabă bună! MI-a plăcut X pentru că Y” poate să-l impulsioneze pe Vasile să aducă asemenea contribuţii în continuare. Există o mulţime de lucruri care pot fi spuse care omoară iniţiativele oamenilor care lucrează într-un anumit proiect sub supervizarea ta. Misiunea ta este să le foloseşti pe cele care sprijină iniţiativele. Chiar dacă cineva are mai multe iniţiative proaste, asta nu înseamnă că toate vor fi astfel. Oferindu-i un feed-back potrivit, acea persoană va învăţa ce face greşit şi va şti să cum să-şi ajusteze iniţiativele aşteptărilor.

Puţine lucruri pot fi mai jenante decât un şef care profită de poziţia sa de conducere şi-şi asumă meritele pentru contribuţia unor alte persoane.

Şi touşi… ce te faci dacă această contribuţie nu e una valoroasă? Cei care preiau meritul public pentru contribuţiile altora preiau şi responsabilitate pentru lucrurile la care nu s-au gândit care sunt inerente acestor contribuţii.

  

Sărbătoreşte!

Ajuns/ă la finalul unui proiectunul dintre lucrurile cele mai importante în ceea ce priveşte motivaţia este de a sărbători cu oamenii care au contribuit. Pe de altă parte, este foarte demotivant să munceşti până ajungi la sfârşitul unui proiect şi să-ţi dai seama că trebuie să te apuci de altul? A sărbători este complementar cu a recunoaşte meritele celor care au contribuit la acel succes şi poate fi un factor de coeziune între colaboratori. Atenţie totuşi să nu se transforme munca într-o petrecere continuă!

Dacă ţi-a plăcut acest articol, atunci îţi recomand şi:

Motivaţia, bat-o vina!

  

Îţi mulţumesc!

Mult succes în motivare!

Ştefan Alexandrescu

consultant în strategie de comunicare şi resurse umane

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer. Articol scris iniţial în toamna 2007. Rescris pentru Discerne în 4 mai 2011. Actualizat la 2 mai 2014.

Reclame

4 gânduri despre „Cum să-ţi păstrezi echipa motivată

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.