Motivaţia, bat-o vina!

Dacă se poate spune despre cuvinte că sunt nişte amfore goale în care fiecare pune ce vrea, trebuie ţinut cont că unele cuvinte nu sunt doar amfore, ci de-a dreptul vagoane! Acesta este cazul şi pentru termenul „motivaţie” pe care mii de specialişti au încercat să îl studieze, măsoare în scopul de a crea strategii de evaluare şi funcţionare.

Există sute de instrumente şi teorii despre care specialiştii declară că se referă la motivaţie. Poate că tocmai de aceea, subiectul este extrem de fascinant: pentru că puţini au reuşit să îl înţeleagă și mulți au rămas cu iluzia înțelegerii.

Motivația reprezintă o etichetă psihologică pe care o folosesc cei care fie se simt frustrați în nevoile lor pe drumul spre satisfacție (percep că e nevoie să se motiveze pentru a face ceva care nu vor sau nu le place) sau un termen folosit de cei care îi conduc pe alții și vor să se asigure că ei vor produce rezultate constante care presupun efort consistent și suținut din partea lor.

Fără a avea pretenţia că eu cunosc adevărul absolut în această arie, am scris şi eu o serie de articole despre motivaţie – ATENŢIE! – nu mă refer la articole motivaţionale. Aşadar, te invit să descoperi câte ceva despre cum funcţionează motivaţia, prin intermediul articolelor linkuite mai jos. Deși motivația poate fi operaționalizată sub forma unor structuri măsurabile psihometric, aceste articole nu sunt decât incidental despre asta și cuprind mai degrabă un spectru la fel de larg ca motivația însăși.

Menționez că deși metaprogramele din NLP se mai numesc și declanșatorii motivației (măsurați cu LAB Profile), am ales să exclud din această listă și subcategorie toate articolele despre metaprograme individuale. Acestea se găsesc în lista dedicată, cu materiale despre metaprograme, de Marcus Victor Grant.

Dacă prin motivație, înțelegi să faci pe cineva să facă ceva la un moment dat, atunci convinge și negociază! (Resurse pentru persuasiune & negociere). Dacă, în plus, înțelegi prin motivație să faci pe cineva să facă ceva ce nu vrea, atunci te invit să citești mai multe despre manipulare. Așadar, în primul rând să clarificăm conceptele:

Diferenţa între motivare şi motivaţie / The Difference Between Intrinsic and Extrinsic Motivation [en]

Deci dacă te interesează motivarea (cea care implică un loc al controlului extern), te invit să citești articolele pentru recrutori și cele pentru manageri.

După ce ne-am asigurat că ce vrei este să citești doar articole despre motivație, ele se împart în subcategoriile de mai jos. În cadrul acestei liste, am inclus și articole programate să apară ulterior acestui articol. Dacă data menționată între parantezele pătrate a trecut, atunci înseamnă că linkul este valid. 

 

Modele despre nevoi fundamentale (garantat cel puțin una motivează în fiecare moment)

Piramida lui Maslow / Maslow’s Extended Pyramid [en]

Piramida nevoilor emoţionale fundamentale după Anthony Robbins

Piramida nivelurilor neurologice, după Robert Dilts

Cele 11 categorii de nevoi

Cum să vorbești fiecăruia pe limba lui /How to Speak Everyone’s Language [en]

  

La ce îți folosește motivația

Învăţarea continuă. De ce şi cum. 1,2,3.

Recrutarea voluntarilor pentru ONG-uri

6 lucruri pe care să le iei în considerare înainte de a deveni un antreprenor sau un liber-profesionist

10 motive ca să fii liber-profesionist / 10 motive ca să fii liber-profesionist [link valid de la 27.9.2022]/ 10 Reasons to Be a Freelancer [en]

9 motive serioase pentru a fi angajat / 9 Serious Reasons to Be Employed [en]

Cum să câştigi bani UŞOR. Citeşte aici! / How to Earn Money EASILY. Read Here! [en]

Care este esența vieții? / Which is the Essence of Life? [en]

  

Cum să te motivezi

The Impact of Negative Feed-back

Conflictul motivaţional / Conflictul motivaţional [link valid de la 16.5.2023]/ The Motivational Conflict [en] [link valid de la 23.12.2021]

Schimbarea durabilă, reală, e dificilă / Real, Sustainable Change Is Difficult [en]

Rugăciuni pentru motivaţie şi inspiraţie

Ce îţi doresc eu ţie, femeie, cu discernământ / What I Wish You, Discerning Woman [en]

Despre viziunea creatoare / On the Creative Vision [en] [link valid de la 20.1.2022]

Valori la 360°: preferințe în personalitate și societate cu definiții, exemple și liste

 

Îți urez lectură revelatoare și explorare productivă!

Marcus Victor Grant

Copyright text © Marcus Victor Grant 2014-prezent, toate drepturile rezervate.

Materialele publicate pe acest blog sunt supuse acestui disclaimer.

Un gând despre „Motivaţia, bat-o vina!

Te invit să-ţi împărtăşeşti gândurile în legătură cu acest conţinut!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.