Trust me, trust you…

Încrederea oferă mai mult material de conversaţie decât inteligenţa.”

Francois de la Rochefoucauld

Încrederea se bazează pe control. Autocontrol şi controlul celorlalţi. Adică prin abilitatea de a schimba propriile reacţii, stări, la stimulii exteriori, precum şi abilitatea de a manipula stările celorlalţi.

Există o diferenţă între percepţia mecanicista şi percepţia maşinistă. Percepţia maşinistă implica faptul că oamenii acţionează dintr-un algoritm aproape complet previzibil, pe baza unui program prestabilit, putând fi controlaţi ca nişte marionete din momentul în care sunt aşezaţi pe o cale. Nu lasă prea multă libertate de alegere conştiinţei şi nu lasă prea multă libertate pentru nuanţe şi înţelegere complexă.

Percepţia mecanicista spune că anumite comportamente devin obiceiuri prin repetativitate, iar anumite aspecte din limbaj şi comportament, care nu sunt decât o relexie a atitudinii interioare la un nivel exterior, pot releva aceste tipare. Pe baza acestor tipare, într-un anumit context, se poate prevedea modul în care cineva ar fi predispus să acţioneze şi se pot stabili nişte „butoane” pe care cineva din exterior să „apese” conştient fiind de acestea, pentru a genera o reacţie fie pe placul persoanei manipulate, fie pe placul manipulatorului.

În faze incipiente şi pentru persoane care manipulează şi nu au un anumit simţ al eticii, acest exerciţiu poate fi lipsit de relevanţă pentru persoana manipulată, care s-ar putea simţi ca un obiect. Este vorba despre sintagma „a realiza experienţe pe cineva”.

Totuşi, adevărul este că fie alegem tehnici sau apelăm la structuri care permit scurtături pentru cunoaşterea personalităţii (teste, întrebări, grafologie, etc.), fie apelăm la intuiţie, avem acesul la o serie de aspecte care ne permit cunoaşterea profundă a celorlalţi.

Adevărata problemă care se pune este: dacă admiţi că cineva are puterea să te „manipuleze” chiar şi prin manifestarea fricii sau a negării faţă de aceasta, aceasta ridică următoarele întrebări şi/sau concluzii:

– dacă are puterea să te manipuleze, înseamnă că a reuşit să te „cunoască”.

– dacă are puterea să te manipuleze, adevărata întrebare este: „ai încredere că o va face într-o manieră care să-ţi placă plăcere şi să creeze experienţe plăcute pentru tine?”. Dacă da, atunci nu mai e nici un motiv să te temi şi poţi să te laşi dus (a) de val. Asta însemna că ai încredere în persoană respectivă şi, mai ales ai încredere în tine pentru că ştii în fiecare clipă ce îţi face bine şi ce nu. Dacă nu ai încredere că manipularea va fi una pozitivă, întrebarea este: „ce anume în interiorul tău face să nu ai suficientă încredere în abilitatea ta de a rezista la ceea ce persoana considera că ştie despre tine?”

– oare nu este vorba despre o chestiune de a te lasă să pierzi controlul tău asupra ta, pentru că nu ai încredere că persoană căreia i te „laşi pe mână” încă nu merită să i te „laşi pe mână”?

– Oare nu cumva meriţi să recunoşti faţă de tine ca cineva îţi poate face rău dacă îi cedezi controlul asupra ta, deci automat poate să te cunoască într-un moment în care să exploateze un punct de vulnerabilitate, iar atunci să îţi facă un rău poate chiar pe care tu îl consideri pe moment bun? Dacă da, recunoşti asta, atunci recunoşti că există persoane care pot să te cunoască mai bine decât tine, fiind mult mai obiective. Iar dacă nu recunoşti, oare nu ai încredere suficientă în autocontrolul tău încât să rezişti oricărui control ce se încearcă a fi impus din afară?

– Nu este oare bine că persoanele care ţin la noi şi vor să ne facă fericite să ştie cum să ne „manipuleze”, dacă intenţiile lor pentru noi sunt bune, iar noi ştim ce ne face plăcere şi ce nu?

– Cine este persoana care îţi vorbeşte dincolo de cuvintele pe care le percepi?

Câtă încredere vei oferi, atâta încredere vei primi.

Copyright (C) Ştefan Alexandrescu. Materialele de pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

 

Reclame

3 gânduri despre „Trust me, trust you…

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.